Τοπικά

Σήμα κινδύνου από το Νοσοκομείο Βόλου – Η χαλάρωση των μέτρων οδηγεί σε μπρα-ντε-φερ με τον κορωνοϊό

Για ένα μπρα – ντε – φερ με τον κορωνοϊό ετοιμάζονται στο Νοσοκομείο Βόλου, με την ανησυχία να μεγαλώνει μετά τις αποφάσεις χαλάρωσης των μέτρων. Η καραντίνα δημιούργησε ένα «αποστειρωμένο» περιβάλλον στην πόλη, αλλά τα δύσκολα έρχονται, σύμφωνα με τους γιατρούς.

«Όσα έγιναν με την καραντίνα, κράτησαν τη Μαγνησία καθαρή και εμείς προστατέψαμε το Νοσοκομείο, αλλά όλα θα αλλάξουν, με τον κόσμο να κυκλοφορεί ελεύθερα και γι’ αυτό χρειάζεται τεράστια προσοχή από όλους. Η κατάσταση θα δυσκολέψει και το Νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο», προειδοποιούν. Η ενημέρωση στο Νοσοκομείο για την πορεία των δεδομένων και τα μέτρα, είναι καθημερινή και οι συσκέψεις με τον διοικητή Ι. Ντόκο γίνονται μια με δύο φορές την ημέρα. Επιστημονικό συμβούλιο, διευθυντές κλινικών, νοσηλευτική υπηρεσία, βιοϊατρικό τμήμα, ομάδα λοιμώξεων, είναι εκεί κάθε πρωί και εξετάζουν τα στοιχεία εισαγωγών, για να αλλάζουν στόχους και στρατηγικές στη διάταξη των κλινικών και του προσωπικού. Η Θεσσαλία κατέγραψε τις αγωνίες τους για το αύριο και την ανησυχία τους, καθώς εξετάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, γνωρίζουν πως τάση σε αυτές τις πανδημίες είναι να ξεκινούν πάλι, αμέσως αφού χαλαρώσουν τα μέτρα. «Γίνεται όλο και περισσότερο σύνθετο το ζήτημα με τη χαλάρωση, καθώς αυξάνονται οι παράγοντες, που πρέπει κάθε φορά να συνυπολογίζεις. Δεν νομίζω λοιπόν, ότι μπορούμε να κάνουμε σχέδια για πολύ μπροστά στο μέλλον. Πρέπει να πηγαίνουμε βήμα-βήμα και κάθε ένα που κάνουμε, να εξετάζουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφάλειας για αυτό. Κοιτάζουμε το σήμερα και τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο γιατρός Χαρ. Μάνδρος. «Από τη φάση του πανικού περάσαμε στη φάση της ύφεσης, αλλά επειδή υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος αόρατος ιός, που σπέρνει το χάος, πρέπει να ενισχύσουμε το Νοσοκομείο μας με προσωπικό. Τα καταφέραμε σε συνεργασία με τη διοίκηση, λάβαμε αποφάσεις, καταστρώσαμε σχέδιο και το εκτελέσαμε, για να προστατέψουμε το Νοσοκομείο και τους ασθενείς, δημιουργήσαμε νέο ΤΕΠ στο πάρκιν της Αθανασάκη, αλλά κάποια στιγμή και οι εφευρέσεις μας δεν θα είναι αρκετές, χωρίς προσωπικό», σημείωσε ο διευθυντής του ΤΕΠ Ηλ. Καραμέτος, για να συμφωνήσει μαζί του και ο πρόεδρος της Ιατρικής Υπηρεσίας Ι. Δημητριάδης.

Ο ΕΟΔΥ καθυστέρησε να μας ενημερώσει
Πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου, η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής θεραπείας Αντιγόνη Καραθάνου τόνισε πως το Νοσοκομείο προετοιμάστηκε πολύ, πριν ενημερώσει ο ΕΟΔΥ και η 5η ΥΠΕ, για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν. «Ενημερωνόμασταν από τους συναδέλφους στην Ιταλία, είχαμε επικοινωνία καθημερινή. Ήταν αδύνατον να μην σκεφτούμε πως το τσουνάμι έρχεται. Για να προστατευθούμε και να προστατέψουμε και τους πολίτες, έπρεπε να χτίσουμε τοίχος. Αναφέραμε όλα τα δεδομένα στη διοίκηση και πήραμε το πράσινο φως, να κινηθούμε σε άμεσο χρόνο, χωρίς καθυστέρηση. Όταν μας ανακοινώθηκαν τα μέτρα, το Νοσοκομείο του Βόλου ήταν ήδη έτοιμο. Καθυστέρησαν να μας ενημερώσουν, ίσως γιατί είχαν άλλες προτεραιότητες και αυτό είναι εξηγήσιμο. Αρχές Μάρτη όμως εμείς είμασταν έτοιμοι για όλα», αναφέρει και στη συζήτηση παρεμβαίνει ο κ. Ανδριώτης, από το τμήμα βιοϊατρικής, για να σημειώσει πως όλα σχεδιάστηκαν και ολοκληρώθηκαν μέσα σε τρεις ημέρες και είναι θαύμα πως δημιουργήθηκαν νέες μονάδες, με το ίδιο προσωπικό, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. «Είμασταν όλοι μαζί σε ένα σχέδιο και βλέπαμε και το προσωπικό να φοβάται, πιστεύοντας πως το Νοσοκομείο μπορεί να χαρακτηριστεί κέντρο αναφοράς περιστατικών. Σε συζήτηση με τον διοικητή και το επιστημονικό συμβούλιο αποφασίστηκε πως εμείς θα δημιουργήσουμε πλάνο, σαν να είμαστε Νοσοκομείο αναφοράς. Και έτσι έγινε. Η συνεργασία δεν είχε προηγούμενο. Όλοι κάνανε τα αδύνατα δυνατά, μέχρι και ο διοικητής κουβαλούσε σεντόνια και μαξιλάρια, για να στήσουμε τα νέα τμήματα. Έγιναν όλα από τους γιατρούς και το προσωπικό, πριν μας το ζητήσουν», είπε. Αυτό το σχέδιο επέτρεψε να διασφαλιστούν οι μονάδες τεχνητού νεφρού και χημειοθεραπείας. Είναι απροσπέλαστες με ξεχωριστές εισόδους και καμία συνεδρία των ασθενών δεν έχει χαθεί, γιατί όλοι νιώθουν ασφαλείς και ξέρουν πως δεν κινδυνεύουν.

SOS από τους γιατρούς
Στον σχεδιασμό του Νοσοκομείου δεν θα αλλάξει τίποτα για τους επόμενους μήνες, ούτε τα επισκεπτήρια θα επιτρέπονται. Το «Αχιλλοπούλειο» θα παραμείνει «φρουρούμενο», αλλά η κίνηση θα αυξηθεί, γιατί η καραντίνα σταματά. Τα ΤΕΠ θα επιστρέψουν στην εξέταση 200 περιστατικών την ημέρα, από 50 που είναι σήμερα, τα χειρουργεία θα λειτουργήσουν κανονικά, όπως και τα εξωτερικά ιατρεία. Για ένα Νοσοκομείο χωρίς προσωπικό και τον κορωνοϊό να «κυκλοφορεί» στην κοινότητα, μοιάζει εφιαλτικό το σκηνικό. Η ΜΕΘ είναι η μοναδική κλινική στο Νοσοκομείο, που δεν χρειάζεται ενίσχυση. Τα 8 κρεβάτια επαρκούν, για να καλύψουν τον πληθυσμό, κάτω από κανονικές συνθήκες. Ο κ. Ντόκος ανέφερε στη συζήτηση με τους γιατρούς, πως η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για να μην φιλοξενούνται στη ΜΕΘ περιστατικά, που έπρεπε να έχουν φύγει από αυτή, θα δρομολογηθεί άμεσα. Σε ένα νέο επιδημικό κύμα το Φθινόπωρο η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας θα λειτουργεί με τέσσερα κρεβάτια, θα φιλοξενεί ύποπτα περιστατικά για κορωνοϊό ή κρούσματα και θα λειτουργεί με συνθήκες αρνητικής πίεσης. Η Αντιγόνη Καραθάνου, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμώξεων Γιάννης Κόκορης και οι διευθυντές Ηλ. Καραμέτος και Χαρ. Μάνδρος εξηγούν το σχέδιο προστασίας, τονίζοντας πως δεν υπήρχε περιθώριο αναμονής. «Κάναμε «επίθεση», γνωρίζοντας τις ελλείψεις μας, γιατί ξέραμε καλά τι ερχόταν. Ο κόσμος έδειχνε να «κοιμάται», αλλά τελικά αποδείχτηκε από την πειθαρχία που έδειξε, πως ήταν και αυτός διατεθειμένος να προσφέρει», αναφέρουν. Το βάρος της μεγάλης ευθύνης πέφτει στο ΤΕΠ και τον Ηλία Καραμέτο. Δεν είναι μόνο οι ασθενείς, αλλά και η προστασία του προσωπικού του Νοσοκομείου από τυχόν κρούσμα, που ίσως περάσει στα ενδότερα. «Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει τώρα», αναφέρει ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Π. Μαλινδρέτος. Τα Κέντρα Υγείας που μας ενίσχυσαν με γιατρούς για τις εφημερίες, δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Δεν είναι λύσεις αυτές και απορούμε γιατί η ΥΠΕ δεν προκηρύσσει τις θέσεις για το ΤΕΠ», σημείωσε και τόνισε πως ο χρόνος εξαντλείται επικίνδυνα. Ο κ. Ντόκος έχει αναφέρει πως το Νοσοκομείο στελεχώθηκε με 17 νοσηλεύτριες και τα δείγματα που εξετάζονται από τον Βόλο είναι υπερδιπλάσια από αυτά, που στέλνει για εξέταση ολόκληρη η Θεσσαλία και η Στερεά. Μέχρι το Σάββατο είχαν εξεταστεί 250 περίπου δείγματα. Η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Κατερίνα Χαρανά σημείωσε πως κεντρικός στόχος ήταν να εμπεδωθεί στο προσωπικό το αίσθημα ασφάλειας και αυτό επιτεύχθηκε και στη συζήτηση ανέφερε τη συγκινητική προσφορά του κόσμου. Πολίτες με πενιχρές συντάξεις, πρόσκοποι, ηλικιωμένοι, φτάνουν στο Νοσοκομείο, για να δώσουν μάσκες και γάντια στο προσωπικό. Η επικεφαλής νοσηλεύτρια της ομάδας Λοιμώξεων κ. Ζήγρα έκλεισε τη συζήτηση, λέγοντας πως το Νοσοκομείο είναι μια «ομάδα», που έδωσε εξετάσεις σε μια πρωτόγνωρη εποχή και τις πέρασε με άριστα, αν αναλογιστεί κανείς, κάτω από ποιες συνθήκες «χτύπησε» η κρίση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το