Πολιτική

Siemens: Ογκώδες πόρισμα, χωρίς εκπλήξεις

Στα 2 δισ. ευρώ εκτιμά τη ζημία του Δημοσίου η Εξεταστική Επιτροπή


Στην ανάγκη συγκρότησης Προανακρατικής Επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών συγκλίνουν οι θέσεις των κομμάτων στο ογκώδες πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, το οποίο παραδόθηκε αργά το βράδυ μετά από πολύωρες καθυστερήσεις στον πρόεδρο του Σώματος κ. Φ. Πετσάλνικο. Πρόκειται για ένα κείμενο – μαμούθ 500 και πλέον σελίδων το οποίο με τα συνοδευτικά έγγραφα και εκθέσεις φτάνει τις 2.500 σελίδες

Χωρίς εκπλήξεις το πόρισμα της πλειοψηφίας, κατονομάζει πέντε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και επτά της ΝΔ, για τους οποίους ζητά περαιτέρω διερεύνηση.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η εξεταστική ομόφωνα αποφάσισε και προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης». Αίσθηση όμως προκαλεί η διευκρίνιση ότι η επιτροπή «δεν έχει αρμοδιότητα να προβεί στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων ή των ταμείων τους.»

Εξάλλου, ο κ. Βαλυράκης τονίζει ότι η επιτροπή διαπίστωσε την ύπαρξη ενός οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και κατά συνέπεια, όσοι αποδειχθεί ότι ενεπλάκησαν, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί παραγραφής των αδικημάτων.

Ο πρόεδρος της εξεταστικής αφήνει αιχμές για καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης στον έλεγχο του σκανδάλου, ενώ τέλος με ομόφωνη απόφαση η ζημία του δημοσίου υπολογίζεται περί τα 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον και προτείνεται η άσκηση αγωγών αποζημίωσης και η επιβολή προστίμων κατά όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων.

Πάντως ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής την σύσταση προανακριτικής επιτροπής λέγοντας κατά την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την πορεία των εθνικών θεμάτων ότι «το πόρισμα κατατέθηκε, θα το μελετήσουμε και θα προχωρήσουμε σε κάθε δυνατή κίνηση εντός του θεσμικού πλαισίου», ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς προκάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση σχετικά με το αν πρόκειται να προχωρήσει στην σύσταση προανακριτικής για την Siemens «με παραγεγραμμένα αδικήματα για να καταλάβει ο κόσμος ότι τον κοροϊδεύετε ή δεν θα προχωρήσετε ομολογώντας ότι επί έντεκα μήνες δεν έγινε απολύτως τίποτα», όπως είπε χαρακτηριστικά, για να λάβει την εξής απάντηση από τον πρωθυπουργό: «Αυτή η παράταξη έχει κάνει πράξη το να βγουν όλα στο φως. Είπαμε ότι θα ματώσουμε και θα το κάνουμε πράξη».

Το ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ ζητά περαιτέρω διερεύνηση για 12 πρώην υπουργούς, 5 του ΠΑΣΟΚ και 7 της ΝΔ, χωρίς να γίνεται αναφορά στο είδος των ευθυνών. Στο πόρισμα υπάρχει αναφορά στο θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων για το οποίο ζητείται περαιτέρω έρευνα στους τροφοδότες λογαριασμούς που μπορεί να έχουν δώσει λεφτά σε ταμεία κομμάτων. Ωστόσο, σχετικά με αυτό, αναφέρεται ότι από την έρευνα της εξεταστικής δεν προέκυψε ανάμειξη υπουργού ή υφυπουργού.

Με την πρόταση της πλειοψηφίας προτείνεται η παραπομπή των πρώην υπουργών της ΝΔ κκ. Γ. Αλογοσκούφη, Μ. Λιάπη, Ι. Παπαθανασίου, Γ. Βουλγαράκη, Πρ. Παυλόπουλου, Β. Πολύδωρα και Χρ. Μαρκογιαννάκη, καθώς και  των «πράσινων» κκ. Αν. Μαντέλη, Χρ. Βερελή, Ν. Χριστοδουλάκη, Ι. Παπαντωνίου και Α. Τσοχατζόπουλου.

Η Νέα Δημοκρατία

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, ζητεί η ΝΔ, στην πορισματική της έκθεση. Τα έξι μέλη της επιτροπής αναφέρουν με νόημα ότι η εξεταστική επιτροπή δεν έχει αποκλειστικά ελεγκτική εξουσία, αλλά βοηθά το κοινοβούλιο στην άσκηση των αρμοδιοτήτων που έχει με βάση το σύνταγμα.

Η ΝΔ ζητά τη διερεύνηση γενικά ευθυνών, χωρίς να τις προσδιορίζει, για 8 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Καταλογίζει μάλιστα στον πρώην πρωθυπουργό τη στενή του σχέση με το Θεόδωρο Τσουκάτο, αλλά και τη ματαίωση της σύστασης ανεξάρτητης αρχής προμηθειών και την παραίτηση Καστανίδη το 1997.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι θα πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις υποθέσεις του ΟΤΕ και του C4I, των πρώην υπουργών Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου και Νίκος Χριστοδουλάκη, του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, των πρώην υπουργών Μεταφορών Χρ. Βερελή και Τάσου Μαντέλη, του πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ευάγγελο Μαλέσιου, καθώς και του νυν υπουργού Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου που ήταν μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ την περίοδο 2000-2002.

Σε ότι αφορά στα στελέχη της ΝΔ, η πορισματική έκθεση αναφέρει ότι δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο ενοχής σε βάρος τους, ωστόσο “για να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή τους από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα ονόματά τους”, η ΝΔ δεν διαφωνεί να υποβληθούν στον οποιονδήποτε έλεγχο.

Πάντως στις καταληκτικές της παρατηρήσεις η ΝΔ τονίζει ότι η αναφορά οποιουδήποτε προσώπου στην έκθεσή της δεν περιέχει ίχνος αρνητικής αξιολόγησης, δεν αποτελεί παραπομπή, ούτε και παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας. Απλώς η αναφορά προσανατολίζει την περαιτέρω έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες που μόνο η ολομέλεια της Βουλής δικαιούται να καταλογίσει και να διώξει.

Το ΚΚΕ

Να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση της Siemens από προανακριτική επιτροπή ώστε «να γίνει δυνατή η απόδοση ευθυνών κατά το βαθμό που τους αντιστοιχεί όπως και σε όποιο πολιτικό πρόσωπο τυχόν ευθύνεται και η ευθύνη του θα προκύψει μέσα από την έρευνα και την αξιοποίηση του ανακριτικού υλικού», ζητεί στο πόρισμά του το ΚΚΕ. Το πόρισμα δεν κατονομάζει τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα «οι πολιτικές ευθύνες των οποίων είναι αντικειμενικές», όπως αναφέρεται και καταλογίζονται σε όσους «κατά καιρούς χειρίστηκαν τη σύναψη των επίμαχων συμβάσεων, την εκτέλεση και την παραλαβή των έργων».

Η υπόθεση Siemens αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη συνολική λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος. Οι απολογητές και υπηρέτες αυτού του συστήματος επιχειρούν να κρύψουν την ουσία του, να αποπροσανατολίσουν το λαό εμφανίζοντας σαν εξαίρεση το σκάνδαλο Siemens που δήθεν παραβίασε τη λειτουργία της αστικής δημοκρατίας. Αποτελεί υποκρισία η έκπληξη που επιδεικνύουν για τα φαινόμενα διαφθοράς, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι είναι συνυφασμένα με την ίδια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος το οποίο προσπαθούν να αθωώσουν ρίχνοντας αποκλειστικά τις ευθύνες σε ανέντιμους πολιτικούς και επίορκους υπηρεσιακούς παράγοντες.

ΛΑ.Ο.Σ: Παταγώδης αποτυχία

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση ζητεί ο ΛΑΟΣ, στις πορισματικές θέσεις του εκπροσώπου του στην Εξεταστική Επιτροπή, Κωστή Αϊβαλιώτη. Αφού σημειώνει πως «μετά από έναν χρόνο η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens στο σύνολό της απέτυχε παταγωδώς», βάλλει κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως «μέσα ενημέρωσης και κοινή γνώμη έχουν πειστεί ότι και τα δύο κόμματα δίνουν ανθρώπους από τα πολιτικά “νεκροταφεία” τους». Τονίζει μάλιστα πως το κόμμα του εξετάζει το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στην Προανακριτική Επιτροπή «αν δεν δεσμευτούν εκ των προτέρων οι ηγεσίες των κομμάτων ότι θα ανοίξουν τα κομματικά ταμεία και οι λογαριασμοί όλων όσων ήταν κομματικοί ταμίες αλλά και ότι δεν θα μπουν “ασπίδες” σε πρώην πρωθυπουργούς, όπως έγινε με την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens, αλλά και με προηγούμενες όπως π.χ. εκείνη για το Βατοπέδι».Επίσης, ζητά την αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου από τη Siemens.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ζητεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τους λόγους για τους οποίους κατεψήφισε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, ανέπτυξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας το πρωί στη ΝΕΤ. Ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι καταψήφισε το πόρισμα διότι μεταξύ άλλων δεν ερευνήθηκαν τα κομματικά ταμεία και δεν μπήκε “το μαχαίρι στο κόκαλο” στο θέμα των προγραμματικών συμβάσεων. Παράλληλα κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για σκοπιμότητα στις ενέργειες τους.
Ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε η Ελλάδα να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τη Siemens για τη ζημιά που υπέστη, όπως έκαναν άλλες 17 χώρες, καθώς και τον αποκλεισμό της εταιρείας από μελλοντικούς διαγωνισμούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού.
Τέλος αναφερόμενος στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ζήτησε “να υπάρχει μια ομόφωνη δέσμευση όλων των κομμάτων, ότι με το που θα έρχεται μια υπόθεση από την Δικαιοσύνη στη Βουλή με εμπλοκή πολιτικών προσώπων, να την στέλνουμε αμέσως στο Δικαστικό Συμβούλιο χωρίς να γίνεται «τουρλουμπούκι» σκοπιμότητας”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το