Οικονομία

Σενάρια για κούρεμα τουλάχιστον 30% σε καταθέσεις άνω των 8.000-Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

kourema

Για σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στα πλαίσια των οποίων προβλέπεται «κούρεμα» τουλάχιστον 30% σε καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ, κάνει λόγο η εφημερίδα Financial Times. «Προβοκάτσια» χαρακτηρίζει το δημοσίευμα το υπουργείο Οικονομικών.
Το δημοσίευμα των FT, επικαλούμενο τραπεζίτες και επιχειρηματίες «με γνώση των μέτρων», αναφέρει ότι εν μέσω φόβων οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιχειρούν να θωρακιστούν, εκπονώντας σχέδιο το οποίο θα μοιάζει με το πλάνο που εφαρμόστηκε το 2013 στην Κύπρο.
Το εν λόγω σχέδιο προβλέπεται ότι θα εφαρμοστεί στα πλαίσια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και φέρεται να περιλαμβάνει κούρεμα τουλάχιστον 30% για καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ, ενώ είναι πολύ πιθανό να υλοποιηθεί τουλάχιστον από μια τράπεζα, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας.
Το κούρεμα αναμένεται να εφαρμοστεί στο πλαίσιο ευρύτερης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα από την στιγμή που η Ελλάδα θα μπει ξανά σε πρόγραμμα διάσωσης, αλλά δεν θα επιβληθεί άμεσα, δηλώνει ένας από τους ανθρώπους που μίλησαν στους FT.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης πάντως δηλώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εκπονηθεί σχέδια για τις ελληνικές τράπεζες και για κούρεμα καταθέσεων (bail-in) μια διαδικασία που θα μπορούσε να ξεκινήσει αν η ΕΚΤ σταματήσει την έκτακτη χρηματοδότηση και κηρύξει αφερρέγυες τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει η εφημερίδα.

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ
Το υπουργείο κάνει λόγο για υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας και ζητεί από τους FT «να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα», επισημαίνοντας ότι η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά «αυτή τη νοσηρή είδηση».
Για «κακόβουλες φήμες» που έχουν ήδη διαψευσθεί από την Λ. Κατσέλη, κάνει λόγο σε μήνυμά του στο twitter και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.
Μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης τραπεζών, χαρακτήρισε «πλήρως ανυπόστατο» το δημοσίευμα των FT συνιστώντας να μην προχωρούμε σε «σενάρια καταστροφολογίας».
Σημείωσε επίσης ότι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι τράπεζες θα καθοριστεί λεπτομερώς τη Δευτέρα αφού ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδριάζει την ίδια μέρα και με βάση τη ρευστότητα που θα είναι διαθέσιμη από το πρωί της Τρίτης, θα καθοριστούν τα όρια των αναλήψεων.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το