Οικονομία

Σχέδιο παγώματος των αγροτικών επιδοτήσεων για ένα χρόνο

agrotis

Σε ευρεία σύσκεψη, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, προχωρούν τα κοινοτικά όργανα ώστε να δουν τρόπους αντιμετώπισης της μεθαυριανής ημέρας σε όλες τις περιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη χώρα μας.

Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, κινητικότητα μεταξύ άλλων υπήρξε και για θέματα ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, καθώς το γεγονός πως η χώρα παραμένει για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα εκτός προγράμματος ευρωπαϊκής στήριξης πυροδοτεί σκέψεις για πάγωμα των πόρων της ΚΑΠ και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Αν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με τρόπο κάθετο διαβεβαίωνε στις αρχές της εβδομάδας πως κανένα τέτοιου είδους πρόβλημα δεν θα υπάρξει (σ.σ. θυμίζουμε πως το ίδιο έκανε και ο Πάνος Καμμένος πριν μια εβδομάδα αναφορικά με το κλείσιμο των τραπεζών), αξιόπιστες κοινοτικές πηγές μιλάνε για ασκήσεις επί χάρτου που περιλαμβάνουν πάγωμα των πόρων μέχρι η Ελλάδα να αποσαφηνίσει τη θέση της και να διαφανεί η πορεία της εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ένα παράλληλο πρόβλημα που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ηθελημένα όπως φαίνεται αποκρύπτει και δεν απαντά, είναι το τεχνικό ζήτημα των πιστώσεων αυτών. Με ένα τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση η ΕΕ δύσκολα θα συναινέσει σε περαιτέρω εκταμιεύσεις ποσών προς τη χώρα, άρα και προς τους αγρότες, με ορατό το ενδεχόμενο πλέον να υπάρξουν δεσμεύσεις κονδυλίων άνω του 1 δισ. ευρώ για τα έτη 2015 – 2016.

Πρακτικά τα παραπάνω σημαίνουν τεράστιες περικοπές σε χρηματοδοτικές ανάσες προς τον αγροτικό πληθυσμό ο οποίος βάλλεται και από το ρωσικό εμπάργκο αλλά και τη δραματική μείωση της εγχώριας κατανάλωσης λόγω της αιφνιδιαστικής προκήρυξης δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα.

Θα πρέπει μάλιστα να τονίσουμε πως το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε περιοχές όπως η Μακεδονία και η Κρήτη για τις οποίες δίδονταν διαβεβαιώσεις πως θα υπάρξει άρση του ρωσικού εμπάργκο χάρη στις ελληνικές διπλωματικές κινήσεις όμως τελικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κι εκεί έμεινε στα κρύα του λουτρού.

Όμως μεγάλος είναι και ο φόβος για τους αγρότες από τη δραματική καταστροφή που το δημοψήφισμα επέφερε στον τουρισμό. Πηγές από τους κατά τόπους συνεταιρισμούς μιλάνε για κύμα ακυρώσεων παραγγελιών από μεγάλες τουριστικές μονάδες λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού τουριστών.

Η σημασία απορρόφησης των συγκεκριμένων κονδυλίων είναι μεγάλη, καθώς μέσω αυτών θα υλοποιηθούν σημαντικά έργα στα πλαίσια της αγροτικής ανάπτυξης.

Όπως μάλιστα έχει επισημανθεί, η παράταση των πληρωμών είναι επιβεβλημένη και θα συμβάλλει στη διάσωση πιστώσεων ύψους 1 δισ ευρώ, οι οποίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2015 με αποτέλεσμα να πρέπει να επιστραφούν στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Πρόβλημα θα υπάρξει κυρίως για τα ήδη ενεργά προγράμματα όπως αυτά για τους νέους αγρότες, τα βιλογικά κ.α.)

Πηγή  www.newmoney.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το