Θ Plus, Υγεία

Self test: Με διαδικασίες εξπρές η προμήθεια τους – Τα “αγκάθια” με τα φαρμακεία

Μέχρι τα μεσάνυκτα του Σαββάτου 27 Μαρτίου έχουν το δικαίωμα οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που διαθέτουν self test να υποβάλλουν τις προτάσεις τους ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η οποία και δημοσίευσε την προκήρυξη το βράδυ στις 24 Μαρτίου.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα αφού στις 28 Μαρτίου θα ανοίξουν οι προσφορές για να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα και θα αφορά σε πρώτη φάση 10 εκατ. τεμάχια self test.
Μάλιστα η εταιρεία που θα κατακυρωθεί θα πρέπει να παραδώσει άμεσα τα 10 εκατ. τεμάχια (σε 7 ημέρες), δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η δωρεάν διανομή τους στους πολίτες μέσω των φαρμακείων. Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η διανομή θα ξεκινούσε στα τέλη Μαρτίου.

Οι φαρμακοποιοί
Ωστόσο το πρόβλημα με τους φαρμακοποιούς δεν έχει λυθεί ακόμη ενώ το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνομιλίες με τους εκπροσώπους του κλάδου προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος από την πρώτη στιγμή είχε αρνηθεί να πραγματοποιούν οι φαρμακοποιοί τα self test εντός των φαρμακείων καθώς αυτό θα απαιτούσε ξεχωριστό χώρο κάτι σαν isolation box που σήμερα διαθέτουν κυρίως νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και διαγνωστικά κέντρα.

Από την άλλη σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιο Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά, θα πρέπει να λυθεί και το ίδιο το θέμα της διανομής, καθώς στην περίπτωση αυτή θα δημιουργούνται ουρές στα φαρμακεία λόγω των περιοριστικών μέτρων που δεν επιτρέπουν την είσοδο σε πολλά άτομα.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν είναι διαδικαστικά αλλά κυρίως επιδημιολογικά ενώ υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν στην τροφοδοσία, στη διανομή, στη λειτουργία της πλατφόρμας για την δήλωση των αποτελεσμάτων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το