Ελλάδα

Σεισμός, καύσωνας, πλημμύρα, φωτιές: Γιατί η Αττική βρίσκεται στην κορυφή της λίστας επικινδυνότητας – Η ανάρτηση Παπαδόπουλου

Τη δύσκολη θέση της Αττικής όταν συμβαίνουν επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα ανέδειξε μα ανάρτησή του στα social media ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος εξήγησε ότι ακόμα και αν η έντασή τους δεν είναι τόσο σφοδρή όσο σε άλλες περιοχές, οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες.

Με αφορμή τον επερχόμενο καύσωνα, ο κ. Παπαδόπουλος υπενθυμίζει τις μεγαλύτερες καταστροφές που συνέβησαν στην Αττική που ταυτόχρονα ήταν και οι μεγαλύτερες για τη χώρα, και επισημαίνει ότι πρόκειται για «ιδιαίτερη περίπτωση που χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση».

Η ανάρτηση του Γεράσιμο Παπαδόπουλου
«Σεισμοί και άλλοι φυσικοί κίνδυνοι: η Αττική βρίσκεται στην κορυφή της επικινδυνότητας! Με αφορμή τον επερχόμενο καύσωνα (?) υπενθυμίζω ότι όλη η χώρα πλήττεται από φυσικά φαινόμενα. Αλλά η συχνότητα και τα μεγέθη των φαινομένων δεν είναι ίδια παντού. Π.χ. η σεισμικότητα στην Αττική είναι χαμηλότερη απ΄ ότι σε άλλες περιοχές (π.χ. Ιόνιο). Όμως, η Αττική βρίσκεται στην κορυφή της επικινδυνότητας, δηλαδή από την άποψη των αναμενόμενων επιπτώσεων, γιατί εδώ υπάρχει υπερσυγκέντρωση πληθυσμού και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Kαύσωνας, Ιούλιος 1987. Εκατοντάδες θύματα στην Αττική, πολύ περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή της χώρας.
Σεισμός Πάρνηθας, 1999, μέγεθος μόνο 5,9. 143 θύματα, ο πιο πολύνεκρος στη χώρα από το 1953. Οικονομική ζημιά 3 δις δολάρια, η μεγαλύτερη από σεισμό στη νεότερη ιστορία της χώρας.
Πλημμύρα Μάνδρας, Νοέμβριος 2017. 25 νεκροί, μεγάλες καταστροφές, από τις μεγαλύτερες στη χώρα λόγω πλημμύρας.
Πυρκαγιά στο Μάτι, Ιούλιος 2018. 104 νεκροί, ποτέ άλλοτε στη χώρα δε συνέβη κάτι ανάλογο λόγω πυρκαγιάς.

Συνεπώς, η Αττική αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Περισσότερα προσεχώς.»

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το