Τοπικά

Σε τέσσερα μαθήματα θα διαγωνιστεί το 95% των υποψηφίων της Μαγνησίας

Στα τέσσερα μαθήματα θα διαγωνιστεί η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις από τα Γενικά Λύκεια της Μαγνησίας με βάση τα στοιχεία που συλλέγονται μετά και την ολοκλήρωση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.
Ένα κεντρικό στοιχείο της διαδικασίας που έληξε χθες είναι πως το 95% των υποψηφίων για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις θα διαγωνιστεί σε τέσσερα και όχι σε πέντε μαθήματα.
Έτσι οι περισσότεροι δεν θέλουν να ξεκλειδώσουν και τις σχολές από δεύτερο επιστημονικό πεδίο επικεντρώνοντας την προσοχή τους μόνο σε ένα πεδίο.

Οι λόγοι που αυξήθηκε σημαντικά φέτος το ποσοστό των υποψηφίων που επιλέγουν τέσσερα και όχι πέντε μαθήματα είναι διάφοροι.
Ο πιο κύριος είναι πως από φέτος καταργήθηκε το τέταρτο επιστημονικό πεδίο με τα Παιδαγωγικά Τμήματα που υποχρέωνε τους υποψηφίους να διαλέξουν τα μαθηματικά ή την ιστορία ως πέμπτο μάθημα για να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους εκεί. Πλέον οι υποψήφιοι από οποιαδήποτε από τις τρεις κατευθύνσεις μπορούν να δώσουν τέσσερα μαθήματα και να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στα Παιδαγωγικά Τμήματα τα οποία βέβαια παλιότερα έδιναν μεγαλύτερες εργασιακές προοπτικές με εξαίρεση την ειδική αγωγή, όπου ακόμη και τώρα οι απόφοιτοι προσλαμβάνονται αμέσως ως αναπληρωτές.
Επίσης ένα άλλος λόγος είναι οι περιορισμένες πιθανότητες που έχουν οι υποψήφιοι διαλέγοντας ένα πέμπτο μάθημα να πετύχουν σε σχολή άλλου επιστημονικού πεδίου. Δηλαδή ένας υποψήφιος της θεωρητικής κατεύθυνσης διαλέγοντας τη βιολογία γενικής παιδείας για να στοχεύει στα παραϊατρικά επαγγέλματα του 3ου επιστημονικού πεδίου, θα έχει να συναγωνιστεί τους υποψηφίους της κατεύθυνσης των θετικών σπουδών.

Το ίδιο ισχύει για αντίστροφες περιπτώσεις. Περισσότερο το πέμπτο μάθημα το επιλέγουν οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης που επιλέγοντας είτε μαθηματικά είτε βιολογία στοχεύουν παράλληλα σε Πολυτεχνείο και Ιατρικές.
Με τα τέσσερα μαθήματα οι υποψήφιοι επικεντρώνονται ακόμη περισσότερο στους στόχους που έχουν θέσει και είναι γι’ αυτούς δικά τους γνωστικά επιστημονικά αντικείμενα.
Τέλος και η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επηρεάζει τις επιλογές των υποψηφίων, καθώς με το πέμπτο μάθημα αυξάνονται τα κόστη στα φροντιστήρια.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας θα παραλάβει τα στοιχεία και βάσει του αριθμού των υποψηφίων θα προχωρήσει και στον ορισμό των εξεταστικών κέντρων.
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης επισήμανε πως «για δέκα και πλέον ημέρες τα Λύκεια με τους καθηγητές εξυπηρέτησαν όλους τους τελειόφοιτους και απόφοιτους για να κάνουν αιτήσεις ενόψει εξετάσεων. Για τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας η λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων σηματοδοτεί την έναρξη ενός πυρετού προετοιμασιών για την καλύτερη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το