Τοπικά

Σε κατάληψη εννιά τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σε κατάληψη βρίσκονταν χθες εννιά τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την έναρξη μάλιστα της εξεταστικής χειμερινού εξαμήνου να πλησιάζει, καθώς αρχίζει τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, που σημαίνει, πως αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις δεν αποκλείεται τελικά να επιλεγεί να γίνουν οι εξετάσεις μέσω διαδικτύου, ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο.
Άλλωστε, όπως τόνισε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, η πρόταση του υπουργείου παιδείας είναι ξεκάθαρη, σύμφωνα με την οποία αν ένα τμήμα τελεί σε κατάληψη, η λύση είναι η διεξαγωγή ψηφιακών εξετάσεων, διαφορετικά θα χαθεί το εξάμηνο.
Σήμερα συνεδριάζει η σύγκλητος του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου θα αποφασιστεί πόσα και ποια τμήματα θα κάνουν εξεταστική διά ζώσης και πόσα εξ αποστάσεως.
Χθες από τα 35 τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα εννιά ήταν σε κατάληψη, όπως Αρχιτεκτόνων, Χωροταξίας, Πολιτισμού, Δημοτικής Εκπαίδευσης στον Βόλο, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής, Ζωικής Παραγωγής στη Λάρισα, αλλά και Διαιτολογίας στην Καρδίτσα.
«Ο μέσος όρος ημερών κατάληψης σε αυτά τα εννιά τμήματα είναι μεταξύ τεσσάρων και οκτώ» ανέφερε ο κ. Μπιλλίνης και πρόσθεσε πως στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρατάθηκε λόγω πλημμυρών το χειμερινό εξάμηνο, κάτι, όμως που δεν μπορεί να συμβεί ξανά εξαιτίας των καταλήψεων. Επομένως η εξεταστική στο πανεπιστήμιο έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 5 Φεβρουαρίου και στη σύγκλητο θα αποφασιστεί πώς θα γίνουν οι εξετάσεις σε κάθε τμήμα».
Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση της συγκλήτου την περασμένη Δευτέρα σχεδόν όλοι πρόεδροι των τμημάτων εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την εξεταστική από το διαδίκτυο.
Ωστόσο, αν τα πράγματα φτάσουν σε οριακό σημείο, και υπάρχει κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου, είναι σαφές ότι θα επιλεγούν ως έσχατη λύση και οι ψηφιακές εξετάσεις.
Άλλωστε, όπως τονίστηκε από την πρυτανική αρχή, μπορεί σε ένα τμήμα οι εξετάσεις να αρχίσουν να γίνονται μέσω του διαδικτύου, και όταν τελειώσει η κατάληψη να συνεχίσουν οι εξετάσεις διά ζώσης, αφού βέβαια δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η περίοδος της εξεταστικής.
Πάντως με την υπάρχουσα κατάσταση φαίνεται πως σε τουλάχιστον 25 τμήματα η εξεταστική θα διεξαχθεί μάλλον διά ζώσης, καθώς είτε δεν είχαν καθόλου κατάληψη είτε οι μέρες κατάληψης ήταν ελάχιστες.
Στο μεταξύ τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Μαθηματικών στην 32η Συνεδρίαση της του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ομόφωνα δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους με την επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το