Τοπικά

Σε ιό αποδίδεται ο θάνατος πτηνών στην Κάρλα – Ολοκληρώνεται η αποκομιδή των νεκρών πουλιών

thumbnail_1_Argyropelekanos_Mortality_Karla_09

Σε έναν ή περισσότερους μικροβιακούς παράγοντες οφείλεται ο μαζικός θάνατος πτηνών στον Ταμιευτήρα της Κάρλας, σύμφωνα με τα ευρήματα των αναλύσεων που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης. Αναμένονται τα αποτελέσματα επιπλέον εργαστηριακών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή ο Φορέας Διαχείρισης σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία ολοκληρώνει την αποκομιδή των νεκρών πτηνών από τον υδροβιότοπο.

Σε σημερινή ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης σχετικά με το φαινόμενο θανάτου πτηνών στην λίμνη Κάρλα, επισημαίνονται συγκεκριμένα τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το πόρισμα του Εργαστηρίου παθολογίας πτηνών, Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θες/νίκης, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης& Τροφίμων, διαπιστώθηκε αρνητικό αποτέλεσμα ιολογικής εξέτασης για την Γρίπη των Πτηνών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα του εργαστηρίου Μικροβιολογίας & Παρασιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, βρέθηκε το μικρόβιο Moraxella spp. and staphylococcus sciuri στο περικάρδιο υγρό. Είδη του γένους Moraxella έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση αιφνιδίων θανάτων ιδιαίτερα σε νεαρά άγρια πτηνά καθώς και με την εμφάνιση συμπτωμάτων από το νευρικό, αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα.
Αναμένεται επίσης η ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων (ανίχνευση του Clostridium botulinum, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη παραγωγή της τοξίνης της αλλαντίασης και έλεγχος για εντεροϊούς).
Όλα τα έως τώρα ευρήματα συνηγορούν στην υπαιτιότητα ενός ή περισσοτέρων μικροβιακών παραγόντων.
Ήδη ο Φορέας Διαχείρισης σε συνεργασία με την Κτηνιατρική υπηρεσία ολοκληρώνει την αποκομιδή των νεκρών πτηνών ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια οργανώνεται το σύστημα προστασίας των νοσούντων πτηνών.
Τα μέχρι τώρα ευρήματα επιβεβαιώνουν την αρχική θέση του ΦΔ για αποσύνδεση του υπαίτιου θανατογόνου παράγοντα με την παρουσία κυανοτοξινών.
Επαναλαμβάνεται ότι η υποβάθμιση, ο ευτροφισμός κ.λ.π. ευνοούν την ανάπτυξη-παρουσία κάθε πιθανού παράγοντα κινδύνου για το οικοσύστημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το