Τοπικά

Σε γραφειοκρατικές “συμπληγάδες” το υδατοδρόμιο του Βόλου -Χωροθέτηση επιβατικού σταθμού στο κτίριο «Ιάσων»

Μέσα στις γραφειοκρατικές συμπληγάδες που επέβαλλε η νέα νομοθεσία βρίσκεται η δημιουργία του υδατοδρομίου στο Βόλο σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΛΒ. Οι διαδικασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία με όλες τις επικαιροποιήσεις και τα σχέδια που ζητούνται για να δοθεί άδεια υδατοδρομίου στον Βόλο, αλλά τον τελικό λόγο για να «τρέξουν» όλα τα ζητήματα θα έχει το Υπουργείο Ναυτιλίας κι η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Όπως αποφασίστηκε από τον ΟΛΒ θα χωροθετηθεί ένα τμήμα του επιβατικού σταθμού «Ιάσων» ως χώρος ελέγχου των επιβατών.

Ο φάκελος για την ανανέωση της Άδειας Λειτουργίας του Λιμένα Βόλου υποβλήθηκε στο Τμήμα Εναέριων Μεταφορών Αξιοποίησης Αεροδρομίων του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού από το 2013.
Αφού κατατέθηκαν σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία όλα τα απαραίτητα προς έγκριση έγγραφα και μελέτες για την αδειοδότηση του Υδατοδρομίου Λιμένα Βόλου, η ΟΛΒ ΑΕ στις 11.05.2018 ζήτησε τον τελικό επιτόπιο έλεγχο της αρμόδιας επιτροπής για την έκδοση της άδειας λειτουργίας του υδατοδρομίου. Στο σημείο αυτό οι διαδικασίες σταμάτησαν σε αναμονή της ψήφισης του νέου νόμου για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων. Μετά την ψήφιση του Ν.4568/2018, η ΟΛΒ ΑΕ στις 24. 10.2018 με έγγραφό της προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμιζε πως είχε φτάσει στο τελικό στάδιο για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου και ζητούσε εκ νέου να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απέστειλε προς απάντηση στις 14-02-2019 έγγραφο, με το οποίο μας ζητούσε να υποβάλουμε εκ νέου αίτηση για άδεια ιδρύσεως υδατοδρομίου σύμφωνα πλέον με τις απαιτήσεις του Ν.4568/2018, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τροποποιήσεις που απαιτούνταν σύμφωνα με τις καινούριες διατάξεις. Στις 20-05-2019 κοινοποιήθηκε η Εγκύκλιος με τις απαιτήσεις για τη χορήγηση «Άδειας Ίδρυσης Υδατοδρομίου» από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Τον Ιούνιο του 2019 κατόπιν επίσκεψης και επικοινωνίας με την υπεύθυνη διαχείρισης του φακέλου της ΟΛΒ ΑΕ στο Υπουργείο Μεταφορών, Τμήμα Εναέριων Μεταφορών, κα Παπανικολάου, καταλήξανε στις αλλαγές που χρειάζονται στον ήδη υποβληθέντα φάκελό, με σκοπό να αποκτηθεί η άδεια ίδρυσης του Υδατοδρομίου Λιμένα Βόλου.
Τι απαιτείται για να δημιουργηθεί το υδατοδρόμιο
Οι οι ελάχιστες κτιριακές υποδομές που απαιτούνται είναι οι ακόλουθες: α) κτιριακή ή άλλη υποδομή ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια χώρου για την εγκατάσταση και τη σωστή λειτουργία του εξοπλισμού ασφαλείας ελέγχου επιβατών και αποσκευών β) κατά την αναμονή επιβατών απαιτείται χώρος 1,2 τ.μ. ανά εξυπηρετούμενο επιβάτη, γ) υποχρεωτική ύπαρξη χώρων υγιεινής των δύο φύλων και ατόμων με κινητικά προβλήματα ανάλογα με τoν αριθμό επιβατών. Αν οι χώροι αυτοί δεν βρίσκονται μέσα στο χώρο αναμονής των επιβατών, χωροθετούνται πλησίον αυτού. Με τις προηγούμενες διατάξεις, ο οικίσκος που βρίσκεται στην Κεντρική Προβλήτα και είχε καθοριστεί ως χώρος αναμονής και ελέγχου των επιβατών επαρκούσε. Τώρα με τις αλλαγές ο οικίσκος επαρκεί μόνο ως χώρος αναμονής των επιβατών. Θα πρέπει λοιπόν ως βέλτιστη λύση να χωροθετηθεί ένα τμήμα του επιβατικού σταθμού «Ιάσων» ως χώρος ελέγχου των επιβατών και των επισκεπτών και ως χώρος υγιεινής των δύο φύλων και ατόμων με κινητικά προβλήματα. Βάσει αυτής της ουσιώδους αλλαγής έπονται και όλες οι απαραίτητες διορθώσεις στα υπόλοιπα έγγραφα του φακέλου.
Θα πρέπει επίσης να γίνει επικαιροποίηση και εκτύπωση τεσσάρων επιπλέον αντιτύπων του Ναυτικού Χάρτη της μεγαλύτερης δυνατής κλίμακας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού (Υ.Υ.Π.Ν.), επί του οποίου πρέπει να αποτυπώνονται ευδιάκριτα η υδάτινη επιφάνεια την οποία επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ως υδατοδρόμιο ο αιτών, η περιοχή ελιγμών του υδατοδρομίου, τα σημεία πρόσδεσης των αεροσκαφών, εναλλακτικές γεωγραφικές θέσεις. Επιβάλλεται επικαιροποίηση και εκτύπωση δυο επιπλέον αντιτύπων (καθώς σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Άρθρο 8,παρ.στ) του Ν.4568/2018 απαιτείται η υποβολή συνολικά πέντε αντιτύπων)του χάρτη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (Γ.Υ.Σ.) κλίμακας 1:5.000 και 1:50.000, επί των οποίων πρέπει να αποτυπώνεται η περιοχή ελιγμών του υδατοδρομίου και τα σημεία πρόσδεσης των αεροσκαφών, καθώς και η περιοχή γύρω από αυτήν σε ακτίνα 2.500 μέτρων με ισοϋψείς. Κάθε αναφορά στις (γεωγραφικές) συντεταγμένες της περιοχής ελιγμών πρέπει να γίνεται στο σύστημα W.G.S.-84. 3) Το Υπουργείο ζητά εκπόνηση κάτοψης κατάλληλης κλίμακας των υποδομών του υδατοδρομίου στην οποία πρέπει να αποτυπώνονται οι χώροι αναμονής επιβατών, ελέγχου διαβατηρίων ή εγγράφων ταυτοπροσωπίας, ελέγχου επιβατών, χειραποσκευών και παράδοσης αποσκευών και γενικά κάθε χώρος που προορίζεται για τη διακίνηση των επιβατών, αποσκευών και φορτίου κατά την αναχώρηση και την άφιξή τους. Επιπλέον, επί του σχεδίου θα πρέπει να προβάλλονται οι εξοπλισμοί ασφαλείας για τον έλεγχο επιβατών, χειραποσκευών, αποσκευών ή φορτίου με σχετική περιγραφή τους. Χρειάζεται η αλλαγή της απόφασης του φορέα διοίκησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του λιμένα για παραχώρηση χρήσης χώρου ως υδατοδρομίου εντός χερσαίας ζώνης λιμένος (να καταγράφονται οι καινούριες εγκαταστάσεις). Απαιτείται μεταξύ πολλών άλλων γραφειοκρατικών ζητημάτων η επικαιροποίηση του εκπονημένου και κατατεθειμένου Προγράμματος Ασφαλείας του Υδατοδρομίου Βόλου. Η υλοποίηση των απαιτούμενων τροποποιήσεων – επικαιροποιήσεων έχει ήδη δρομολογηθεί.

Share

Πρόσφατα άρθρα

“Δεμένα” στο λιμάνι του Βόλου τα πλοία

"Δεμένα" στο λιμάνι του Βόλου είναι τα πλοία Εξπρες Σκιάθος και Σποράδες Σταρ. Τα πλοία…

30 Ιανουαρίου 2024

Αναστολή λειτουργίας σχολείων στο Νότιο Πήλιο λόγω έντονων καιρικών φαινομένων

Την αναστολή λειτουργίας, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, αποφάσισε ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός, για…

30 Ιανουαρίου 2024

Δυσαρεστημένοι οι αγρότες του Αλμυρού από τη στάση της κυβέρνησης

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες στο μπλόκο του Αλμυρού και τα ξημερώματα της Δευτέρας…

30 Ιανουαρίου 2024

80χρονη στα Λεχώνια ζει σε παράπηγμα  – Εθελοντές της ΛΕΔ συνδράμουν

Μόνη της σε ένα παράπηγμα σε άθλιες συνθήκες, διαβιεί πριν από τις πλημμύρες, αλλά και…

30 Ιανουαρίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Τρίτης 30/1

Το σημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων: COSMOTE SPORT 1 19.00 Νίκη-Άρης -Ζ- (Κύπελλο Ελλάδος)…

30 Ιανουαρίου 2024

Κακοκαιρία «Avgi»: Πού θα χιονίσει σήμερα – Κλειστά σχολεία, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυστηροί έλεγχοι για αλυσίδες

Η επέλαση της κακοκαιρίας Avgi έχει θέσει σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό ο οποίος με…

30 Ιανουαρίου 2024