Τοπικά

Δυσαρεστημένοι οι αγρότες του Αλμυρού από τη στάση της κυβέρνησης

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες στο μπλόκο του Αλμυρού και τα ξημερώματα της Δευτέρας σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, παρέταξαν περισσότερα από 30 τρακτέρ στην ΠΑΘΕ, σε σημείο, ωστόσο, που δεν διεξάγεται κυκλοφορία οχημάτων, καθώς εκτελούνται έργα για την αποκατάσταση ζημιών σε γέφυρα. Οι αγρότες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη στάση της κυβέρνησης και θεωρούν κοροϊδία τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής, τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να αποχωρήσουν». Παράλληλα, συνεχίζεται η ενίσχυση του μπλόκου στον Ριζόμυλο, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου της Καρδίτσας αποφάσισε να καλέσει σήμερα Τρίτη και τα υπόλοιπα μπλόκα που έχουν στηθεί στην περιοχή σε πανθεσσαλική σύσκεψη συντονισμού.
Στον σχεδιασμό των αγροτών του Αλμυρού ήταν να βγάλουν στην ΠΑΘΕ και τα υπόλοιπα 50 αγροτικά μηχανήματα, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυκλοφορία. Το σημείο που έχουν παρατάξει τα αγροτικά μηχανήματα είναι στην έξοδο της ΒΙΠΕ Αλμυρού στο ρεύμα προς Αθήνα.
«Δεν λάβαμε καμία ουσιαστική απάντηση από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό την Κυριακή σχετικά με τα αιτήματά μας. Ο κόσμος έχει εξαγριωθεί από αυτή τη στάση των κυβερνώντων. Πρόθεσή μας δεν είναι να κλείσουμε την εθνική οδό, αλλά δεν αποκλείεται περαιτέρω κλιμάκωση. Περιμένουμε και τους συναδέλφους από την περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου να συνταχθούν με το μπλόκο μας. Δεν κάνουμε σε καμία περίπτωση πίσω και το μπλόκο θα δυναμώσει και άλλο τις προσεχείς ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Αλμυρού Χρ. Πάντζιος.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι δυνατόν παντού σε Γαλλία, Βέλγιο, από χθες Ιταλία, Γερμανία οι αγρότες να είναι στους δρόμους και να διαδηλώνουν και σε μας να μη μας επιτρέπεται να διαδηλώσουμε».
Να αναφερθεί ότι από τα θεμελιώδη αιτήματα των αγροτών είναι η μείωση του κόστους παραγωγής με επιβολή πλαφόν στα 7 λεπτά ανά Kwh για το αγροτικό ρεύμα, καθώς και οι κατώτατες εγγυημένες τιμές, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Μεταξύ άλλων, οι αγρότες ζητούν και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται από τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες, ενώ στα βασικά αιτήματα περιλαμβάνονται:
Πλήρης αναθεώρηση της ΚΑΠ σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση, ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωικό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων, αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες, κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, μείωση του κόστους παραγωγής, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έλεγχος στο περιθώριο κέρδους -σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο- σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου, πανελλαδική ένταξη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης, αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και όχι με τη μορφή επιδόματος, διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ποιος ο ρόλος του ηθοποιού στο κύκλωμα που έκλεβε οχήματα – Γνωστός ποδοσφαιριστής ανάμεσα στα θύματα

Ένα από τα… συνεργαζόμενα συνεργεία αυτοκινήτων και στενή σχέση με τον αρχηγό του κυκλώματος που…

14 Μαρτίου 2024

«12 χρονών συναίνεσε;» Σφοδρή αντίδραση Ντόρας Μπακογιάννη για την υπόθεση του Κολωνού

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη κατά της προκλητικής απόφασης της εισαγγελέως για την…

14 Μαρτίου 2024

Η τρίτη εκτόξευση του Starship ήταν και φαρμακερή – Χάθηκε ο πύραυλος, αλλά ο Elon Musk είναι ενθουσιασμένος

Ο πύραυλος Starship του Elon Musk της αμερικανικής εταιρείας SpaceX έκανε ένα τεράστιο άλμα προόδου…

14 Μαρτίου 2024

Συνελήφθη χειριστής λέμβου στο Κεραμίδι με μαχαίρια και φαλτσέτα – Τράπηκε σε φυγή κι αντιστάθηκε στους λιμενικούς

Ένας 32χρονος συνελήφθη σήμερα το πρωί από στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Κεντρικού…

14 Μαρτίου 2024

Διάψευση μητέρας Γ. Γεωργιάδη: Δεν καταθέσαμε νέα μήνυση στον Ανακριτή Λάρισας

«Θα ήθελα να δηλώσω ότι δεν γνωρίζω τον συγκεκριμένο δικηγόρο, δεν έχω συνομιλήσει ποτέ μαζί…

14 Μαρτίου 2024

Στ. Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπονομεύει τη δημοκρατία

Στην εκδήλωση «Για Μια Άλλη Ευρώπη», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωπαϊκό…

14 Μαρτίου 2024