Ελλάδα

Κακοκαιρία «Avgi»: Πού θα χιονίσει σήμερα – Κλειστά σχολεία, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυστηροί έλεγχοι για αλυσίδες

Η επέλαση της κακοκαιρίας Avgi έχει θέσει σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό ο οποίος με προληπτικά μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων και την εργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, ήδη από χθες το βράδυ, αντιμετωπίζει την κακοκαιρία η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με πυκνές χιονοπτώσεις, χιονοστρώσεις από τα 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω, θυελλώδεις ανέμους, ισχυρές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας.

Ήδη από χθες μάχη με το χιονιά δίνουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και η Πολιτική Προστασία στη βόρεια Εύβοια με σκοπό να μείνει το οδικό δίκτυο ανοιχτό, ενώ η κακοκαιρία Avgi δείχνει τα δόντια της σε ημιορεινές περιοχές όπως η Στενή.

Η λίμνη Μπελέτσι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, πάγωσε, ενώ δεν έχει σταματήσει να χιονίζει στην περιοχή.

 

Λευκό το τοπίο και στα Βίλια, όπου 6 μηχανήματα του Δήμου, 6 μηχανήματα της περιφέρειας, εκχιονιστικά και 2 ισοπεδωτές του στρατού παραμένουν σε εγρήγορση.

Η πρόγνωση του Καλλιάνου

Μια κακοκαιρία η οποία αναμένεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους να διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη. «Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας σήμερα θα είναι οι βροχές στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα των ανατολικών ηπειρωτικών τμημάτων. Από το Πήλιο και νοτιότερα μέχρι και την ανατολική Πελοπόννησο και οι χιονοπτώσεις από τα περίπου 300 μέτρα υψόμετρο στις αντίστοιχες περιοχές. Και βεβαίως στο Αιγαίο και κυρίως κεντρικό και νότιο Αιγαίο όπου περιμένουμε και πολύ ισχυρές καταιγίδες κατά περιόδους αλλά και χιόνια πυκνά στην Κρήτη πάνω από τα 600 μέτρα» λέει στο protothema.gr ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο στο Αιγαίο οι ισχυροί θυελλώδεις άνεμοι θα είναι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ με ριπές ακόμη και 10 μποφόρ, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια του Αιγαίου «Για την Αττική ήδη από χθες το βράδυ έχουμε χιονοπτώσεις από τα 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω δηλαδή από την Κηφισιά και βορειότερα. Χιονόνερο και βροχές αναμένουμε στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής με τους ανέμους να έχουν ένταση 7 με 8 μποφόρ και η μέγιστη θερμοκρασία να είναι μέχρι 8 βαθμούς» προσθέτει ο κ. Καλλιάνος. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι στις ορεινές κα ημιορεινές περιοχές της Εύβοιας ίσως και της Αττικής και ίσως και της Βοιωτίας από την εκδήλωση χιονοκαταιγίδων, που είναι ο συνδυασμός χιονιού και κεραυνών. Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο καθώς την ησυχία της χιονόπτωσης διακόπτει απότομα ο ήχος του κεραυνού. «Στην Εύβοια περιμένουμε αρκετό χιόνι από τα 400- 500 μέτρα υψόμετρα που μπορεί να ξεπεράσει και τους 40 πόντους, ενώ μεγάλη προσοχή πρέπει να υπάρχει στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στα σημεία όπου υπάρχουν υψόμετρα άνω των 300 μέτρων γιατί εκεί θα έχουμε χιονοπτώσεις και πρόσκαιρες χιονοστρώσεις» εξηγεί ο κ. Καλλιάνος.

Πηγή:ethnos

Share
Ετικέτες: Κακοκαιρία «Avgi»

Πρόσφατα άρθρα

Αχ. Μπέος: «Αναμένουμε έγκριση χρηματοδότησης για το κολυμβητήριο του Βόλου» – Γραφείο εκτός του δημαρχείου Βόλου στη μείζονα μειοψηφία

Εν αναμονή της έγκρισης χρηματοδότησης για το κολυμβητήριο του ΕΑΚ μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν…

30 Ιανουαρίου 2024

ΠΕΝΘΟΣ – ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΙΧ. ΤΣΑΟΥΤΟ

Τον πολυαγαπημένο μας ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΙΧ. ΤΣΑΟΥΤΟ Ετών 94 κηδεύσαμε χθες Δευτέρα 29 Ιανουαρίου και ώρα…

30 Ιανουαρίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΜΑΡΙΑ ΑΘ. ΤΑΜΠΑΚΗ

Την πολυαγαπημένη μας ΜΑΡΙΑ ΑΘ. ΤΑΜΠΑΚΗ Ετών 92 κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 30 Ιανουαρίου και ώρα…

30 Ιανουαρίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΑΡΕΔΗ

Σήμερα Τρίτη 30 Ιανουαρίου και ώρα 11 π.μ. θα πούμε το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο…

30 Ιανουαρίου 2024

Ποιοι εκλέγονται από τον Δήμο Βόλου στην ΠΕΔ Θεσσαλίας

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, εκλέχτηκαν οι σύμβουλοι που θα μετέχουν στην ΠΕΔ…

30 Ιανουαρίου 2024

Βολιώτης θύμα απάτης για ένα ηλεκτρικό πατίνι

Σε 18 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή και χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη καταδικάστηκε…

30 Ιανουαρίου 2024