Τοπικά

Σε φάση αδειοδότησης το υδατοδρόμιο Βόλου – Από τον Οργανισμό Λιμένα οι σχετικές διαδικασίες έχουν περαιωθεί

Σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται το υδατοδρόμιο στο λιμάνι του Βόλου, αν και από την πλευρά του Οργανισμού Λιμένα (ΟΛΒ) οι σχετικές διαδικασίες έχουν ήδη περαιωθεί. Το υδατοδρόμιο του Βόλου περιλαμβάνεται μαζί με 24 άλλα, στους φακέλους που έχουν υποβληθεί στο αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να εγκριθούν, καθώς μέχρι στιγμής έχουν αδειοδοτηθεί μόλις τρία σε όλη την χώρα.
Υπολογίζεται ότι συνολικά σε όλη την χώρα θα δημιουργηθούν 60 υδατοδρόμια.
Ο φάκελος του υδατοδρομίου εξετάζεται στη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, ενώ στο λιμάνι του Βόλου όλα είναι έτοιμα, σύμφωνα με έγκυρη πηγή του ΟΛΒ, για την υποδοχή της επένδυσης, καθώς έχει εκπονηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έχουν τακτοποιηθεί όλα τα νομικά ζητήματα και έχει ληφθεί φροντίδα ακόμη και για την ασφάλεια της σχετικής εγκατάστασης.

Τα υδροπλάνα, εκτός από τόνωση της τουριστικής επιβατικής κίνησης, πρόκειται να εξυπηρετήσουν και άλλες ανάγκες, όπως αεροδιακομιδή ασθενών, έρευνα και διάσωση, μεταφορά φαρμάκων κ.ο.κ.
Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον έχει επιδείξει για το υδατοδρόμιο Βόλου, αλλά και γι’ αυτά της Σκοπέλου και της Αλοννήσου η «Hellenic Seaplanes». Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θέλουν να συνδέσουν το λιμάνι του Βόλου με της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και των νησιών των Βορείων Σποράδων.
Μάλιστα όποιος επενδυτής επιλεγεί τελικά, θα βρει έτοιμη και την σχετική υποδομή στο λιμάνι από την εταιρία «ArGo», στην κεντρική προβλήτα (στο ανατολικό κρηπίδωμα). Υπάρχει ακόμη και προσωρινή άδεια από την προηγούμενη επένδυση.

Η «Hellenic Seaplanes S.A./ Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε.» έχει ήδη καταθέσει τον φάκελο για αδειοδότηση υδατοδρομίου, που αφορά στο υδατοδρόμιο Βόλου. Η «Hellenic Seaplanes S.A.» έχει καταθέσει μετά από προκήρυξη τις προτάσεις της για αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίου χωρίς κάποια επιβάρυνση για το δημόσιο φορέα διαχείρισης του λιμένα μεταξύ άλλων και σε Σκόπελο και Αλόννησο.
Θετικό είναι και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο έχει περιέλθει η περιουσία του ΟΛΒ. Σχετικός νόμος του υπουργείου Υποδομών έχει ψηφιστεί και από τη Βουλή.
Για τη δημιουργία υδατοδρομίου απαιτείται η ύπαρξη χώρου αναμονής επιβατών στη στεριά, όπως στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού του Βόλου, χώρος πλωτής εξέδρας στην οποία θα δένουν τα υδροπλάνα, όπως υπάρχει στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού του Βόλου επίσης, πεδίο θαλασσοδρόμησης με μήκος 200 μέτρων, όπου τα υδροπλάνα πραγματοποιούν τους κατάλληλους ελιγμούς, διάδρομος από – και προσθαλάσσωσης 100-120 μέτρων για υδροπλάνα 20 θέσεων.

Η εταιρία «Hellenic Seaplanes» στοχεύει στην εξυπηρέτηση επιβατών άνευ οχήματος, επισκεπτών μνημείων, ομάδων ταξιδιωτών και δρομολογίων τσάρτερ, επιβατών «άγονης γραμμής», καθώς και στη μεταφορά ασθενών, αλλά και εμπορευμάτων. Επιδιώκει να πετάξει με υδροπλάνα Twin Otter Series 400 και να εγκαταστήσει βάσεις μεταξύ άλλων σε Βόλο και Σκιάθο.
Την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων προβλέπει ο επενδυτικός νόμος 4146/2013 «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις» (άρθρα 32-57).

Η μελέτη περιβαλλοντικών όρων της Χαλυβουργίας

Στο μεταξύ στις αρχές του τρέχοντα μήνα παραλήφθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΛΒ η μελέτη του έργου τήρησης περιβαλλοντικών όρων της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας, για την μετεγκατάσταση του χώρου φορτοεκφόρτωσης σκραπ, από τον 1ο προβλήτα που βρίσκεται σήμερα, στον 3ο, έτσι ώστε να περιοριστεί η αέρια ρύπανση στον αστικό ιστό. Η μελέτη αναμένεται να εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΒ, αφού πρώτα ελεγχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία. Ωστόσο για την τελική έγκριση πρέπει να αποφασίσουν το ΤΑΙΠΕΔ με τα συναρμόδια υπουργεία.

Φωτό:  Η αποβάθρα του υδατοδρομίου 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το