Τοπικά

Σε απόγνωση οι παραγωγοί λαϊκών αγορών που χάνουν μεροκάματα εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές των λαϊκών αγορών οπωρολαχανικών Βόλου, καθώς με τα νέα μέτρα της καραντίνας, χάνουν μεροκάματα. Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν, από τις 20 μέρες εργασίας του Νοεμβρίου, θα στήσουν πάγκους τις οκτώ με δέκα μέρες.
Οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές έχουν πλέον απόσταση τα πέντε μέτρα και όλοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες. Παράλληλα οι έλεγχοι από την Αστυνομία είναι εντατικοί για τον εντοπισμό παραβατών.

Ο πρόεδρος του συλλόγου μικροπωλητών οπωρολαχανικών στη λαϊκή αγορά βόλου κ. Παύλος Δεληγιάννης τόνισε «πως η κατάσταση των μικροπωλητών είναι απελπιστική. Με τη δεύτερη καραντίνα χάνουμε συνεχώς μεροκάματα. Για παράδειγμα για το υπόλοιπο του Νοεμβρίου, από τις 7 μέχρι και το τέλος του μηνός, αντί για 20 μέρες που θα μπορούσα να στήσω τον πάγκο, θα το κάνω, μόνο για οκτώ με εννιά μέρες. Αντίστοιχο πρόβλημα είχαμε και την πρώτη καραντίνα, ενώ όλοι θυμούνται πως το Πάσχα δεν λειτούργησε η λαϊκή αγορά και το πλήγμα ήταν τεράστιο. Τώρα έχουμε νέα καραντίνα και εκτός από τις απαγορεύσεις στο καθημερινό στήσιμο των πάγκων για όλους τους μικροπωλητές και παραγωγούς, έχουμε και μια τρομοκρατία προς τους καταναλωτές για να μην βγαίνουν έξω, ώστε να αποφύγουν τα πρόστιμα των 300 ευρώ. Στη λαϊκή αγορά έρχονται και πολλοί ηλικιωμένοι που μπορεί να μην έχουν συμπληρώσει για διάφορους λόγους σωστά μια βεβαίωση. Αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν από το σπίτι, μήπως δεχτούν πρόστιμο. Είμαστε υπέρ της τήρησης και της εφαρμογής των μέτρων, αλλά υπάρχει και ένα μέτρο για κάποιες ειδικές περιπτώσεις ανθρώπων. Σε αυτή την κατάσταση να προσθέσουμε και τη γενικότερη οικονομική αδυναμία των καταναλωτών. Έτσι παρά το γεγονός πως οι τιμές είναι πολύ καλές, γενικώς η κατανάλωση είναι μειωμένη».

Από την πλευρά του ο παραγωγός από τον Ριζόμυλο κ. Βασίλης Γκογκινούδης δήλωσε πως «βιώνουμε μια δραματική κατάσταση. Λέγεται στα αθηναϊκά ΜΜΕ ότι υπάρχει συνωστισμός στις λαϊκές αγορές. Μα, εδώ στον Βόλο, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τρομοκρατείται ο κόσμος δεν βγαίνει να ψωνίσει, ενώ λείπει και η ρευστότητα. Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι μεγάλες για τους παραγωγούς και τους μικροπωλητές».
Μάλιστα πρόσθεσε πως «μόνο την περασμένη Παρασκευή, μια μέρα πριν την έναρξη της καραντίνας, τονώθηκε η κατανάλωση, γιατί όλοι βγήκαν για να ψωνίσουν, φοβούμενοι τι θα επακολουθήσει με το απαγορευτικό».
Πάντως παρά τις αντίξοες συνθήκες οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές προσπαθούν να επιβιώσουν εξυπηρετώντας τον κόσμο με τις τιμές στα προϊόντα να είναι ελκυστικά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το