Τοπικά

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας από τις ζημιές

Τεράστια ζημιά υπέστησαν και οι κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία από την κακοκαιρία «Ντάνιελ», ενώ ολόκληρα κοπάδια χάθηκαν από τα νερά και τις λάσπες. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστης αξίας, με τους κτηνοτρόφους να αναμένουν την καταγραφή και τις αποζημιώσεις, όποτε αυτές έρθουν… Μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία, αναμένεται αύξηση στις τιμές του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, λόγω μειωμένης παραγωγής.

Ένας από τους κτηνοτρόφους που υπέστησαν τεράστια ζημιά, είναι και ο κτηνοτρόφος κ. Θανάσης Μασούρας, ο οποίος διατηρεί μονάδα στο Χοροστάσι Αλμυρού. Ή πιο σωστά, διατηρούσε, διότι όλη η μονάδα πλημμύρισε, λόγω ότι έσπασε το ποτάμι, με αποτέλεσμα να πνιγούν 180 πρόβατα, να καταστραφούν ζωοτροφές, μηχανήματα κ.λπ.
Ο ίδιος έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή, ενώ ερωτώμενος για αποζημίωση, αρχικά γέλασε, σημειώνοντας ότι «ακόμα δεν έχουμε πάρει τις αποζημιώσεις από το 2019 και τις αποζημιώσεις που καήκαμε».
Όπως ο ίδιος επισήμανε, περιμένει τον ΕΛΓΑ να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Για το πώς συνέβη και πνίγηκαν 180 ζώα, καταστρέφοντας όλο το ποιμνιοστάσιο, ο ίδιος σημείωσε πως «έσπασε» το ποτάμι και το νερό πέρασε μέσα από τη μονάδα.
Ο κ. Θανάσης Μασούρας αναφέρθηκε και σε ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο θα ακολουθήσει από τις ζημιές από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» και αυτό δεν είναι άλλο από την παραγωγή, η οποία θα είναι κατά πολύ μειωμένη.
Υπήρχαν τα προβλήματα στους κτηνοτρόφους, αρκετοί από τους οποίους είχαν εγκαταλείψει το επάγγελμα, λόγω του ακριβού κόστους παραγωγής, λόγω ακριβών ζωοτροφών, καυσίμων κ.λπ., ήρθαν να προστεθούν και τα «απόνερα» από την κακοκαιρία στην παραγωγή γάλακτος και όχι μόνο.
«Συν τοις άλλοις, αν κάποιος έχει χρήματα και να αποζημιωθεί ακόμη, δεν θα ασχοληθεί ξανά με το επάγγελμα. Ούτε θα διαθέσει χρήματα για να αγοράσει νέα μηχανήματα κ.λπ. Αυτά δεν γίνονται απόσβεση ποτέ. Εμείς τα βρήκαμε από 3-4 γενιές και συνεχίσαμε το επάγγελμα, το οποίο με επενδύσεις εξελίξαμε. Δεν μπορεί ο άλλος να «ρίξει» για παράδειγμα 1 εκ. ευρώ για να «στήσει» μία νέα μονάδα με όλα τα «παρελκόμενα», μηχανήματα κ.λπ.» σημείωσε ο ίδιος.
Ο κ. Θανάσης Μασούρας επισήμανε ότι αναμένεται αύξηση στις τιμές του γάλακτος, αλλά και των γαλακτοκομικών προϊόντων, λόγω του γεγονότος ότι «εξαφανίστηκαν» τεράστιες ποσότητες ζώων σε όλη τη Θεσσαλία, με την παραγωγή να μειώνεται κατά πολύ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το