Τοπικά

Σε απόγνωση οι κάτοικοι της περιοχής του Νέου Δέλτα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της περιοχής του Νέου Δέλτα.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση – καταγγελία:

Η περιοχή μας, όπως κι πολλές περιοχές της πόλης μας και της Θεσσαλίας, πλημμύρισε κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Ντάνιελ στις 5 και 7 Σεπτέμβρη 2023.

Όπως και στις υπόλοιπες περιοχές, παλέψαμε μόνοι να βγούμε από τις λάσπες, χωρίς καμιά ουσιαστική βοήθεια από το Κράτος. Μόνη στήριξη, η βοήθεια και η τροφοδοσία των αναγκαίων από αλληλέγγυους πολίτες της πόλης μας και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Ξέρουμε ότι γι’ αυτό, δεν φταίει το πολύ νερό που έπεσε!

Η επί πολλά έτη κακή διαχείριση των φυσικών πόρων, η χρόνια έλλειψη έργων ή η εκτέλεση αυτών χωρίς ουσιαστικές μελέτες, έχουν ως συνέπεια την άμεση απειλή των ζωών, την καταστροφή των σπιτιών και επιχειρήσεων μας.

Στην περιοχή μας συγκεκριμένα, η ανάγκη κατασκευής γέφυρας για τη διευκόλυνση μετακίνησης από και προς το Ίδρυμα ‘’Άσπρες Πεταλούδες’’, κατέληξε σε δημιουργία ‘’φράγματος’’ μετά από ανύπαρκτες ή λανθασμένες μελέτες της περιοχής και του ρέματος καλιακούδας (Ξηριάς).
Λόγω του χαμηλού ύψους της γέφυρας και της μείωσης του πλάτους του ρέματος, η γέφυρα έφραξε από τα φερτά υλικά του χειμάρρου, με αποτέλεσμα την υπερχείλιση και διαφυγή του όγκου του νερού και της λάσπης πλευρικά αυτής, προς τις γειτονιές μας.
Επιπλέον, μέρος της παλιάς χωματερής ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων του Βόλου (Χ.Α.Δ.Α), στο ύψος του Πανθεσσαλικού Σταδίου, η οποία επικαλύφθηκε και αφέθηκε στην περιοχή χωρίς κανένα έργο προστασίας από τις επικίνδυνες για το περιβάλλον παραγόμενες ουσίες, παρασύρθηκε από τον ορμητικό χείμαρρο, μεταφέροντας τόνους σκουπιδιών στις γειτονιές μας και στον Παγασητικό κόλπο.

Αν και καταφέραμε, με τα λιγοστά μέσα που διαθέταμε, να καθαρίσουμε ένα μεγάλο μέρος λάσπης και σκουπιδιών, βρισκόμαστε μπροστά σε μία υγειονομική κρίση, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία μας.
Το νερό της βροχής, μολύνεται ερχόμενο σε επαφή με τα παραμένοντα σκουπίδια, καταλήγοντας στον υδροφόρο ορίζοντα, στη θάλασσα και στα εδάφη μας, καθιστώντας τα ακατάλληλα προς χρήση.

Και δυστυχώς αυτά δεν αποτελούν νέο φαινόμενο για τον Βόλο!

Η καύση των σκουπιδιών και η μόλυνση του αέρα από εργοστάσια, η δημιουργία μονάδας παραγωγής καύσιμων από υπολείμματα απορριμμάτων (SRF) και εγκατάστασης υγροποιημένου σταθμού φυσικού αερίου (LNG) στο Παγασητικό Κόλπο, η κακή έως ανύπαρκτη διαχείριση των υγρών αποβλήτων, η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης καθαρών φυσικών πηγών νερού ενώ η πόλη τροφοδοτείται με μολυσμένο, η προσπάθεια εγκατάστασης ασύμφορων πελώριων ανεμογεννητριών στο Πήλιο κ.ά., αποτελούν εδώ και χρόνια προτεραιότητα Δήμου, Περιφέρειας και Κράτους, συστηματοποιώντας τη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές, την άμεση κινητοποίηση για:

• Καθαρισμό των σκουπιδιών του ποταμού, της γύρω περιοχής και της θάλασσας.
• Λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε η γέφυρα να μη λειτουργήσει ξανά ως εμπόδιο στη φυσική ροή του ποταμού.
• Άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε όλους τους πληγέντες.
• Παρακολούθηση μέσω τακτικών χημικών αναλύσεων, εδαφών και γεωτρήσεων, καθώς και ενημέρωση όλων των κατοίκων, για τη πρόληψη επικείμενων μολύνσεων.
• Έργα στεγανοποίησης και οριοθέτησης του παλιού Χ.Α.Δ.Α.

Από την πλευρά μας, ως κάτοικοι και άμεσα πληγέντες, αποφασίζουμε να κινηθούμε νομικά κατά παντός υπευθύνου και να εφαρμόσουμε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη λήψη μέτρων, ώστε να μη ξαναζήσουμε αντίστοιχη καταστροφή.

Τη στιγμή που εμείς μετράμε πληγές και ζούμε με τον φόβο της αναβίωσης των ίδιων φαινομένων κάθε φορά που ψιχαλίζει, η πόλη στολίζεται με πολύχρωμα φωτάκια, κάνοντας φανερό τι είναι αυτό που αποτελεί προτεραιότητα για τους κυβερνώντες.

Στεκόμαστε δίπλα στις κινητοποιήσεις των συντοπιτών μας σε άλλες περιοχές της πόλης μας και της υπόλοιπης Ελλάδας και καλούμε τους συνανθρώπους μας σε όσες περιοχές δεν το έχουν πράξει, να οργανωθούν σε συνελεύσεις γειτονιών, ώστε με κοινό συντονισμό και στόχο, να φτάσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των ζώων μας μέχρι τέλους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το