Κόσμος

Σε αναρρωτική άδεια την ημέρα της πτήσης ο μοιραίος πιλότος

πιλοτος

Στο στόχαστρο των επικρίσεων του ευρωπαϊκού τύπου αλλά και της οργής των συγγενών των θυμάτων του Airbus που διαλύθηκε στις γαλλικές Άλπεις βρίσκεται πλέον η Lufthansa, η μητρική εταιρεία της Germanwings, μετά την αποκάλυψη ότι ο 28χρονος συγκυβερνήτης έπασχε από έντονα ψυχολογικά προβλήματα που τον καθιστούσαν ακατάλληλο να πετάει ενώ την ημέρα της πτήσης είχε αναρρωτική άδεια.

Στα ερωτηματικά για τη στάση του αερομεταφορέα που προκάλεσε τοδημοσίευμα της εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο ο 28χρονος Αντρέας Λούμπιτς είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν σε ψυχιατρική κλινική από υπέφερε από ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο», ενώ και αυτή την περίοδο έπαιρνε αγωγή, έρχονται τώρα να προστεθούν και αυτά που προέκυψαν από την αποκάλυψη του εκπροσώπου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας, ότι ο μοιραίος συγκυβερνήτης της πτήσης 9525 της Germanwings είχε καταγεγραμμένη στο ιατρικό του πιστοποιητικό τη σημείωση «SIC» που σημαίνει «ειδική τακτική ιατρική εξέταση».

Ο εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει στην WAll Street Journal εάν η σημείωση «ειδική τακτική ιατρική εξέταση» αφορούσε την ψυχική ή την σωματική υγεία του πιλότου, διότι η πληροφορία είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα.

Η τελευταία ιατρική εξέταση του Αντρέας Λούμπιτς χρονολογείται από τον Ιούλιο 2014. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το πιστοποιητικό ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Mιλώντας σήμερα στο γαλλικό δίκτυο iΤele, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κάλεσε τη Lufthansa να δώσει όλες τις πληροφορίες για τον συγκυβερνήτη της Germanwings προκειμένου οι ερευνητές να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τους λόγους που οδήγησαν τον Lubitz στην αποτρόπαια πράξη.

«Πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα, η Δικαιοσύνη οφείλει να πει την αλήθεια στους συγγενείς των θυμάτων, αν και χθες ο εισαγγελέας έδωσε αρκετά στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ήταν μια τρελή, ανεξήγητη, φρικτή πράξη», είπε χαρακτηριστικά.

Συγκλονίζουν τα ευρήματα στο σπίτι του
Οι επικρίσεις προς την Lufthansa πυροδοτήθηκαν εκ νέου μετά και τα ευρήματα των γερμανών αξιωματούχων από τα δύο σπίτια του Λούμπιτς. Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατά την έρευνα βρέθηκαν έγγραφα που δείχνουν ότι ο Αντρέας Λούμπιτςλάμβανε φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Λούμπιτς είχε αποκρύψει την ασθένειά του από τον εργοδότη του.

Επίσης, ο συγκυβερνήτης της πτήσης της Germanwings Αντρέας Λούμπιτς είχε αποκρύψει ότι είχε αναρρωτική άδεια την ημέρα που πέταξε με το A-320 για να το ρίξει στις πλαγιές των Αλπεων, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία του Ντίσελντορφ.

Κατά την έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν σκισμένα έγγραφα αναρρωτικής άδειας, που περιέχουν λεπτομερή στοιχεία, και αφορούν και την ημέρα του γεγονότος, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας που δεν προσδιορίζει το είδος της ασθένειας.

Σημειώνεται πως ο Λούμπιτς δεν άφησε σημείωμα αυτοκτονίας, ενώ από την μέχρι στιγμής έρευνα δεν υπάρχουν στοιχεία που να παραπέμπουν σε πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα για την ενέργειά του.

Η Γενική Εισαγγελία διευκρίνισε ότι η εξέταση των εγγράφων που έχουν βρεθεί θα διαρκέσει μερικές ημέρες. Χθες το βράδυ, οι αστυνομικοί είχαν κάνει λόγο για «σημαντικά ευρήματα» και «ενδείξεις ψυχικής νόσου» από τα αντικείμενα που πήραν μαζί τους για διερεύνηση. Απαντήσεις αναμένεται να δώσει και ο υπολογιστής του αυτόχειρα και μαζικού δολοφόνου, όπως χαρακτηρίζεται πλέον από το σύνολο του ευρωπαϊκού τύπου.

Σε οδύνη οι πιλότοι της Germanwings
Στο μεταξύ, στις τάξεις της θυγατρικής Germanwings -οι πιλότοι της οποίας βρίσκονται άλλωστε σε συνεχή αντιπαράθεση με τη μητρική Lufthansa, συμμετέχοντας σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών- σημειώθηκε το περασμένο διήμερο μια «μίνι ανταρσία», καθώς πιλότοι και πλήρωμα σε ορισμένες περιπτώσεις αρνούνται να πετάξουν, με αποτέλεσμα να καθηλωθούν στο έδαφος αρκετές προγραμματισμένες πτήσεις.

Η Germanwings επιβεβαίωσε την είδηση, αναφέροντας «περιστασιακές διαταραχές πτήσεων» λόγω «μελών του πληρώματος που αποφάσισαν να μη λειτουργήσουν τα αεροσκάφη» μετά τη συντριβή, λόγω «συναισθηματικής οδύνης για την απώλεια φίλων και συνεργατών τους». Γι’ αυτό και η εταιρεία κατέφυγε στον «δανεισμό» 11 αεροσκαφών και πληρωμάτων από άλλες αεροπορικές, όπως τη Lufthansa, την Air Berlin και την TuiFly.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το