Τοπικά

Σχολείο – ερείπιο με 320 ψυχές «Θ» – (photos)

CAM01995

Τα πρόσφατα επεισόδια ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τη Δημοτική Αρχή στην επί 17 περίπου χρόνια – χωρίς να δίνεται λύση – διαμάχη του 5ου Γυμνασίου και του 1ου ΕΠΑΛ αναδεικνύει την άθλια και τριτοκοσμική κατάσταση του σχολικού κτιρίου Αποστόλου (Δεληγιώργη – Γαλλίας). Ενός ιστορικού κτιρίου του Βόλου, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και με ανακαίνιση θα μπορούσε να είναι «στολίδι» της πόλης, αλλά και «καμάρι» της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αντί αυτού σε ένα υπό διάλυση κτίριο και με προσθήκη λυόμενων αιθουσών σε μία τρισάθλια αυλή λειτουργεί το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου. Σε ακατάλληλες για εκπαίδευση, εν έτει 2014, 13 αίθουσες διδασκαλίας λειτουργούν 15 ειδικότητες (για οικονομία, διοίκηση, πληροφορική) με 280 μαθητές και 40 καθηγητές. Στις δε λυόμενες αίθουσες, όπως αναφέρουν καθηγητές και μαθητές – αλλά το διαπιστώσαμε και εμείς στο ρεπορτάζ – το υλικό μυρίζει και ειδικά την πρώτη ώρα, με το άνοιγμα, η ατμόσφαιρα είναι ανυπόφορη, αποπνικτική και επικίνδυνη για την υγεία. «Χρειάζεται αερισμός για 10 -15 λεπτά τουλάχιστον» σημειώνει μία από τις καθηγήτριες.

CAM01966
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Νικ. Κατσιαβριάς μας ξενάγησε στους χώρους του σχολείου. Από το υπόγειο, όπου βρίσκονται στοιβαγμένα ως σε αποθήκη τα πράγματα των καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ που εκδιώχθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο από το Καρτάλειο Διδακτήριο. Όπως εξηγεί η βίαια αυτή απομάκρυνση έχει καταστρέψει υπολογιστές όπου στην ουσία βρίσκεται όλη η γραμματειακή υποστήριξη του σχολείου. Το μητρώο των μαθητών, το απουσιολόγιο, η επικοινωνία με το υπουργείο, προσωπικά στοιχεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Αναφέρει ότι αυτές τις ημέρες είναι προγραμματισμένη ενημέρωση γονέων, αλλά δεν θα γίνει λόγω της καταστροφής του μητρώου. Ο χώρος στο υπόγειο είναι αποπνικτικός και λειτουργεί ως αποθήκη. Στο κυρίως κτίριο Αποστόλου, λειτουργούν μερικές αίθουσες διδασκαλίες και οι καθηγητές προσπαθούν να τις διατηρήσουν σε μία υποφερτή κατάσταση. Τις κλειδώνουν, όταν δεν γίνεται μάθημα, για να αποφεύγονται τυχόν ζημιές. Πρόσθετες αίθουσες διδασκαλίας λειτουργούν στα λυόμενα.

CAM01982
Τα γραφεία των καθηγητών βρίσκονται σε ένα διπλανό παράπηγμα, που επίσης είναι πλήρως ακατάλληλο.
Το κτίριο Αποστόλου είναι δωρεά για να λειτουργήσει το 5ου Γυμνάσιο. Στην ουσία είναι το κτίριο του συγκεκριμένου σχολείου και όχι του 1ου ΕΠΑΛ, που έχει έδρα το Καρτάλειο Διδακτήριο. Καθημερινά μάλιστα μετακινούνται από το Αποστόλου στο Καρτάλειο 60-80 μαθητές για τα εργαστήρια πληροφορικής, που βρίσκονται στο Καρτάλειο. «Πρόκειται για τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, αλλά στο κτίριο Αποστόλου δεν υπάρχει χώρος και έτσι αναγκαστικά βρίσκονται στο Καρτάλειο.

CAM01968
Απίστευτη αντιπαλότητα
Για περισσότερα από 17 χρόνια υπάρχει αυτή η διαμάχη των δύο σχολείων. Απλά και κατανοητά ο κ. Κατσιαβριάς υπογραμμίζει πως «η αντιπαλότητα των δύο σχολείων είναι απίστευτη». Και προσθέτει πως «επειδή υπάρχουν παρεμβάσεις υπέρ του 5ου Γυμνασίου δεν διευθετείται το ζήτημα, όπως είναι το δίκαιο και το σωστό». Έτσι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ αντιμετωπίζονται ως δεύτερης κατηγορίας μαθητές με την παραμονή τους σε ένα άθλιο και διαλυμένο σχολείο.
«Η διατήρηση, έστω και ενός γραφείου στο Καρτάλειο Διδακτήριο για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία. Τώρα με τη βίαια απομάκρυνση των αντικειμένων αποκόπτεται κάθε δεσμός με το Καρτάλειο που στην ουσία είναι το κτίριο του 1ου ΕΠΑΛ» αναφέρει ο κ. Κατσιαβριάς.

CAM01971
Μπορεί να γίνει «κούκλα»
Η ανακαίνιση του κτιρίου Αποστόλου είναι άμεσης προτεραιότητας. Εκτός από το κτίσμα, άθλιος είναι ο αύλειος χώρος, όπου πρόχειρα έχει διαμορφωθεί και τμήμα άθλησης. Η γυμναστική γίνεται με τρέξιμο γύρω- γύρω από το κτίριο. Δεν υπάρχει στέγαστρο και όταν βρέχει οι μαθητές μένουν, υποχρεωτικά, στις τάξεις, που δεν αερίζονται. «Πριν μερικά χρόνια έγινε ένα στέγαστρο, που αντί να τοποθετηθεί στο δικό μας σχολείο, τοποθετήθηκε στο 7ο Γυμνάσιο» λέει ο κ. Κατσιαβριάς. Προσθέτει πως μπορεί να γίνει επέκταση του σχολείου με την αξιοποίηση εξαπτόμενου οικοπέδου ιδιοκτησίας του ΙΚΑ. Το οικόπεδο μάλιστα έχει δεσμευτεί για σχολική χρήση. Σημειώνει με έμφαση πως φέτος το Καρτάλειο συμπληρώνει 99 χρόνια και το 1ο ΕΠΑΛ εξακολουθεί να βρίσκεται «υπό έξωση».

CAM01991
Λύση με συνεννόηση
Η παρούσα κατάσταση απαιτεί συνεργασία. Όλοι μαζί με αντικειμενικά επιχειρήματα και με την κοινή λογική μπορούν να καταλήξουν σε μία λύση. Πάνω απ’ όλα όμως ενωμένοι πρέπει να προωθήσουν το ζήτημα της ανακαίνισης του σχολείου «Αποστόλου».
Σχολείο από το 1979
Το διατηρητέο κτίριο Αποστόλου, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως σχολείο το 1979-80. Για πρώτη φορά λειτούργησε ως Πρότυπο Κλασικό Λύκειο και στη συνέχεια ως Κλασικό Λύκειο. Σχεδόν 35 χρόνια στο κτίριο δεν φαίνεται να έχει μπει «ούτε καρφί». Αν δεν γίνουν παρεμβάσεις η φθορά του χρόνου δεν αφήνει άλλα περιθώρια… Είναι αδιανόητο, στη σύγχρονη Ελλάδα, η εκπαίδευση να γίνεται υπό τέτοιες συνθήκες… Για πόσο ακόμη καθηγητές και μαθητές είναι αναγκασμένοι να δημιουργούν σε αυτές τις συνθήκες;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το