Τοπικά

Σχολείο στη Σκιάθο εμπνέει τους μαθητές

Μία δασκάλα από τον Βόλο υπηρετεί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου πάνω από 30 χρόνια. Παντρεύτηκε στο νησί του Παπαδιαμάντη, όπου μένει μόνιμα πλέον έχοντας… πολιτογραφηθεί Σκιαθίτισσα. O λόγος για την κ. Δήμητρα Συκιώτου, η οποία από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έχει αναλάβει και τη διεύθυνση της σχολικής μονάδας. Μίλησε για την αγάπη με την οποία ασκεί το λειτούργημά της και εξομολογήθηκε ότι το σχολείο αποτελεί το «δεύτερο σπίτι» της.
Η Βολιώτισσα εκπαιδευτικός έκανε μία αποτίμηση των δράσεων που φανερώνουν την εξαιρετική δουλειά η οποία γίνεται τα τελευταία χρόνια στο σχολείο, στο οποίο φοιτούν 230 μαθητές. Εξήρε το έργο των υπόλοιπων 25 δασκάλων που υπηρετούν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου και αναφέρθηκε σε όλα εκείνα που λαμβάνουν χώρα και μεταμορφώνουν τους μαθητές του νησιού των Βορείων Σποράδων σε πρωταγωνιστές.

Πριν από δύο περίπου εβδομάδες το σχολείο μετείχε στο εθελοντικό πρόγραμμα καθαρισμού «Όλοι μαζί Σκιάθος καθαρή». Η κ. Συκιώτου μίλησε για τη φετινή εμπειρία στη συγκεκριμένη περιβαλλοντική δράση, που πραγματοποιήθηκε για 13η συνεχόμενη χρονιά, επισημαίνοντας: «Είχαμε καθολική συμμετοχή. Κινηθήκαμε περιμετρικά της λίμνης του Αγίου Γεωργίου. Ανεβήκαμε προς την Πούντα, πίσω από την εκκλησία, ενώ καθαρίσαμε και τους χώρους πέριξ του σχολείου. Ωστόσο, εκείνο που μας προβλημάτισε άπαντες ήταν ότι φέτος μαζέψαμε περισσότερα απορρίμματα σε σχέση με πέρυσι. Κυρίως εντοπίσαμε ελαστικά αυτοκινήτων, πολλές πλαστικές σακούλες και μπουκάλια».
Προχθές το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου διακρίθηκε σε έναν άλλο τομέα, λαμβάνοντας την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας του προγράμματος eTwinning. Το βραβείο απονεμήθηκε σε 1.211 σχολεία από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από 40 χώρες της «γηραιάς ηπείρου». Μάλιστα, βάσει της λίστας με τα βραβευθέντα σχολεία που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 10/4, σε επίπεδο Νομού Μαγνησίας ήταν το μοναδικό δημοτικό σχολείο που πέτυχε αυτή τη διάκριση και σε σύνολο 86 πανελληνίως.

Η κ. Δήμητρα Συκιώτου μίλησε για την επιβράβευση της συμμετοχής στο eTwinning του σχολείου που διευθύνει: «Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς για το έργο τους. Το eTwinning είναι σημαντικό πρόγραμμα, που φέρνει σε επαφή τους μαθητές μας με παιδιά από άλλες χώρες. Ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις, γνωρίζουν την κουλτούρα άλλων χωρών. Συμμετέχουν με χαρά. Μόνο και μόνο η επικοινωνία και η επαφή με συνομήλικα παιδιά από άλλες χώρες αρκούν».

Συνεχίζοντας δε αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις του σχολείου, λέγοντας: «Έχουμε επιλέξει να κάνουμε πολλά πράγματα, ώστε τα παιδιά να μη μένουν εγκλωβισμένα στις σχολικές αίθουσες. Το βασικότερο μέλημά μας είναι να μάθουν να δουλεύουν ομαδικά. Μέσα και έξω από την τάξη. Και παράλληλα το σχολείο να παραμένει ανοικτό στην κοινωνία. Να συνεργάζεσαι με φορείς και να βγαίνεις έξω. Για παράδειγμα κάθε χρόνο η ΣΤ’ τάξη ανεβάζει στο Μπούρτζι μία θεατρική παράσταση. Πέρα από τους άξιους συνεργάτες που έχω, εμπλέκουμε και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Πριν από λίγο καιρό μαζί με γονείς ζωγραφίσαμε επιδαπέδια παιχνίδια στην αυλή του σχολείου, όπως φιδάκι, κουτσό και σκάκι. Ή την ημέρα κατά της σχολικής βίας κάναμε κάτι απλό, αλλά πάρα πολύ ωφέλιμο για τα παιδιά. Πήραμε 100 μέτρα σχοινί, το κόψαμε και βγήκαμε να παίξουμε μαζί τους. Τα σημερινά παιδιά δεν γνωρίζουν το σχοινάκι. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο τους ενθουσίασε. Και στις διακοπές του Πάσχα με έβρισκαν μαθητές στον δρόμο και μου έλεγαν: «Κυρία, πότε θα ανοίξουν τα σχολεία να παίξουμε;». Είχε επιτυχία το εγχείρημα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το