Τοπικά

Σχέδιο κατά του εκφοβισμού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 

Πολιτικές αντιμετώπισης της παρενόχλησης, της θυματοποίησης και του εκφοβισμού θα ακολουθήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρωτοπορώντας σε αυτό τον τομέα σε πανελλαδικά επίπεδο, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα στην ακαδημαϊκή ζωή.
Το θέμα εγκρίθηκε από την τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου και σε λίγες μέρες θα σταλεί σε όλους τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους το τρισέλιδο κείμενο που έχει συνταχθεί και το οποίο περιλαμβάνει οδηγίες αλλά και τρόπους αντιμετώπισης εντός τέτοιου περιστατικού.
Η διαχείριση του εκφοβισμού όχι μόνο στα σχολεία αλλά και στα Πανεπιστήμια, αποτελεί μια διεθνή πρακτική που ακολουθεί πλέον και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ είχε επισημανθεί και στην πρόσφατη πιστοποίηση του Ιδρύματος από αξιολογητές.

Άλλωστε η αντιμετώπιση και αυτού του ζητήματος αποτελεί ένα ακόμη κριτήριο διασφάλισης της ακαδημαϊκής ποιότητας που η πρυτανική αρχή θέλει να εξασφαλίσει.
Ο αντιπρύτανης για ακαδημαϊκά θέματα κ. Γιάννης Θεοδωράκης επισήμανε πως «ως απόρροια των συνεχών μας ενεργειών για τη διασφάλιση της ποιότητας στο Πανεπιστήμιο, εγκρίναμε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου ένα κείμενο της πολιτικής του Ιδρύματος για θέματα παρενόχλησης, θυματοποίησης και εκφοβισμού. Είναι ένα κείμενο αρχών και πολιτικής που προσπαθεί να ρυθμίσει τις σχέσεις μεταξύ όλων φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων. Το κείμενο που θα ορίζει τις διαδικασίες οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται, θα αναρτηθεί εντός των ημερών στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, ώστε να ενημερωθούν σχετικά. Συνεπώς σε περίπτωση που κάποιος νιώθει ότι ενοχλείται ή προσβάλλεται θα γνωρίζει, τι πρέπει να κάνει».
Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως «από το υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει μια θεσμοθετημένη πολιτική για αυτό το ζήτημα, αν και στα μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΑΕΙ εφαρμόζουν ήδη αυτή τη διαδικασία. Στην Ελλάδα είμαστε το πρώτο Πανεπιστήμιο που εισάγει την πολιτική αντιμετώπισης θεμάτων εκφοβισμού, θυματοποίησης, παρενόχλησης και γενικότερα αρνητικών συμπεριφορών. Μάλιστα στο πανεπιστήμιο θα λειτουργούν τα αρμόδια όργανα που θα απευθύνεται κάποιος».

Ερωτηθείς ο αντιπρύτανης, αν έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά παρενόχλησης, απάντησε πως «ελάχιστα είναι μέχρι στιγμής τα περιστατικά που έχουμε καταγράψει ως ίδρυμα. Πάντως η ύπαρξη αυτή της διαδικασίας αποτελεί για το Πανεπιστήμιο έναν καλό δείκτη πιστοποίησης του ιδρύματος. Άλλωστε ήταν κάτι που μας το επισήμαναν και οι εξωτερικοί αξιολογητές στη διαδικασία της πρόσφατης πιστοποίησης του Ιδρύματος».
Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως «θα ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες που εντάσσονται στην ενίσχυση της ποιότητας. Μία από αυτές θα είναι η καλύτερη οργάνωση των συλλόγων αποφοίτων των τμημάτων μέσα από την καλύτερη δικτύωσή τους».
«Θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα βήμα επικοινωνίας με όλους τους αποφοίτους, ώστε να επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους. Εμείς θα αναπτύξουμε αυτό το δίκτυο» κατέληξε ο αντιπρύτανης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το