Τοπικά

Σχέδιο για την κλιματική αλλαγή θα εφαρμοστεί στη Θεσσαλία

Μέσα στον επόμενο χρόνο θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή του περιφερειακού σχεδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στη Θεσσαλία, όπως τόνισε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Κυριάκος Ψύχας που βρέθηκε χθες στον Βόλο πραγματοποιώντας διάλεξη στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικότερα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
Ο κ. Ψύχας αναφέρθηκε στη σημασία της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, ώστε οι κοινωνίες να αντιμετωπίσουν ακόμη καλύτερα τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή που αποτελεί πλέον πραγματικότητα για την Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον πλανήτη. Άλλωστε το 2016 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, τουλάχιστον από το 1800 και μετά που διεξάγονται μετρήσεις.
«Θα πρέπει να περιορίσουμε τις εκπομπές των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Και οι μηχανικοί μπορούν να κάνουν πολλά, όπως μέσα από τις νέες τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν στην ενέργεια, στη βιομηχανία, στις μεταφορές, στη γεωργία» τόνισε ο προϊστάμενος.
Ο κ. Ψύχας έδωσε έμφαση και στο θέμα της χρησιμοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα που πλέον κατέχουν το 16% της συνολικής ενέργειας και ο στόχος είναι μέχρι το 2020 να έχει φτάσει στο 20%.
«Πρέπει να περιορίσουμε τον λιγνίτη, τα ορυκτά καύσιμα που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου» ανέφερε και πρόσθεσε πως η εξοικονόμηση ενέργειας μέσω των ΑΠΕ είναι κεντρικός στόχος. Επίσης έχουμε τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των ρύπων. Η Ελλάδα θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους βοηθούμενη και από την οικονομική κρίση».
Ο κ. Ψύχας επισήμανε πως η Ελλάδα έχει την εθνική στρατηγική για τη μείωση των ρύπων και έχουν εκπονηθεί και τα περιφερειακά σχέδια για την προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Τα σχέδια ανά περιφέρεια έχουν περάσει με νόμο και θα πρέπει να ισχύσουν από του χρόνου.
Εξειδικεύοντας για το περιφερειακό σχέδιο στη Θεσσαλία τόνισε πως θα μπορούσε να δοθεί έμφαση στην αλλαγή καλλιεργειών, στο κατά πόσο υποχωρεί η ακτογραμμή, αλλά και της επάρκειας υποδομών για να προφυλαχτούν οι πληθυσμοί από τις υψηλές θερμοκρασίες. Η προετοιμασία των Περιφερειών αφορά και στο περιβάλλον και στην κοινωνία.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το