Τοπικά

Σχέδιο αστικής προσβασιμότητας στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

 

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για να υλοποιήσει Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.). Το Σχέδιο Αστικής Προσβαστιμότητας (Σ.Α.Π.) στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου προσβάσιμων διαδρομών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ρήγα Φεραίου, το οποίο εξασφαλίζει την πρόσβαση από όλους σε κοινόχρηστους χώρους και κτήρια με κεντρικές λειτουργίες.
Η εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών για την προσβασιμότητα του συνόλου των πολιτών στον δημόσιο χώρο της πόλης, αποτελεί μία από τις πρώτες σε ιεράρχηση κατεύθυνση του αστικού σχεδιασμού. Η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων στις υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αυτονομία τους, την κοινωνική συμμετοχή και εν γένει την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου ανέθεσε στην εταιρεία «TheRoad – Σύμβουλοι Μηχανικοί» την παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την εκπόνηση Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας.
Το αντικείμενο της ως άνω σύμβασης αφορά στην παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, προκειμένου ο Δήμος Ρήγα Φεραίου να εκπονήσει ένα αποτελεσματικό ΣΑΠ στα λειτουργικά όριά του, με στόχο την ολοκληρωμένη εκπόνηση προγράμματος καθορισμού απαραίτητων παρεμβάσεων εξασφάλισης της προσβασιμότητας των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων συμπεριλαμβανομένων των δικτύων πεζής μετακίνησης, των οδεύσεων διαφυγής, χώρων εκτόνωσης, σημείων προσωρινής περίθαλψης και σημείων καταφυγής των πολιτών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου.
Συγκεκριμένα στο ΣΑΠ περιλαμβάνεται:
-Αξιολόγηση των υφιστάμενων ή εκπονούμενων στρατηγικών σχεδίων του οικείου Δήμου και των υφιστάμενων δεδομένων και εντοπισμός τυχόν εμποδίων για την ανάπτυξη προσβάσιμης αλυσίδας.
-Καταγραφή και αποτίμηση των σχετικών στοιχείων των πολεοδομικών και πληθυσμιακών χαρακτηριστικών της περιοχής.
-Καταγραφή και αποτίμηση των κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης σε συνάρτηση με την κίνηση των πεζών.
-Πρόταση παρεμβάσεων προκειμένου η προσδιοριζόμενη περιοχή παρέμβασης εντός του αστικού χώρου να καταστεί προσβάσιμη στο σύνολο των χρηστών (ΑμεΑ, εμποδιζόμενα άτομα, κ.λπ.).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το