Τοπικά

Σχεδιάζονται έργα 60 εκατ. ευρώ για τις Σποράδες – Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στα 60.000.000 ευρώ ανέρχεται η αξία των έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν στα νησιά των Σποράδων μέσα από ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που αυτή την περίοδο σχεδιάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Έργα στα λιμάνια, στα οδικά δίκτυα, στους βιολογικούς καθαρισμούς, στη διαχείριση των απορριμμάτων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στον σχεδιασμό με στόχο να μεταμορφωθούν οι υποδομές των νησιών, να προσελκύουν επενδύσεις και να φέρουν θέσεις εργασίας μέσα από τον τουρισμό και την ευρύτερη παραγωγική διαδικασία.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πριν έξι-επτά χρόνια είχε ξεκινήσει την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος, του Ολοκληρωμένου σχεδίου Ανάπτυξης Νήσων (ΟΣΑΝ), το οποίο είχε ανέλθει στα 10.000.000 ευρώ και το οποίο είχε συμβάλλει στη δημιουργία υποδομών για τον αθλητισμό, την κοινωνική πρόνοια, το περιβάλλον και άλλους τομείς.

Με την εξέλιξη των αναγκών και των νέων προκλήσεων που προκύπτουν για τις τοπικές κοινωνίες, η Περιφέρεια σχεδιάζει ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να υλοποιηθούν έργα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, έργα που θα γίνουν πόλοι προσέλκυσης τουριστών και άλλων επισκεπτών διασφαλίζοντας μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Μια σημαντική επισήμανση του τωρινού προγράμματος σε σχέση με το ΟΣΑΝ είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει ακριβή καταγραφή των έργων και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων στην τοπική κοινωνία.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Σκόπελο πραγματοποιώντας επιτόπιες επισκέψεις σε διάφορα σημεία που θα γίνουν παρεμβάσεις, ανέφερε πως «αυτή την περίοδο καταγράφονται τα έργα που μπορούν να ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη νησιά των Βορείων Σποράδων. Υπολογίζουμε ότι η συνολική αξία των παρεμβάσεων θα αγγίξει τα 60.000.000 ευρώ και θα αφορούν στα λιμάνια, στο περιβάλλον, στα οδικά δίκτυα, στον πολιτισμό, στην επιχειρηματικότητα, στην υγεία, στη διαχείριση απορριμμάτων, στους βιολογικούς καθαρισμούς».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των παραλιών και της πρόσβασης σε αυτές λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα νησιά μας έχουν καταπληκτικές παραλίες. Πρέπει όμως να υπάρχει και καλή οδική πρόσβαση. Έχω επισκεφθεί πολλές περιοχές σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο και είδα τις ανάγκες. Οι νέοι δρόμοι, φέρνουν τουρίστες, φέρνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Αυτό είναι ο στόχος των παρεμβάσεών μας μέσα από αυτό το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το