Τοπικά

Σχεδιασμός νέων κόμβων σε Χρυσή Ακτή – Μ. Βελανιδιά “Θ”

Το έργο αφορά, όπως φαίνεται και στον χάρτη, στη μελέτη δύο κόμβων, στις εισόδους των οικισμών Μ. Βελανιδιά και Χρυσή Ακτή Παναγιάς, προκειμένου να εκλείψουν τα προβλήματα κυκλοφορίας και οδικής ασφάλειας
Το έργο αφορά, όπως φαίνεται και στον χάρτη, στη μελέτη δύο κόμβων, στις εισόδους των οικισμών Μ. Βελανιδιά και Χρυσή Ακτή Παναγιάς, προκειμένου να εκλείψουν τα προβλήματα κυκλοφορίας και οδικής ασφάλειας

Στη διενέργεια ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού για τη σύνταξη μελέτης, η οποία θα αφορά στην κατασκευή νέων κόμβων σύνδεσης των οικισμών Χρυσής Ακτής Παναγιάς και Μεγάλης Βελανιδιάς με το εθνικό οδικό δίκτυο, θα προχωρήσει η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας-Β. Σποράδων. Το συνολικό κόστος της μελέτης υπολογίζεται στις 323.000 ευρώ και την ερχόμενη εβδομάδα η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη θα έχει διερευνητικές επαφές στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) για την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

«Η μελέτη θα δείξει, αν πρέπει στους δυο προαναφερόμενους οικισμούς, να γίνουν ισόπεδοι, ανισόπεδοι ή κυκλικοί κόμβοι, προκειμένου να εκλείψουν τα προβλήματα κυκλοφορίας και οδικής ασφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο διαγωνισμός θα αφορά στη μελέτη κόμβων σύνδεσης των οικισμών Χρυσής Ακτής Παναγιάς και Μεγάλης Βελανιδιάς.
Αναλυτικότερα το προς μελέτη έργο αφορά, όπως φαίνεται και στον χάρτη, στη μελέτη δύο κόμβων στις εισόδους των οικισμών Μεγάλη Βελανιδιά και Χρυσή Ακτή Παναγιάς, τη βελτίωση, των χαρακτηριστικών της Ε.Ο. 30 στα τμήματα που διέρχονται από τους εν λόγω οικισμούς και σε συνολικό μήκος 1,5 χλμ., καθώς και στη μελέτη των παράπλευρων οδών, που θα συνδέουν τους κόμβους με το εσωτερικό των οικισμών και θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη μετακίνηση των κατοίκων από τις ιδιοκτησίες τους στο κεντρικό οδικό δίκτυο.
Ο αναλυτικός καθορισμός των τμημάτων που θα βελτιωθούν, θα γίνει στο αρχικό στάδιο της μελέτης, ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση του αναδόχου και έγκριση της Υπηρεσίας.
Οι κόμβοι που θα μελετηθούν είναι δύο συνολικά:
-1 περί τη Χ.Θ. 11+000 σύνδεση οικισμού Μεγάλης Βελανιδιάς.
-2 περί τη Χ.Θ. 13+500 σύνδεση οικισμού Χρυσής Ακτής Παναγιάς.
Για τα παραπάνω οδικά έργα θα εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες Οδοποιίας, Σήμανσης – Ασφάλισης, Στατικών, Υδραυλικών, Τοπογραφικών, Περιβαλλοντικών, Γεωλογικών, Γεωτεχνικών, Ηλεκτρομηχανολογικών, ΣΑΥ-ΦΑΥ και Τεύχη Δημοπράτησης.
Αναφερόμενη στην προοπτική σύνταξης της μελέτης, η αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως «η μελέτη είναι εκείνη που θα υποδείξει το έργο. Ουσιαστικά θα διερευνηθεί το είδος του κόμβου, που θα πρέπει να κατασκευαστεί σε κάθε περίπτωση και αν αυτός θα είναι ισόπεδος, ανισόπεδος ή κυκλικός».
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα βρέθηκαν στον Βόλο και συνεργάστηκαν με την Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Μαγνησίας-Β. Σποράδων συγκοινωνιολόγοι, οι οποίοι θα συνδράμουν για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του διεθνούς διαγωνισμού. Με βάση την εμπειρία τους, τόνισαν στα υπηρεσιακά στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Μαγνησίας-Β. Σποράδων ότι μετά από τις αυτοψίες που θα γίνουν και τις μετρήσεις, θα καταδειχτεί ξεκάθαρα, ποιος είδους κόμβου είναι ο καταλληλότερος για τους δυο οικισμούς.
Σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη «μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη σύνταξη της μελέτης, θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, στη διάρκεια επαφών που θα έχει στο ΥΠΟΜΕΔΙ. Πρόκειται για ποσό που αγγίζει τις 323.000 ευρώ και η προκήρυξη του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού θα γίνει, αφού πρώτα ολοκληρωθεί και η διαδικασία σύνταξης των τευχών δημοπράτησης».
Αναφερόμενη στη σημασία του έργου, τόνισε πως «σκοπός είναι η ασφαλής σύνδεση των δυο οικισμών με το εθνικό οδικό δίκτυο, καθώς η υφιστάμενη σήμερα κατάσταση δεν είναι η αρμόζουσα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα κυκλοφορίας και οδικής ασφάλειας, απώλειας χρόνου στις κινήσεις και κίνδυνοι πρόκλησης ατυχημάτων, ενώ παράλληλα εμποδίζεται η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το