Τοπικά

Σαρώνει το σύστημα Airbnb στην ενοικίαση ακινήτων – Πάνω από 1.200 διαθέσιμα διαμερίσματα σε Βόλο-Ν. Ιωνία

Στα ίδια με περσινά ακριβά επίπεδα, κυμαίνεται η φοιτητική στέγη στον Βόλο, παρότι πολλά σπίτια είναι διαθέσιμα … αλλά μόνο για Airbnb.
Τα περισσότερα διαμερίσματα που διατίθενται φέτος προς μίσθωση είναι πλήρως ανακαινισμένα και σε μεγάλο ποσοστό επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα με το σύνολο των οικοσκευών, αλλά δεν αφορούν φοιτητές.

Η αγορά της φοιτητικής στέγης δεν έχει ανοίξει «όλα τα χαρτιά της» και το τοπίο είναι ακόμα θολό καθώς οι γονείς έχοντας τα δεδομένα της τηλεκπαίδευσης και των συνεχόμενων lockdown εκτιμάται πως δεν θα «ρισκάρουν» με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για τους πρωτοετείς φοιτητές. Αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος των γονέων θα κρατήσουν στάση αναμονής μέχρι τις εγγραφές στα πανεπιστήμια και την έναρξη των μαθημάτων, ενώ αρκετοί θα θελήσουν να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μίσθωσης σε περίπτωση lockdown.

Η διαθεσιμότητα
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά ακινήτων είναι το γεγονός ότι μόνο στη Νέα Ιωνία διαθέσιμα στην πλατφόρμα είναι 285 ανακαινισμένα διαμερίσματα, τα οποία δεν απευθύνονται σε φοιτητές, ενώ στον ενιαίο Βόλο είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα περισσότερα από 1.000.
Για τους φοιτητές υπάρχει προσφορά, αλλά σε σχετικά παλιά διαμερίσματα και γκαρσονιέρες, με «τσουχτερές» τιμές λόγω της Airbnb, καθώς η πλατφόρμα εξελίχθηκε σε ρυθμιστή της αγοράς. Υπάρχουν σαφέστατα και νέα διαμερίσματα, αλλά σε ακριβότερες τιμές.
Ο μεσιτικός κλάδος εκτιμά από την πλευρά του, πως εφόσον οι πλατφόρμες είναι ανοιχτές για τους εμβολιασμούς και οι φοιτητές θέλουν να μπουν στα αμφιθέατρα, η εικόνα που θα διαμορφωθεί στο τέλος Αυγούστου θα είναι αυτή της ζήτησης και της μικρότερη προσφοράς για τα μικρά και μεσαίου μεγέθους προς ενοικίαση διαμερίσματα.
Οι γονείς και οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να ψάξουν καλά και αρκετά ώστε να βρουν αυτό που θέλουν, αλλά ταυτόχρονα οι τιμές έχουν αυξηθεί από το 2019 σε ποσοστό από 5 μέχρι και 10%, και παρέμειναν στα ίδια επίπεδα για το 2021.
«Η ενοικίαση ακινήτων με το σύστημα Airbnb έχει σαρώσει την ενοικίαση των διαμερισμάτων» επισημαίνει η κτηματομεσίτρια κ. Κατερίνα Μπαρμπουδάκη.
«Οι ιδιοκτήτες σε μια εποχή που δεν υπάρχει άνοδος του κατασκευαστικού κλάδου εκτιμούν ότι τα ακίνητά τους έχουν μεγάλη αξία με ενοικίαση στην πλατφόρμα και προχωρούν σε ανακαινίσεις. Στη φοιτητική στέγη όλα τα ρυθμίζει η θέρμανση, ο όροφος και η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο».
Μια παλιά γκαρσονιέρα στο κέντρο Βόλου , χωρίς φυσικό αέριο ή κλιματιστικό κοστολογείται από 150 έως 200 ευρώ.
Μια ευπρεπής γκαρσονιέρα με αέριο κοστολογείται στα 300 ευρώ. Τα παλιά δυάρια κοστίζουν 250 ευρώ έως 300 και στις νεότερες κατασκευές μέχρι 400-420 ευρώ.
Τριάρια και τεσσάρια δεν υπάρχουν στην αγορά, ενώ οι ίδιες τιμές ισχύουν στο κέντρο, δηλαδή από Μεταμόρφωση έως Κανάρη αλλά και στα Επτά Πλατάνια.

Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με την παλαιότητα, τον όροφο και τις παροχές του κάθε σπιτιού. Διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια, καθιστικό, κουζίνα και μπάνιο, σε παλιά πολυκατοικία, ενοικιάζεται προς 350 ευρώ τον μήνα, αλλά είναι δυσεύρετα. Το ίδιο σπίτι, εάν έχει ανακαινισμένα την κουζίνα και το μπάνιο το ενοίκιό του αγγίζει τα 450 ευρώ. Ανάλογα νεόδμητα διαμερίσματα με παροχές, όπως αυτόνομη θέρμανση, αγγίζουν και τα 500 ευρώ τον μήνα.

«Ο Βόλος είναι μια ακριβή πόλη στα ενοίκια και αυτό δεν είναι νέο φαινόμενο.
Ήδη έχει δειλά ξεκινήσει η αναζήτηση, αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη ακινήτων κυρίως στις περιοχές πέριξ του πανεπιστημίου και στο κέντρο της πόλης όπου επιλέγουν να μένουν οι φοιτητές», λέει η κ. Μπαρμπουδάκη και προσθέτει: «Η πόλη έχει συγκεκριμένο αριθμό ακινήτων που δυστυχώς δεν επαρκεί για τις ανάγκες της φοιτητικής αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν αναγερθεί νέες οικοδομές για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση αυτή. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων επέλεξαν να ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω της πλατφόρμας Airbnb, επειδή έχουν πολλαπλάσια έσοδα και με λιγότερες φθορές, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα τόσο για την εξεύρεση γκαρσονιερών όσο και τα διαμερίσματα των δύο και των τριών υπνοδωματίων».
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο αναζητούν διαμέρισμα για ενοικίαση 200- 230 νέοι φοιτητές όμως η ζήτηση είναι πολλαπλάσια, αφού υπάρχει μεγάλος αριθμός νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών, στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων που αναζητούν διαμέρισμα για ενοικίαση.
«Έχουμε δει ανακαινισμένη γκαρσονιέρα στα Παλιά να νοικιάζεται 600 ευρώ. Κι’ όμως όσο και αν φαίνεται απίστευτο νοικιάστηκε», κατέληξε η κ. Μπαρμπουδάκη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το