Κόσμος

Η Σαουδική Αραβία μεταβαίνει στο Γρηγοριανό ημερολόγιο για να πληρώνει λιγότερα τους δημοσίους υπαλλήλους

Οι δημόσιοι υπάλληλοι της Σαουδικής Αραβίας θα χάσουν 11 ημερομίσθια αφού η χώρα μεταβαίνει στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, το κυρίαρχο σχήμα για την οργάνωση του χρόνου στη Δύση. Η αλλαγή αυτή είναι μέρος των μέτρων λιτότητας με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Μέχρι πρότινος, μόνο ο ιδιωτικός τομέας της μοναρχίας χρησιμοποιούσε το Γρηγοριανό ημερολόγιο για τον υπολογισμό των μισθών, ενώ ο δημόσιος τομέας χρησιμοποιούσε το ισλαμικό σεληνιακό ημερολόγιο Χίζρι από το 1932. Στο πλαίσιο αυτό, ένας χρόνος υπολογίζεται σε 12 μήνες με διάρκεια 354 ή 355 ημερών, ή 11 ημέρες λιγότερες από το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Οι μισθοί υπολογίζονται σε ετήσια βάση, επομένως ο μεγαλύτερος σε διάρκεια χρόνος, μεταφράζεται σε λιγότερες ημέρες πληρωμής για τους εργαζόμενους.

Η αλλαγή τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή, την τελευταία ημέρα του έτους 1437 AH και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας λιτότητας που η Σαουδική κυβέρνηση θεσπίζει για να μειώσεις τις δημοσιονομικές δαπάνες, γράφει η Gulf News.

Το Ριάντ περιορίζει επίσης τις οικονομικές απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων, τους μισθούς τους, το ετήσιο μπόνους, τα επιδόματα μεταφοράς και τον αριθμό των ετήσιων διακοπών. Οι νέοι κανόνες ισχύουν τόσο για τους πολιτικούς όσο και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έχει πληγεί σκληρά από την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου που ξεκίνησε το 2014, με αποτέλεσμα να αναγκασθεί να προβεί σε μαζικές μεταρρυθμίσεις για να μειώσει τις δαπάνες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το