Θ Plus

Σάλτσα με χταπόδι – H συνταγή της ημέρας από τους BLUE GREY Cooks

Εάν ζείτε κοντά στην θάλασσα και μπορείτε να προμηθευτείτε φρέσκο χταπόδι, χωρίς αμφιβολία η συνταγή σας θα περάσει σε ένα άλλο επίπεδο. Διότι ο ζωμός από το θαυμάσιο αυτό μαλάκιο είναι γεμάτος αλμύρα και ιώδιο, στοιχεία καθόλου ευκαταφρόνητα στην τέχνη της κουζίνας. Βάλτε λοιπόν μουσική για αλαργινά ταξίδια και βίρα τις άγκυρες!

Υλικά για την σάλτσα με χταπόδι
500 γρ. χταπόδι
20 ml. ελαιόλαδο
¼ κ.κ. κουρκουμά
¼ κ.κ. κάρδαμο
¼ κ.κ. γλυκιά πάπρικα
¼ κ.κ κύμινο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 πράσα ψιλοκομμένα
1 καρότο μέτριο κομμένο σε μικρούς κύβους
50 γρ. τοματοπολτό
500 γρ. τομάτα κονκασέ
50 γρ. ελιές μαύρες κομμένες στην μέση
2 φύλλα δάφνης
1 αστεροειδή γλυκάνισο
Ζωμό από το χταπόδι
3 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι

Θα χρειαστείτε δύο σκεύη για τις εργασίες που θα πραγματοποιήσετε παράλληλα. Στην μία κατσαρόλα θα βάλετε το χταπόδι αφού αφαιρέσετε το δόντι, δίχως λάδι και νερό, θα την σκεπάσετε και θα την τοποθετήσετε σε σιγανή φωτιά για να βγάλει όλο τον ζωμό του.
Στην άλλη, βαθιά κατσαρόλα θα προετοιμάσετε την σάλτσα. Βάλτε το λάδι να ζεσταθεί και προσθέστε όλα τα καρυκεύματα μαζί για να ενεργοποιήσετε τις γεύσεις και τις μυρωδιές τους. Μετά από 8 λεπτά προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και αφού μαλακώσουν ρίξτε τα πράσα και το καρότο και αφήστε τα για 15-20 λεπτά για να μαλακώσουν και αυτά.
Πριν βάλετε την τομάτα κονκασέ, αφήστε τον τοματοπολτό να τσιγαριστεί μαζί με τα λαχανικά για 7-8 λεπτά. Ρίξτε τα φύλλα δάφνης, τις ελιές και τον γλυκάνισο.
Εντωμεταξύ το χταπόδι πρέπει να έχει πάρει ένα σκουρόχρωμο κόκκινο και να έχει βγάλει όλο το ζωμό του. Κόψτε το τρυφερό μαλάκιο σε κομμάτια μέτριου μεγέθους γιατί είναι όμορφο να ξεχωρίζουν στην σάλτσα σας και αναμίξτε το με τα υπόλοιπα υλικά.
Βάλτε στην σάλτσα τον ζωμό, καθώς και το ξύδι και δοκιμάστε πριν βάλετε αλάτι και πιπέρι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και δώστε της 25-30 λεπτά για να «δέσει».
Σβήστε την φωτιά και προσθέστε τα ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού, κρατώντας λίγο για το σερβίρισμα.
Η σάλτσα αυτή συνδυάζεται υπέροχα με μακαρόνια ή λευκό ρύζι… Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε τον γλυκάνισο και τα φύλλα δάφνης!

Προετοιμασία 35 λεπτά
Μαγείρεμα 30 λεπτά

BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το