Κόσμος

Σάλος με το Twitter: Κατηγορείται ότι αποκάλυπτε στη Σαουδική Αραβία δεδομένα αντιφρονούντων για να τους συλλάβει

Στην δίνη ενός σκανδάλου βρίσκεται το X (πρώην Twitter) του Έλον Μασκ λόγω μίας υπόθεσης που έρχεται από το παρελθόν και αφορά πιθανή «βοήθεια» της εταιρείας στην Σαουδική Αραβία σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η εταιρεία κατηγορείται πως το 2013 – 2014 αποκάλυπτε εμπιστευτικά δεδομένα χρηστών κατόπιν αιτήματος των αρχών της Σαουδικής Αραβίας σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από ό,τι για τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τον Καναδά.

Η υπόθεση αφορά σε αγωγή που ασκήθηκε τον περασμένο Μάιο κατά του X, από την Areej al-Sadhan, την αδελφή ενός Σαουδάραβα εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση που εξαφανίστηκε βίαια και στη συνέχεια καταδικάστηκε αργότερα σε 20 χρόνια φυλάκισης. Επικεντρώνεται στα γεγονότα γύρω από τη διείσδυση στην εταιρεία τριών Σαουδαράβων πρακτόρων, δύο από τους οποίους εμφανίζονταν ως υπάλληλοι του Twitter το 2014 και το 2015, η οποία οδήγησε τελικά στη σύλληψη του αδελφού της al-Sadhan, Abdulrahman, και στην αποκάλυψη της ταυτότητας χιλιάδων ανώνυμων χρηστών του Twitter, ορισμένοι από τους οποίους φέρονται αργότερα να συνελήφθησαν και να βασανίστηκαν στο πλαίσιο της καταστολής των διαφονούντων από την κυβέρνηση.

Οι δικηγόροι του Al-Sadhan επικαιροποίησαν την αγωγή τους την περασμένη εβδομάδα για να συμπεριλάβουν νέους ισχυρισμούς σχετικά με το πώς το Twitter, υπό την ηγεσία του τότε διευθύνοντος συμβούλου Jack Dorsey, αγνόησε εσκεμμένα ή είχε γνώση της εκστρατείας της σαουδαραβικής κυβέρνησης για την εκδίωξη των επικριτών, αλλά – λόγω οικονομικών σκοπιμοτήτων και προσπαθειών να διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη σαουδαραβική κυβέρνηση, κορυφαίο επενδυτή της εταιρείας – παρείχε βοήθεια στο βασίλειο.

Η νέα μήνυση περιγράφει λεπτομερώς πώς η X είχε αρχικά θεωρηθεί ως κρίσιμο μέσο για τα δημοκρατικά κινήματα κατά τη διάρκεια της αραβικής άνοιξης, και ως εκ τούτου έγινε πηγή ανησυχίας για τη σαουδαραβική κυβέρνηση ήδη από το 2013. Η νέα καταγγελία έρχεται λίγες ημέρες μετά την καταδίκη από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας σε θάνατο ενός άνδρα για τις δραστηριότητές του στο Twitter και το YouTube, σε αυτό που δήλωσε η οργάνωση.

Ο καταδικασθείς, ο 54χρονος al-Ghamdi είναι ο αδελφός ενός Σαουδάραβα λόγιου και επικριτή της κυβέρνησης που ζει εξόριστος στη Βρετανία. Τα σαουδαραβικά δικαστικά αρχεία που εξέτασε η HRW δείχνουν ότι ο al-Ghamdi φέρεται να είχε δύο λογαριασμούς. Και οι δύο λογαριασμοί έχουν συνολικά λιγότερα από 1.000 tweets και περιέχουν retweets από εξέχοντες επικριτές της κυβέρνησης.

Η καταστολή της Σαουδικής Αραβίας χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν ο Ahmad Abouammo – ο οποίος αργότερα καταδικάστηκε στις ΗΠΑ για μυστική λειτουργία ως πράκτορας της Σαουδικής Αραβίας και ψέματα στο FBI – άρχισε να αποκτά πρόσβαση σε εμπιστευτικά δεδομένα και μυστικά των χρηστών και να τα στέλνει σε Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Κατά τη διάρκεια της επαναληπτικής δίκης, λέγεται ότι έστειλε μήνυμα στον Σαούντ αλ-Καχτάνι, στενό συνεργάτη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μέσω του συστήματος μηνυμάτων της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας «προληπτικά και αντιδραστικά, θα εξαλείψουμε το κακό, αδελφέ μου».

Σύμφωνα με τη μήνυση, πρόκειται για αναφορά στον εντοπισμό και τη βλάβη υποτιθέμενων Σαουδαράβων αντιφρονούντων που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα. Ο Al-Qahtani κατηγορήθηκε αργότερα από τις ΗΠΑ ότι ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi το 2018.

“Το Twitter είτε γνώριζε αυτό το μήνυμα – το οποίο είχε σταλεί απροκάλυπτα στην ίδια του την πλατφόρμα – είτε εν γνώσει του δεν το γνώριζε”, αναφέρεται στην τροποποιημένη αγωγή. Το Twitter, πλέον Χ, δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Τύπου.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το