Επιστήμη, Θ Plus

Sacculina carcini: Το παράσιτο που ευνουχίζει αρσενικά καβούρια και τα υποχρεώνει να κυοφορήσουν τα αυγά του

Η Sacculina carcini είναι ένα παράσιτο που προσκολλάται σε διάφορα είδη καβουριών, τα ευνουχίζει, μετατρέπει τα αρσενικά σε θηλυκά και τα υποχρεώνει να κουβαλούν τα αυγά της.

Η Sacculina carcini μοιάζει με έναν λευκό σάκο που είναι κολλημένος στο καβούρι. Το εσωτερικό είναι ένα σύστημα από ριζοειδείς έλικες που απλώνονται σε όλο το σώμα του ξενιστή. Μέσω αυτών το παράσιτο λαμβάνει τροφή και προσκολλάται στο νευρικό σύστημα του καβουριού, ελέγχοντας τη συμπεριφορά του.

Όταν τα καβούρια μολυνθούν με το Sacculina carcini βιώνουν μια σειρά από σωματικές μεταμορφώσεις αποκορύφωμα των οποίων είναι η αλλαγή φύλου. Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά καβούρια χάνουν την ικανότητα να αλλάζουν αλλάξουν κέλυφος.Τα αρσενικά, μάλιστα, χάνουν τις γενετικά τους όργανα και αναπτύσσουν με την πάροδο του χρόνου ωοθηκικό ιστό.

Τόσο οι αρσενικοί όσο και οι θηλυκοί ξενιστές κουβαλούν εν αγνοία τους τα αυγά της Sacculina στο σάκο που είναι προσαρτημένος στην κοιλιά τους μέχρι να είναι έτοιμα να απελευθερωθούν.

Σημειώνεται ότι τα θηλυκά καβούρια φροντίζουν τα αυγά των παρασίτων όπως ακριβώς θα έκαναν με τα δικά τους, αλλά και τα αρσενικά αναπτύσσουν το προστατευτικά μητρικά ένστικτα μετά τον ευνουχισμό τους.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το