Θ Plus

Ριζότο με λουκάνικα – Η συνταγή της ημέρας από τους BLUE GREY Cooks

Στο σπίτι είναι πάντα καλοκαίρι όταν επάνω στο τραπέζι βρίσκεται ένα ριζότο. Άρωμα Ιταλίας, παραδοσιακό και αξεπέραστο. Παραλλαγές του υπάρχουν τόσες όσες και τα αστέρια στον ουρανό, με μανιτάρια για χορτοφάγους, με κρέας με θαλασσινά, απλό ή πολυσύνθετο το ριζότο είναι η λύση στο καθημερινό τραπέζι ή για βραδινό στην βεράντα με φίλους. Και μην σας σταματάει το γεγονός ότι στην Ιταλία τρώγεται ως primo piatto, εσείς μπορείτε να πάρετε και δεύτερο!

Υλικά για το ριζότο
30 ml. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια κόκκινα ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κομμάτια
3 λουκάνικα χωριάτικα μεγάλα κομμένα σε κομματάκια
1 κ.κ. πάπρικα γλυκιά
210 γρ. ρύζι αρμπόριο
200 ml. κρασί άσπρο ξηρό
Ξύσμα από ένα λεμόνι
100 γρ. καλαμπόκι στραγγισμένο
1 τομάτα φρέσκια κομμένη σε κομματάκια
500 ml. ζωμό κοτόπουλου
30 γρ. βούτυρο
3 κ.σ. παρμεζάνα ξυσμένη
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι

Για ένα επιτυχημένο ριζότο χρειάζεται λίγη υπομονή και καθόλου βιασύνη.
Ξεκινήστε βάζοντας το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα και σε μέτρια έως δυνατή φωτιά. Αφού ζεσταθεί, ρίξτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Μετά από 6 λεπτά περίπου προσθέστε τις πιπεριές. Αφού καραμελώσουν λίγο κάντε μια λακκούβα στο κέντρο και απλώστε τα λουκάνικα. Ανακατέψτε γρήγορα και αφήστε να βγάλουν το ζωμό και τα λίπη τους συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 10-15 λεπτά.
Βάλτε το ρύζι, την πάπρικα και τσιγαρίστε το για 10 λεπτά. Σβήστε με το κρασί, το οποίο θα ξεπλύνει τα τοιχώματα και τον πάτο της κατσαρόλας δημιουργώντας μια ευωδιαστή αλχημεία. Χαμηλώστε την φωτιά.
Το ξύσμα λεμονιού, το καλαμπόκι και η τομάτα ρίχνονται ταυτόχρονα πριν αρχίσετε να προσθέτετε κουταλιά κουταλιά με μια κουτάλα τον ζωμό κοτόπουλου. Κάθε φορά που προσθέτετε μία κουταλιά, ανακατέψτε μέχρι να απορροφηθεί εντελώς από το ρύζι, το οποίο χάρης στην πλούσια περιεκτικότητά του σε άμυλο θα αρχίσει να αποκτάει μια κρεμώδης υφή.
Συνεχίστε την διαδικασία μέχρι το ρύζι να λασπώσει, αλλά να παραμείνει al dente, κοινώς να «μασιέται» ελαφρά και αλατοπιπερώστε.
βάλτε τα κρεμμυδάκια, το βούτυρο και αφήστε τα να μαλακώσουν εκτός φωτιάς. Ανακατέψτε την παρμεζάνα και σερβίρετε το ριζότο ζεστό με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Προετοιμασία 25 λεπτά
Μαγείρεμα 50 λεπτά

BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το