Οικονομία

Ρεκόρ στις πτήσεις το 2019 με 4,5 δισ. επιβάτες

Ο κόσμος θα ανοίξει τα φτερά του και θα πετά περισσότερο μέσα στο 2019. Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ως γνωστόν μειωθεί πολύ τα τελευταία 20 χρόνια με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νέας τάξης ταξιδιωτών, κάτι που δεν μεταφράζεται ωστόσο απαραίτητα σε αύξηση κερδών για τον αεροπορικό τομέα. Για παράδειγμα το 2018 δεν ήταν μια καλή χρονιά για τις αερομεταφορές, αφού οι υψηλές τιμές καυσίμων έπληξαν τις αεροπορικές εταιρείες.

Ο παγκόσμιος αεροπορικός τομέας αναμένεται να γνωρίσει όμως μια άνθιση το 2019, χάρη στην πτώση της τιμής του πετρελαίου. Συγκεκριμένα περισσότεροι από 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ταξιδέψουν με αεροπλάνα μέσα στην επόμενη χρονιά, δηλαδή 250 εκατ. περισσότεροι από το 2018. Αυτή η είδηση έχει πολλές αναγνώσεις. Οι ευκαιρίες απασχόλησης στον κλάδο της αεροπορίας θα αυξηθούν, όπως και τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών, που υπολογίζεται πως θα αυξηθούν κατά 9,9%.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) προβλέπει τον διπλασιασμό της παγκόσμιας αεροπορικής κίνησης μέσα στις επόμενες δυο δεκαετίες. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ταξιδιωτών αναμένεται να φτάσει τα 8,2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2037. Αυτή η ραγδαία αύξηση – εκτός από χαρά στις αεροπορικές εταιρείες- γεννά ερωτήματα πολεοδομικής και οικολογικής φύσεως καθώς θα χρειαστεί δίχως άλλο η επέκταση των αεροπορικών υποδομών.

Η IATA εκφράζει μια συγκρατημένη αισιοδοξία δεδομένων των κοινωνικών αναταραχών και της πολιτικής αστάθειας σε πολλές χώρες του κόσμου.
Πριν από λίγο καιρό η ΙΑΤΑ προειδοποίησε για χάος στις αερομεταφορές μετά το Brexit τον Μάρτιο του 2019 επισημαίνοντας την ανάγκη για λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης και τις εγγυήσεις συνδεσιμότητας στις αερομεταφορές. Ταυτόχρονα, η ΙΑΤΑ απηύθυνε έκκληση στο Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφαλείας Αεροπορίας τουλάχιστον ως τρίτη χώρα.

Πηγή: economistas.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το