Θ Plus, Υγεία

«Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κατά 35-40% μετά τα γιορτινά τραπέζια» – Τι εκτιμά ο καθηγητής Βασιλακόπουλος

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, της τάξεων του 35-40% μετά για γιορτές αναμένει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, όπως αναφέρει στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ενώ τονίζει την σημαντικότητα της μάσκας στους κλειστούς χώρους και τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.

Όπως αναφέρει αρχικά ο καθηγητής: «Θα πρέπει όλοι μας να μάθουμε να ζούμε με κορονοϊό γιατί θα μείνει κοντά μας για πολύ καιρό ακόμη. Το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την λήξη της πανδημίας δεν σημαίνει πως κήρυξε την εξαφάνιση του κορονοϊού. Έγινε ενδημικός. Κάποιες φορές θα κάνει εξάρσεις, όπως τώρα και κάποιες φορές θα κάνει υφέσεις. Χρειάζεται μια συμπεριφορική προσαρμογή του πολίτη στην εποχή».

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού – Μόλις το 5% έχει εμβολιαστεί
Και συνεχίζει:

«Αυτό σημαίνει αρχικά πρόληψη, κάτι που δεν κάνουμε. Το ολοκαίνουριο εμβόλιο που βγαίνει κάθε χρόνο, καλύπτει τα στελέχη του κορονοϊού. Υπάρχουν 2 εκατομμύρια που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα τουλάχιστον έπρεπε να το είχαν κάνει. Μέχρι τώρα, το έχουν κάνει περίπου 125.000, το 5% και το ακόμα πιο παράξενο είναι πως κάθε μήνα χάνουμε περίπου 200 Έλληνες από κορονοϊό και από την αρχή του Σεπτέμβρη έχουμε χάσει γύρω στους 700 συνανθρώπους μας και 5 από γρίπη. Πολύς περισσότερος έκανε το εμβόλιο της γρίπης, και σωστά το έκανε, και πολύ λιγότεροι του κορονοϊού, ενώ ο κίνδυνος είναι δυσανάλογος. Πρέπει να αλλάξουμε την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουμε την επιστήμη».

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές
Αναφορικά με τις μάσκες, ο κ. Βασιλακόπουλος τονίζει πως δεν χρειάζεται να φοράμε πάντα μάσκα, αλλά τώρα που υπάρχει έξαρση. «Είμαστε σε μια δύσκολη φάση η οποία θα συνεχίσει. Δεν θα εξαφανιστεί ο κορονοϊός την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, θα έχουμε και μεγαλύτερη άνοδο διότι θα έχουμε και τα κρούσματα που προκλήθηκαν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η μέχρι τώρα έκθεση ήταν μέχρι 24 Δεκεμβρίου. Άρα τώρα ναι, χρειάζεται μάσκες στους κλειστούς χώρους και το μεγαλύτερο δώρου που μπορούμε να κάνουμε σε αυτούς που μας καλούν στο σπίτι τους είναι να κάνουμε ένα τεστάκι».

Ο κ. Βασιλακόπουλος τονίζει πως «αν έχουμε κορονοϊό ή γρίπη κανονικά δεν πρέπει να πάμε στο τραπέζι που μας έχουν καλέσει. Αν πάμε, θα πάρουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας και θα καθίσουμε μακριά, σε έναν καναπέ ή μια καρέκλα. Αν είμαστε σε ευπαθή ομάδα, θα πάρουμε τηλέφωνο το γιατρό μας για να κανονίσει να λάβουμε αντιική θεραπεία γιατί αν τη λάβουμε έγκαιρα τις πρώτες μέρες πολύ μικρότερη είναι η πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο».

Τέλος, προβλέπει πως «αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, κατά 35-40%. Το μόνο καλό είναι πως αντιλαμβάνομαι πως υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν και κάνουν το εμβόλιο. Είναι νωρίς ακόμα τώρα ξεκινάει ο χειμώνας, άρα τώρα πρέπει να εμβολιαστούμε».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το