Τοπικά

“Το ηλεκτρονικό έγκλημα επωάζει” – Με επιτυχία ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου

Η ολοένα αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών συνδέεται ευθέως με την τέλεση παλιών και νεότερων μορφών ποινικών αδικημάτων.

Το ηλεκτρονικό έγκλημα επωάζει και παράγει απρόβλεπτες απειλές για την κοινωνική ευταξία, στο βαθμό που στρέφεται τόσο κατά φυσικών και νομικών προσώπων που στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες, όσο συνακόλουθα και κατά κρατικών οντοτήτων και κυβερνητικών πολιτικών. Απειλές οι οποίες λόγω της παγκοσμιότητας των δεδομένων και του διασυνοριακού και ποικιλόμορφου χαρακτήρα τους θέτουν σε δοκιμασία την ασφάλεια της κοινωνίας της πληροφορίας και μια σειρά εννόμων αγαθών και ελευθεριών των πολιτών παγκοσμίως. Ο όρος «ηλεκτρονικό έγκλημα» δεν αντιστοιχεί σε μία μόνο έκφραση αποδοκιμαζόμενης πράξης, αλλά εκφράζει περισσότερες μορφές εγκληματικής δραστηριότητας. Πολλές είναι ήδη γνωστές μέσα από τα εμπειρικά παραδείγματα, ενώ άλλες εξακολουθούν να εμφανίζονται γεννώντας νέες νομοθετικές προκλήσεις. Στις προκλήσεις αυτές αναφέρθηκε ο καθηγητής Νομικής κ. Θεοχ. Δαλακούρας, στην ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου για το ηλεκτρονικό έγκλημα σήμερα το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο Forum.


Όπως τόνισε, «το τοπίο εξελίσσεται σήμερα σε ρυθμούς, που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Όπως δεν θα υπάρχει σε λίγα χρόνια μέγεθος της κοινωνικής καθημερινότητας, που δεν θα συνδέεται με το διαδίκτυο, έτσι και δεν θα υπάρχει και έγκλημα, που δεν θα συνδέεται με αυτό. Έχουμε ένα πολυεπίπεδο στοίχημα να αντιμετωπίσουμε κοινωνικά και νομοθετικά».

 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην αυριανή  “Θ”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το