Τοπικά

“Τιμάμε την Πρωτομαγιά και απαντάμε με απεργία στην κατάργηση του 8ωρου”

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, η ΟΔΠΤΕ μαζί με εκατοντάδες άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα (Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια Σωματεία), την Πέμπτη 6 Μαΐου, για να γιορτάσουν αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά.

“Κάθε χρόνο τη μέρα αυτή τιμάμε τους νεκρούς στο Σικάγο, στην Καισαριανή, σε χιλιάδες τόπους μαρτυρίου, όπου Γης. Τιμάμε τους αγώνες των εργατών σ’ όλο τον κόσμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Παράλληλα παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες εργασίας στο σήμερα, για να πάρει η κυβέρνηση μέτρα προστασίας της Υγείας του λαού, για άμεση ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με ταυτόχρονη επίταξη του ιδιωτικού τομέα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές μέσα στην πανδημία. Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, άμεση διάθεση όλων των ασφαλών εμβολίων” επισημαίνει ο Σύλλογος.

Στο κάλεσμά του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού αναφέρει:
Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ωρου στην Ελλάδα, μια κατάκτηση που για να κατοχυρωθεί χρειάστηκαν ποτάμια αίματος και σκληροί αγώνες, η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», ετοιμάζεται να το καταργήσει. Φέρνει νόμο για την επιβολή της 10ωρης εργασίας και την κατάργηση αμοιβής των υπερωριών, ρυθμίσεις για τη διεύρυνση της ευελιξίας.

Το ξήλωμα του 8ωρου μαζί με τη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, τη μονιμοποίηση και θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, την επέκταση της κυριακάτικης εργασίας που φέρνει η κυβέρνηση στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, είναι αιτία πολέμου.
Η Πρωτομαγιά είναι ΑΠΕΡΓΙΑ και όχι συνέχεια των αργιών.

Η κυβέρνηση σε συμπαιγνία με την εργοδοτική ηγεσία της ΓΣΕΕ αποφάσισαν να γιορταστεί η μέρα της Πρωτομαγιάς, την Τρίτη του Πάσχα, κολλητά δηλαδή με τις πασχαλιάτικες αργίες, σε μια προσπάθεια να μην κουνηθεί «φύλλο», απορρίπτοντας την πρόταση συνδικάτων και συνδικαλιστών από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για κοινή μέρα απεργιακού αγώνα την 6η Μάη, ενάντια στις ανατροπές του αιώνα που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση μ’ αυτό το νομοσχέδιο.
Η 1η Μάη είναι μέρα-σύμβολο για τους εργατικούς αγώνες και γιορτάζεται με απόφαση των εργαζόμενων, των συνδικάτων τους και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών.

Στα Πανεπιστήμια, η κυβέρνηση, προσπαθεί να διαμορφώσει μια καθημερινότητα αστυνομοκρατίας και καταστολής. Προσπαθεί να περιφρουρήσει την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων. Επιδιώκει αδιαμαρτύρητα να αποδεχτούμε τη μετατροπή της μόρφωσης σε εμπόρευμα. Με σκυμμένο το κεφάλι να δεχτούμε την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, να δεχτούμε την υποστελέχωση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι οποίες με την τηλεργασία επιδεινώνουν περισσότερο τη θέση μας.

Φέτος, οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια στις 6 Μάη, με τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς θα διεκδικήσουμε να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, ν’ ανοίξουν τα Πανεπιστήμια για τους φοιτητές με μέτρα προστασίας, να γίνουν προσλήψεις πάσης φύσεως προσωπικού στο ύψος των αναγκών, να υπάρχει ενιαία μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, να δώσουν μαζικό και μαχητικό παρόν στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε κάθε πόλη την Πέμπτη 6 Μάη τιμώντας τους νεκρούς της τάξης μας και διεκδικώντας:
Να μην φέρει η κυβέρνηση το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα»
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής με δικαιώματα. Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και μείωση του εργάσιμου χρόνου. Να μην μονιμοποιηθεί η τηλεργασία.
Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου & 14ου μισθού. Ένταξη και νέων ειδικοτήτων στα Βαρέα και ανθυγιεινά.
Μέτρα προστασίας της Υγείας των εργαζομένων κι όλου του λαού. Άμεση ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, πρόνοιας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα στην κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού. Το κράτος και η εργοδοσία δεν έχουν καμιά δουλειά να παρεμβαίνουν στα συνδικάτα”.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν:
Στην Λάρισα στις 10:30 πμ στην Κεντρική Πλατεία
Στην Λαμία στις 11:00 πμ στην Πλατεία Ελευθερίας
Στον Βόλο στις 6:00 μμ στην Πλατεία Ελευθερίας
Στην Καρδίτσα στις 11:00 πμ στην Κεντρική Πλατεία
Στα Τρίκαλα στις 10:00 πμ στην Κεντρική Πλατεία

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το