Τοπικά

“Συνωστισμός” μαθητών στο 20% των τμημάτων σε Βόλο και Νέα Ιωνία – Που θα γίνουν τα τεστ στους εκπαιδευτικούς 

Παρά τις δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα μετά και από τον συνωστισμό των Θεοφανίων σε ανοιχτούς χώρους και εκκλησίες, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα λειτουργήσει τη Δευτέρα δια ζώσης κανονικά.

Οι εκπαιδευτικοί στη Μαγνησία μπορούν σήμερα και αύριο να υποβληθούν σε rapid tests, που θα διεξάγονται σε Βόλο, Αλμυρό, νησιά. Τα τεστ θα διεξαχθούν με πρωτοβουλία της Περιφέρειας. Σημειώνεται ότι στην Πρωτοβάθμια της Μαγνησίας έχουν ασθενήσει 12 εκπαιδευτικοί στους 1.345 κατά τη διάρκεια που τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Είχε ανασταλεί η λειτουργία 15 τμημάτων σε σύνολο 701. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την πρόληψη και τον περιορισμό του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού. Αναλαμβάνουμε μια σημαντική πρωτοβουλία διοργανώνοντας δωρεάν ελέγχους για όλους τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εξεταστούν αλλά και για το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται στα σχολεία» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Που θα γίνουν τα τεστ
-Δήμος Βόλου (Σάββατο 09/01/2021 από 9 π.μ. έως 12 μεσημέρι):
9ο Δημοτικό Σχολείου Βόλου (Παλαιά Βόλου)
22ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου ( Άναυρος)
-Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Βόλου (Παρασκευή 8/01/2021 από 10.30 π.μ. έως 12 μεσημέρι)
-Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Νέας Ιωνίας (Παρασκευή 8/01/2021 από 12 μεσημέρι έως 2 μ.μ.)
-Δήμος Αλμυρού (Παρασκευή 8/01/2021 από 7.30 π.μ. έως 10.30 π.μ.)
Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Αλμυρού
-Δήμος Σκιάθου (Κυριακή 10/01/2021 από 8 π.μ. έως 12 μεσημέρι)
Κέντρο Υγείας Σκιάθου
-Δήμος Σκοπέλου (Σάββατο 09/01/2021 από 10 π.μ. έως 2 μ.μ.)
Κέντρο Υγείας Σκοπέλου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2424024197
-Δήμος Αλοννήσου (Σάββατο 09/01/2021 από 10 π.μ. έως 2 μ.μ.)
Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2424065208.
Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εξεταστούν σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω Κέντρα Διενέργειας Rapid Tests, ανεξαρτήτως του χώρου διαμονής η εργασίας τους.
Για τη μετάβαση στον χώρο, είναι απαραίτητο να στείλουν μήνυμα μετακίνησης με κωδικό 1 στο 13033, να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα, έγγραφο που να αποδεικνύει την επαγγελματική τους ιδιότητα και τον αριθμό ΑΜΚΑ.
Κατά την παραμονή στον χώρο διενέργειας των test τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19, όπως αυτά έχουν οριστεί από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΔΥ.

Υπεράριθμοι μαθητές στο 20% των τμημάτων
Σε ό,τι αφορά στον πληθυσμό των μαθητών μέσα στις αίθουσες η ανησυχία των εκπαιδευτικών έγκειται στα τμήματα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας.
Πιο συγκεκριμένα, από τα 701 τμήματα Πρωτοβάθμιας σε όλο τον Νομό τα 553, δηλαδή σε ποσοστό 78,88%, είναι κάτω από 20 οι μαθητές που παρακολουθούν μάθημα. Σε 105 τμήματα είναι από 20 έως 22 , δηλαδή ποσοστό 14,97 % και σε 43 τμήματα από 22 εως 25, ποσοστό 6,13%. Από τα 43 τμήματα οπού παρατηρείται ο συνωστισμός μαθητών, τα 36 βρίσκονται σε Βόλο και Νέας Ιωνίας.
«Οπου υπάρχουν τμήματα με αυξημένο αριθμό μαθητών υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος και το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νηπιαγωγεία όπου όλοι γνωρίζουμε τα σοβαρά κτιριακά ζητήματα. Σε αυτά τα κτίρια πώς να τηρηθούν οι συνθήκες υγιεινής», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος των Δασκάλων και Νηπιαγωγών κ. Μούσιος.

Η απόφαση για το «άνοιγμα» προβλέπει τη δια ζώσης επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων τη Δευτέρα 11/1, καθώς και την εξ αποστάσεως λειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων από σήμερα Παρασκευή 8/1. Έχει ήδη εκδοθεί εγκύκλιος για ανάληψη υπηρεσίας από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για σήμερα Παρασκευή 8/1 και σήμερα στη Μαγνησία θα συνεδριάσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων. Για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα: Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, μιας και αυτός ο συγχρωτισμός ήταν ο λόγος που έκλεισαν. Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών). Επίσης θα υπάρξει πρόβλεψη για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν και αυτά τα θέματα θα συζητηθούν σήμερα στις συσκέψεις των Συλλόγων Διδασκόντων.

Τεστ με δήλωση
Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής, αλλά και οι μαθητές άνω των 16 ετών (εφόσον ανοίξουν τα Λύκεια) θα μπορούν να υποβληθούν σε δωρεάν τεστ συμπληρώνοντας τη «φόρμα αίτησης δωρεάν ελέγχου για COVID19».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επισκεφθούν την ιστοσελίδα https://edu.testing.gov.gr και να ακολουθήσουν τα βήματα συμπλήρωσης της πλατφόρμας. Το τεστ θα γίνεται στο πρώην ΙΚΑ.
Η επιλογή εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας θα γίνεται με βάση σειρά προτεραιότητας και πάντοτε αναλόγως των διαθεσίμων τεστ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ΔΕΝ αφορά εκπαιδευτικούς με συμπτώματα, οι οποίοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το