Τοπικά

“Ο αυθεντικός άνθρωπος του Θεού…” – Εις μνήμην Κώστα Γανωτή

Στους ουρανούς ο Κώστας Γανωτής…
Ο αυθεντικός άνθρωπος του Θεού…
ΑΙΩΝΙΑ ΑΥΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ !

Δείτε εδώ ή ενσωματώστε: <iframe width=”640″ height=”480″ src=https://www.youtube.com/embed/tR7W7Cq4ZWk title=”&quot;Ο αυθεντικός άνθρωπος του Θεού…&quot; – Εις μνήμην Κώστα Γανωτή” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe>

Έφυγε σε ηλικία 90 ετών ο Φιλόλογος και συγγραφέας Κώστας Γανωτής.
Ο Κωνσταντίνος Σταύρου Γανωτής γεννήθηκε στο Βόλο το 1933, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επί διετία βοηθός στην έδρα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως φιλόλογος σε γυμνάσια της Κύπρου, της Εύβοιας και ως γυμνασιάρχης στα γυμνάσια Κερατσινίου και Κολωνού. Το έτος 1983 μετά την κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στα γυμνάσια ίδρυσε τα λεγόμενα “κρυφά σχολειά” σε ιερούς ναούς του Κολωνού, όπου με τη συνεργασία της συζύγου του και άλλων συναδέλφων διδάχτηκαν τα αρχαία ελληνικά με τρόπο και επιλογές κειμένων, που αποτέλεσαν πρότυπο για την σύνταξη των εγχειριδίων, με τα οποία επανήλθε η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα γυμνάσια. Διετέλεσε συνεργάτης των ραδιοφωνικών σταθμών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραϊκής Εκκλησίας. Ομιλούσε τακτικά σε πνευματικές συγκεντρώσεις των ιερών ναών Αγίου Ανδρέου οδού Λευκωσίας και Αγίου Γεωργίου Κυψέλης καθώς και σε σχολές γονέων σε διάφορους ιερούς ναούς των Αθηνών και στην επαρχία. Ως μέλος της επιτροπής διδασκαλίας της Εκκλησιαστικής γλώσσας συνέταξε αναλύσεις λειτουργικών κειμένων για διδασκαλία της λειτουργικής γλώσσας. Διετέλεσε μέλος της συνοδικής επιτροπής πολιτιστικής ταυτότητας. Τιμήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον χρυσούν σταυρόν του Αποστόλου Παύλου για το έργο του στην ερμηνεία και διδασκαλία της λειτουργικής γλώσσας.
Από τα πολλά μηνύματα που διατυπώθηκαν, ξεχωρίσαμε το πιό χαρακτηριστικό:
“Πέταξε κοντά στον Σταύρο του, σήμερα της Σταυροπροσκυνήσεως! Να έχουμε όλοι την ευχή του και στις καρδιές μας τα λόγια του και τα διδάγματά του! Αγαπημένε μας παππού, ελευθερώθηκες μέσα στην Άνοιξη, σιωπηλά και ταπεινά.. Σε ευχαριστούμε για όλα αυτά που μας έδωσες και όλα αυτά που μας άφησες! Στην αγκαλιά του Κυρίου αναπαύσου και πρέσβευε υπέρ πάντων ημών! Αμήν.”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το