Άρθρα

«Να αξιοποιήσουμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης»

Του Γιώργου Ξηραδάκη*

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, βιώνουμε την παρακμή που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία. Είναι νωπές ακόμη στη μνήμη μας οι ψεύτικες υποσχέσεις που απλόχερα μοίρασε ο κ. Τσίπρας, για να μας δελεάσει και υφαρπάξει την ψήφο μας.
Πέρασαν τέσσερα χρόνια και ακόμη οι αγρότες του κάμπου της Θεσσαλίας αναζητούν το φτηνό αγροτικό πετρέλαιο, τα μειωμένα τιμολόγια στη Δ.Ε.Η., τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, τη δημόσια αγροτική τράπεζα, το ατομικό αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, αλλά και τη φοροαπαλλαγή για μια πενταετία στους νέους αγρότες.
Αντί να γίνουν πράξη όλες αυτές οι πλουσιοπάροχες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα, οι αγρότες αποτελούν σήμερα, τα βασικά θύματα μιας ακραία ληστρικής πολιτικής, που κύριοι άξονές της είναι η υπερφορολόγηση και η συνεχής αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να λησμονούμε τις χαμηλές επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην απορρόφηση των κονδυλίων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Είναι καιρός να αλλάξει αυτή η μίζερη κατάσταση και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2021, το οποίο συνέταξε και ενέκρινε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Βασική προϋπόθεση για την αγροτική ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδημάτων των αγροτών του κάμπου, είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της παραγωγής μας, και η προσαρμοστικότητά της στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της διεθνούς αγοράς και τις απαιτήσεις του καταναλωτή.
Για να επιβιώσει ο πρωτογενής τομέας και η ελληνική Περιφέρεια θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της αγροτικής παραγωγής μας, ώστε να διεκδικήσουμε μια καλύτερη θέση στις διεθνείς αγορές. Είναι επιτακτική ανάγκη για όλους μας, να κατανοήσουμε ότι το μοντέλο λειτουργίας του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, που βασίζεται στις επιδοτήσεις, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του.

Πρέπει να αντιληφθούμε το πως λειτουργούν οι διεθνείς αγορές και να παραδειγματιστούμε από τα όσα κάνουν οι ανταγωνιστικές προς εμάς χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό, επιδίωξή μας πρέπει να είναι η παραγωγή τυποποιημένων και πιστοποιημένων ανταγωνιστικών προϊόντων, ώστε να λάβουν μια περίοπτη θέση στα ράφια τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος όμως, πρέπει να δοθούν κίνητρα σε όλους τους φορείς, που εμπλέκονται στην αγροτική παραγωγή.
Πέρα από τα κονδύλια που θα αντληθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις Ενώσεις παραγωγών, τους αγρότες και κτηνοτρόφους, ώστε να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τη βιομηχανία τροφίμων.

Οι Ευρωεκλογές αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο τόσο για την Ευρώπη όσο και για την πατρίδα μας και άνθρωποι σαν εμένα που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα ζητήματα της θαλάσσιας οικονομίας και γενικότερα της αγοράς, δεν έχουν την πολυτέλεια να απέχουν από αυτή την εθνική προσπάθεια, που πολύ σύντομα θα ξεκινήσει με μπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προς εμένα να υποβάλω την υποψηφιότητά μου σε αυτές τις Ευρωεκλογές, ήταν άκρως τιμητική και δε θα μπορούσα να αρνηθώ.
Δεν είμαι αγρότης, αλλά έχω τη δυνατότητα ως άνθρωπος, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλία και πιστεύει ότι η αγροτική παραγωγή δεν είναι μια απλή δραστηριότητα, να προωθήσω τα ζητήματα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, τα οποία θα αποτελέσουν πρώτης προτεραιότητας ζητήματα για εμένα.

*Ο Γιώργος Ξηραδάκης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το