Άρθρα

«Να ενισχύσουμε την τοπική βιομηχανία»

Του Βασίλη Γιαννουλή*

Πλησιάζουμε στη λήξη της προεκλογικής περιόδου και έχουν ακουστεί και γραφεί πολλά για τις δυνατότητες ανάπτυξης του Δήμου Βόλου μέσα από τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, τον πρωτογενή τομέα, το Πανεπιστήμιο.
Τι γίνεται, όμως με τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις που ακόμη μπορούν και απασχολούν δεκάδες εργαζόμενους πίσω από τους οποίους βρίσκονται οικογένειες;
Η ανεργία στην πόλη που βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα, πρέπει να καταπολεμηθεί. Αυτό το λένε και το υποστηρίζουν όλοι. Όμως χρειάζεται σχέδιο, πρόγραμμα. Και βασικός πυλώνας για την τόνωση της απασχόλησης είναι ο δευτερογενής τομέας, ο ξεχασμένος από πολλούς χώρος που παλιότερα απασχολούσε πολλές χιλιάδες και τώρα βρίσκεται σε κάμψη. Ο Βόλος με τη μεγάλη βιομηχανική παράδοση, πρέπει να λάβει ξανά την κατεύθυνση που είχε στο παρελθόν, να ζωντανέψει ξανά η Α’ Βιομηχανική Περιοχή, να αποκτήσουν λειτουργία τα βιομηχανικά κτίρια που είναι τώρα κουφάρια.

Η προσέλκυση επενδύσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να τονωθεί ξανά η βιομηχανική παραγωγή. Συγχρόνως οφείλει η νέα δημοτική αρχή να προσεγγίσει με διάφορες μεθόδους εξωστρέφειας τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, αλλά και να ενεργοποιηθεί για την αναβάθμιση των υποδομών. Ο Βόλος μπορεί να εξελιχθεί ξανά σε μια δυναμική βιομηχανική πόλη, καθώς πέρα από το ανθρώπινο κεφάλαιο και την παράδοση στο επιχειρείν, διαθέτει το αεροδρόμιο, το λιμάνι, είναι πλησίον της εθνικής οδού, άρα εξυπηρετεί τη διακίνηση εμπορευμάτων και προϊόντων εντός και εκτός Ελλάδας.

Η πόλη οφείλει να αξιοποιήσει και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την τεχνογνωσία που μπορεί να παρέχει στους επιχειρηματίες αλλά και να συνεισφέρει για τη δημιουργία νέων δικτύων με πελάτες και αγορές.
Η αντιμετώπιση της ανεργίας μπορεί να προέλθει από τον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα, όμως η αιχμή του δόρατος θα είναι και πάλι ο δευτερογενής τομέας. Χρειάζεται ενεργοποίηση όλων των υγιών δυνάμεων, χρειάζεται ένας δήμαρχος που θα ξέρει πού θα απευθυνθεί για να παρουσιάσει το σχέδιο. Και η επικεφαλής του συνδυασμού «Βόλος Έξυπνη Πόλη» κ. Νάνσυ Καπούλα είναι η ιδανικότερη επιλογή για να βγάλει την πόλη μας, τον Δήμο μας, από το τέλμα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης.

*Ο Βασίλης Γιαννουλής είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Βόλος Έξυπνη Πόλη»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το