Τοπικά

“Να ανακληθεί η άδεια καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και να σταματήσει η διαβούλευση για τη μονάδα SRF”

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» τοποθετείται με αφορμή την επερώτηση των βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη νέα άδεια καύσης RDF στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη και το αίτημα για ανάκλησή της, αναφέροντας ότι η περίπτωση της ΑΓΕΤ στο Βόλο είναι αντίστοιχη και πρέπει να υπάρξει ανάκληση άδειας. Παράλληλα, καταγγέλλει τη διαβούλευση και τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF από τη δημοτική αρχή και καλεί βουλευτές και φορείς να ασκήσουν πίεση στην κατεύθυνση ανάκληση της άδειας καύσης, ενώ αφήνει αιχμές για ασυνέπεια του «πολιτικών προσώπων» στοχοποιώντας τον πρώην υπουργό Σωκράτη Φάμελλο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Πριν λίγες μέρες (13/4/2020) πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση με θέμα: «Να ανακληθεί άμεσα η διαδικασία τροποποίησης της ΑΕΠΟ του εργοστασίου Ευκαρπίας της ΤΙΤΑΝ ΑΕ», με την οποία ζητούν να μην αδειοδοτηθεί η προσθήκη ανακτώμενου απορριμματογενούς στερεού καυσίμου SRF/RDF στα εναλλακτικά καύσιμα της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας και σαν πρώτο βήμα προτείνουν την ανάκληση της διαδικασίας δημοσιοποίησης της τροποποίησης της ΑΕΠΟ (Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), την προώθηση των δράσεων διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης με προτεραιότητα στην κυκλική οικονομία, με αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί αφορμή και ευκαιρία να ανοίξει ξανά η συζήτηση για το αντίστοιχο πρόβλημα που αντιμετωπίζει πολύ καιρό πριν τη Θεσσαλονίκη και ο Βόλος. Η χρήση «εναλλακτικών καυσίμων» από τις τσιμεντοβιομηχανίες είναι κάτι που η τοπική κοινωνία ήδη το αισθάνεται. Είναι ένα θέμα και με πανελλαδικές διαστάσεις, που αφορά τόσο το περιβάλλον (διαχείριση απορριμμάτων), όσο και τη δημόσια υγεία (καύση RDF/SRF).
Αφορά δε πάρα πολύ την πόλη μας και το μέλλον της. Σε αυτό πρέπει να υπάρχει απόλυτη συστράτευση όσων θεωρούμε το θέμα αυτό ως απόλυτης προτεραιότητας. Όσων δεν θέλουμε να υποθηκευτεί το μέλλον μας.

Επισημαίνουμε δύο σημεία από την ερώτηση προς τον Υπουργό:

1. Η χρήση εναλλακτικών καύσιμων, ως μέθοδος διαχείρισης αποβλήτων, εφαρμόζεται ΜΟΝΟ όταν έχουν εξαντληθεί ΟΛΕΣ οι διαδικασίες επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών, είτε με διαλογή στην πηγή είτε με μηχανική επεξεργασία, κάτι που στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.

2. Στην Ελλάδα, άρα και στη Θεσσαλονίκη, δεν εφαρμόζονται οι διαδικασίες ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, δεν υπάρχουν σύγχρονα εργοστάσια ανάκτησης ανακυκλώσιμων και επεξεργασίας του μη ανακυκλώσιμου κλάσματος. Άρα, δεν παράγονται στην Ελλάδα εναλλακτικά καύσιμα SRF/RDF, που ικανοποιούν τις προβλέψεις της Εθελοντικής Συμφωνίας ΥΠΕΝ-Τσιμεντοβιομηχανίας και επομένως δεν εφαρμόζεται η ολοκληρωμένη και ορθή διαχείριση απορριμμάτων, όπως προβλέπουν οι οδηγίες της ΕΕ και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων(ΠΥΣ,2015).

Εδώ όμως προκύπτουν και κάποιες απορίες για τις οποίες απαιτούμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Ο Βόλος ανήκει στην ελληνική επικράτεια ή σε κάποια άλλη χώρα; Ό,τι πρέπει να ισχύει για τη Θεσσαλονίκη και τον ΤΙΤΑΝ πρέπει ή όχι να ισχύει απαρέγκλιτα και για το Βόλο και την ΑΓΕΤ; Διότι αυτό που πρόκειται να συμβεί στη Θεσσαλονίκη το ζούμε ήδη εδώ και πολύ καιρό.

«Δεν παράγονται στην Ελλάδα εναλλακτικά καύσιμα SRF/RDF, που ικανοποιούν τις προβλέψεις της Εθελοντικής Συμφωνίας ΥΠΕΝ-Τσιμεντοβιομηχανίας», και οι χιλιάδες τόνοι του ΕΜΑΚ Φυλής που έχουν σταλεί στον Βόλο και καίγονται στην ΑΓΕΤ, τελικά πληρούν ή δεν πληρούν τις προβλέψεις; Στο Βόλο ζουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Είμαστε μέρος κάποιου πειράματος (η περίφημη πιλοτική καύση);

Την ίδια στιγμή, στις 11 Μαΐου λήγει η διαβούλευση σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για «Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου» της Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, που θα σημάνει και τη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF η οποία θα προμηθεύει φυσικά την ΑΓΕΤ. Η διαβούλευση διεξάγεται μέσα στην περίοδο όπου όλα υπολειτουργούν, ενώ θα έπρεπε τουλάχιστο να τεθεί το θέμα σε διαβούλευση όταν υπάρξει επιστροφή στην «κανονικότητα» μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Η δημοτική μας κίνηση θέτει πρώτα και πάνω απ’ όλα την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται γι’ αυτά υπό όποιες συνθήκες και συγκυρίες. Καλό θα ήταν και τα πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται(ή βρέθηκαν) σε θέσεις ευθύνης να επιδείκνυαν την ίδια συνέπεια είτε ως μέλη αντιπολίτευσης, είτε ως μέλη κυβέρνησης. Η συνέπεια κάνει τη διαφορά, αποδεικνύει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και διασφαλίζει ότι η πολιτική δεν είναι απλά παιχνίδι εντυπώσεων.

Οι πολιτικοί παράγοντες της πόλης πρέπει να απαιτήσουν ότι ζητείται να ανασταλεί στην Θεσσαλονίκη να γίνει και εδώ ΤΩΡΑ. Κόμματα, βουλευτές, φορείς με την πίεση και της τοπικής κοινωνίας πρέπει να απαιτήσουν ΑΜΕΣΑ από την άβουλη Περιφέρεια Θεσσαλία και φυσικά από την εξαφανισμένη και σε άλλο κόσμο(και τόπο) Δημοτική Αρχή Βόλου να ταχθούν επιτέλους με τη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Διαλέγουμε όχθη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το