Τοπικά

“Κούρεμα” 80% του χρέους προς τράπεζες για 60χρονη άνεργη – Απόφαση-“ανάσα” του Ειρηνοδικείου Βόλου 

Το ένα πέμπτο του συνολικού της χρέους προς δύο τραπεζικά ιδρύματα καλείται να εξοφλήσει 60χρονη Βολιώτισσα, άνεργη σήμερα, μητέρα δύο ενήλικων τέκνων, με βάση απόφαση του Ειρηνοδικείου Βόλου (αριθμός 518/20).

Με την απόφαση 518/20 το Ειρηνοδικείο Βόλου έκανε δεκτή την αίτηση της 60χρονης, να υπαχθεί στην προστασία του νόμου Κατσέλη (νόμος 3869/10) και εξαιρεί την εκποίηση τής κύριας κατοικίας της από τις δύο πιστώτριες τράπεζες, επιβάλλοντας να καταβάλλει το ποσό των 304,80 ευρώ κάθε μήνα και για 240 μήνες. Η συνολική οφειλή της 60χρονης προς τις δύο τράπεζες ανέρχονταν σε 366.110 ευρώ, ποσά μεγαλύτερα του 80% της αντικειμενικής αξίας της πρώτης της κατοικίας, που είναι το ποσό των 73.151 ευρώ, που καλείται τελικά να εξοφλήσει η άνεργη. Δηλαδή το δικαστήριο τής διέγραψε συνολική οφειλή 292.959 ευρώ. Η καταβολή της οφειλής θα γίνει σε χρονικό διάστημα 20 ετών, αρχής γενομένης μετά την πενταετία από τη δημοσίευση της δικαστικής απόφασης. Η 60χρονη διατηρούσε επιχείρηση στον Βόλο μέχρι το 2008, που την έκλεισε, ενώ από το 2011 είχε παύσει να εξυπηρετεί τα δάνειά της. Σήμερα εργάζεται περιστασιακά και χωρίς σταθερό εισόδημα, ενώ διαμένει σε μισθωμένο διαμέρισμα, καταβάλλοντας 200 ευρώ ενοίκιο. Διαθέτει μία μεζονέτα 134 τ.μ. σε οικόπεδο 664 τ.μ., την οποία και εκμισθώνει έναντι 300 ευρώ τον μήνα. Επίσης διαθέτει κατάστημα 33,17 τ.μ., το οποίο επίσης εκμισθώνει έναντι 300 ευρώ τον μήνα, ενώ διαθέτει και αγρόκτημα με ελαιόδεντρα και άλλα οπωροφόρα δένδρα, 5.055 στρεμμάτων στη Σκόπελο.

Τα μηνιαία εισοδήματά της ανέρχονται σε 600 ευρώ, με το μηνιαίο κόστος διαβίωσής της να φθάνει στα 500 ευρώ. Ακόμη η οφειλέτρια, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, είχε λάβει ένα καταναλωτικό δάνειο και είχε οφειλές και σε επτά πιστωτικές κάρτες. Συνολικά οι οφειλές της ανέρχονταν σε 418.631 ευρώ, προκειμένου να αγοράσει την κύρια κατοικία της και να την εξοπλίσει. Σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Βόλου, η 60χρονη έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία από το 2014, να πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές οφειλές της και η οποία αδυναμία δεν οφείλεται σε δόλο. Επίσης γίνεται αναφορά στο σχέδιο ρύθμισης τρων οφειλών της, που δεν έγινε δεκτό από τις πιστώτριες τράπεζες. Παράλληλα το Δικαστήριο αποφάσισε να ρυθμιστούν οι οφειλές της σε 60 δόσεις προς 100 ευρώ τη δόση και προς τις πέντε τράπεζες, με τις οποίες είχε συμβάσεις για δάνεια ή κάρτες, ενώ απέρριψε το αίτημα των τραπεζών για εκποίηση της ακίνητης περιουσίας της οφειλέτριας ως ουσιαστικά αβάσιμο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου, μέχρι τη 15η Ιουνίου του 2021, οπότε θα αρχίσει η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, έχουν οριστεί να συζητηθούν για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη 433 αιτήσεις, ενώ εκκρεμεί ο προσδιορισμός συζήτησης για άλλες 65, των οποίων η συζήτηση αναβλήθηκε λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Συνολικά κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας αναβλήθηκε η συζήτηση 229 υποθέσεων. Επίσης εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων για 233 αιτήσεις. Για την περίοδο ισχύος του νέου Πτωχευτικού Κώδικα από τον Ιούνιο και μετά, έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν μόλις τρεις αιτήσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το