Τοπικά

“Η τσιμεντοβιομηχανία στο Βόλο πρέπει να χρησιμοποιεί βιοαέριο”

Ένα φιλικό για το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου καύσιμο για τις τσιμεντοβιομηχανίες θα ήταν το βιοάεριο που μπορεί να παραχθεί από τη διαδικασία της κομποστοποίησης επισήμανε η Mεξικάνα καθηγήτρια dr. Brisa Violeta Carrasco Callegos που χθες παρουσίασε τις επικίνδυνες συνέπειες από την καύση σκουπιδιών στις τσιμεντοβιομηχανίες αναφέρθηκε σε κινήματα στο Μεξικό και ανά τον κόσμο που αντιδρούν στην καύση σκουπιδιών.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου τόνισε επιπλέον ότι οι εγκαταστάσεις καύσης απορριμμάτων των τσιμεντοβιομηχανιών δεν ενδείκνυνται για την καύση απορριμμάτων κανενός τύπου και δεν πρέπει να εμπλέκονται στη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων, παρά μόνο, οι πολίτες, η τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος.

Πρότασή τους είναι να υπάρχει γενικότερα λιγότερη κατανάλωση, περισσότερη ανακύκλωση με απώτερο στόχο τα μηδενικά κατάλοιπα.

Μεταξύ των επιδημιολογικών που αναφέρθηκε και που συσχετίζουν τα περιστατικά καρκίνου με την λειτουργία τσιμεντοβιομηχανιών που καίνε σκουπίδια ήταν και μία του Ινστιτούτου Κάρλος Χερέρο της Ισπανίας που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι σε μία νότια περιοχή της Ισπανίας παρατηρήθηκε 33 είδη καρκίνων σε μία απόσταση 5 χλμ. από μία τσιμαντοβιομηχανία ενώ σε μεγαλύτερη ακτίνα καρκίνοι του παχέως εντέρου. Επιπλέον στον ιστότοπο www.visualizadorcancervm.com μπορεί κανείς να δει στοιχεία που συσχετίζουν τους καρκίνους με την καύση σκουπιδιών στην κοιλάδα Μεσκιτάλ του Μεξικό.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη δύναμη των Κινήσεων Πολιτών ανά τον κόσμο να σταματήσει η καύση απορριμμάτων από τσιμεντοβιομηχανίες ή να κλείσουν εργοστάσια παραγωγής SRF και RDF, σε Μεξικό και Ισπανία. Επιπλέον τόνισε ότι αυτή την περίοδο στην Ισπανία οι κινήσεις πολιτών ενάντια στην καύση συμμετέχουν στη διαβούλευση για ένα νέο νόμο που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων ώστε να αποφεύγεται η καύση αποβλήτων και στους συμβατικούς αποτεφρωτήρες και σε τσιμεντοβιομηχανίες.

Επανέλαβε ότι η χρήση του RDF προτιμάται από τις τσιμεντοβιομηχανίες γιατί έχουν τριπλό όφελος, καθώς πληρώνονται για να χρησιμοποιούν το υλικό από όσους παράγουν απόβλητα, μειώνοντας το λειτουργικό τους κόστος, και κερδίζουν επίσης μπόνους από τα ομόλογα άνθρακα σαν μια λειτουργία που θεωρείται περιβαλλοντικά σωστή.

Στην Ε.Ε. τον τελευταίο χρόνο αποφασίστηκε ότι η καύση του RDF  δεν είναι περιβαλλοντικά σωστή, και δεν δίνονται πλέον τα λεγόμενα ομόλογα άνθρακα σαν επιβράβευση. Αποτελεί δε κοινή πρακτική να επιλέγουν αυτό το καύσιμο τσιμεντοβιομηχανίες που λειτουργούν σε χώρες ευάλωτες οικονομικά αλλά και σε φαινόμενα χρηματισμού και διαφθοράς, όπως π.χ. το Μεξικό και η Ελλάδα. Στην οργανωμένη αντίδραση των πολιτών μπορεί να συμβάλλει τόνισε η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να προστατεύσει τόσο την υγεία τους όσο και το περιβάλλον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το