Τοπικά

“Η ΝΔ δυναμιτίζει την προσπάθεια της χώρας για την διασφάλιση δημοσίων εσόδων και φορολογικής δικαιοσύνης”

Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών τοποθετήθηκε η Κ. Παπανάτσιου σχετικά με την Κύρωση της Πολυμερούς Σύμβασης για την εφαρμογή των μέτρων που σχετίζονται με τις φορολογικές συμφωνίες. Η κ. Παπανάτσιου τόνισε πως η Κύρωση επισφραγίζει προσπάθειες χρόνων. Σημείωσε επίσης, ότι την περίοδο 2015-2019, είχε τεθεί ως προτεραιότητα η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου κατά της φοροαποφυγής και η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

Η Βουλευτής τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες που υπέγραψε το Πολυμερές Σύμφωνο, το 2017. Το Πολυμερές Σύμφωνο καλύπτει τα «ελάχιστα πρότυπα» σχετικά με τους όρους που συμφωνήθηκαν ως μέρος του πακέτου base erosion and profit shifting (BEPS) και στα οποία έχουν δεσμευτεί όλες οι χώρες εντός του Πλαισίου Ενσωμάτωσης για το BEPS. Αυτά τα πρότυπα σχετίζονται με την πρόληψη της κατάχρησης συνθηκών και τη βελτίωση της επίλυσης διαφορών.

Η κατάχρηση των φορολογικών συμβάσεων ως σημαντική πηγή της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών οδήγησε στη θέσπιση αυτού του νομικού εργαλείου, οι διατάξεις του οποίου τροποποιούν την εφαρμογή των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει συνάψει η Ελλάδα, με απώτερο στόχο την καταπολέμηση των φαινομένων διάβρωσης της φορολογικής βάσης και μετατόπισης κερδών. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα για την φορολόγηση των κερδών στη χώρα που πραγματοποιούνται οι οικονομικές δραστηριότητες. Παράλληλα, εξασφαλίζεται η βελτίωση των μηχανισμών επίλυσης διαφορών. Γίνεται επίσης πρόληψη για την τεχνητή αποφυγή του καθεστώτος μόνιμης εγκατάστασης και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφεύγεται η διπλή φορολόγηση.

Η κ.Παπανάτσιου σημείωσε επίσης πως η παρούσα σύμβαση που υιοθετείται σήμερα καθιερώνει ισότιμους όρους θεμιτού ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο. Έτσι, ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, οδηγώντας σε οφέλη και για τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Παράλληλα, εξοικονομείται χρόνος και πόροι καθώς επιτυγχάνεται ο περιορισμός των πόρων που θα δαπανούνταν για την διμερή επαναδιαπραγμάτευση κάθε φορολογικής συμφωνίας που έχει συνάψει η Ελλάδα και είναι σε ισχύ ξεχωριστά.
Κλείνοντας, η Βουλευτής τόνισε πως είναι ένα βήμα σε μία μακρόχρονη και χρονοβόρα διαδικασία ώστε να καταφέρουμε να απαντήσουμε στο οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα που δημιουργεί η διάβρωση της φορολογικής βάσης και η φοροδιαφυγή. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι σίγουρο στον περιορισμό της φοροδιαφυγής αν δεν τοποθετήσουμε στο τραπέζι και τη βούληση για να γίνει κάτι τέτοιο.

Τα τελευταία δύο χρόνια νομοθετήθηκαν διατάξεις που με δήθεν στόχο, την ανάπτυξη, είτε συρρίκνωναν τη φορολογική βάση, είτε δημιουργούσαν κοινωνικές αδικίες. Από την φορολογική κατοικία και την εναλλακτική φορολόγηση, μέχρι τη διεύρυνση των απαλλαγών του αγίου όρους, τη Κατάργηση ονομαστικοποίησης των μετοχών στα ΜΜΕ και τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την αποδέσμευση των λογαριασμών που ερευνώνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας έχει στόχο την αποφορολόγηση των εχόντων. Αυτές οι πολιτικές δυναμιτίζουν την προσπάθεια που κάνει η χώρα τα τελευταία χρόνια για την περιφρούρηση των δημοσίων εσόδων και τη διασφάλιση φορολογικής δικαιοσύνης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το