Τοπικά

“Έκλεισε” η ουρολογική στο Αχιλλοπούλειο για να εξασφαλιστούν κρεβάτια – Δύο νοσηλεύτριες ανά 32 ασθενείς με covid

Η απελπισία έχει κυριεύσει πλέον γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο του Βόλου. Για τους βαριά ασθενείς που νοσηλεύονται στις δύο παθολογικές κλινικές αντιστοιχούν δύο νοσηλεύτριες ανά 32 άτομα, με το ανθρώπινο δυναμικό να καταρρέει χωρίς ενίσχυση και προσλήψεις.
Ο διευθυντής των δύο παθολογικών μονάδων που μετατράπηκαν σε covid κ. Μάνδρος δίνει την απόλυτη εικόνα που επικρατεί στο Νοσοκομείο του Βόλου, διαψεύδοντας τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη που δήλωσε προχθές στη Βουλή ότι το Νοσοκομείο του Βόλου είναι «καλυμμένο» σε γιατρούς και κλίνες.

«Αυτή τη στιγμή κρατιόμαστε με νύχια και με δόντια… Είμαστε αθωράκιστοι», είπε. Χθες ανακοινώθηκε ότι για να εξασφαλιστούν 20 κρεβάτια covid και να γίνουν 95 «επιτάχθηκε» η ουρολογική, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί εάν «κλείσουν» και αυτά μέχρι την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν «απλωθεί» κλίνες για την νοσηλεία ασθενών covid στην παλιά Α΄ και Β’ Παθολογική και στον 1ο όροφο, όπου νοσηλεύονται ασθενείς σε πιο δύσκολη κατάσταση, ενώ θα εκκενωθεί μια ακόμη κλινική και οι ασθενείς που δεν νοσούν από κορωνοϊό θα μεταφερθούν στην κλινική ΑΝΑΣΑ, για να εξασφαλιστούν ακόμη δέκα κρεβάτια.

Ο μέσος όρος εισαγωγών καθημερινά είναι 10 ασθενείς, που θα μείνουν για νοσηλεία από μία βδομάδα έως και 10 μέρες.
«Αυξάνεται το φορτίο για το Νοσοκομείο, λιγοστεύουν οι κλίνες και αν καλυφθεί και η επόμενη κλινική, μετά θα απαιτηθεί παρέμβαση της Περιφέρειας με άλλου είδους διαχείριση, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη με μεταφορά κρεβατιών στον ιδιωτικό τομέα και εφαρμογή άλλων σχεδίων.

Σε ελάχιστο χρόνο με μαζική εισροή ασθενών τέντωσε το σύστημα” τόνισε ο κ. Μάνδρος και πρόσθεσε: “είναι μια καταιγίδα… μια δύσκολη κατάσταση. Εγώ είμαι παθολόγος, όμως αν γινόταν σεισμός και είχαμε καταστροφή, θα έμπαινα στο νοσοκομείο και θα έκανα το χειρουργό. Ανεξάρτητα από συμφωνίες που υπάρχουν, θα έπρεπε να έλθουν ιδιώτες γιατροί 4,5 ώρες να βοηθήσουν στα επείγοντα…”, είπε αλλά η ΥΠΕ δεν κάλεσε τους ιδιώτες γιατρούς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον μέσω των Ιατρικών Συλλόγων , να υπογράψουν τα αναγκαία έγγραφα για να ενταχθούν στο σύστημα.

Σύμφωνα με τον γιατρό κάθε μέρα εκδίδεται στο Νοσοκομείο «πολεμικό ανακοινωθέν» και η ροή των ασθενών αυξάνεται καθημερινά καθώς όλα τα Κέντρα Υγεία και το Κέντρο Υγείας Βόλου καθώς και όλες οι ιδιωτικές κλινικές παραπέμπουν τους ασθενείς με covid στο Νοσοκομείο, όπως παραπέμπουν όλα τα επικίνδυνα περιστατικά.
«Εάν δεν γίνουν θαύματα δεν ξέρω πως θα αυξηθούν οι κλίνες», είπε και διέψευσε επίσης τον κ. Κοντοζαμάνη περί σύνταξης σχεδίου από το Υπουργείο και την 5η ΥΠΕ για την αναδιανομ’η των κλινών όταν μέσα σε ένα λεπτό το Νοσοκομείο του Βόλου χαρακτηρίστηκε δομή αναφοράς.

Καμία προετοιμασία δεν υπήρχε και σχέδιο κατέθεσε το επιστημονικό συμβούλιο με επικεφαλής την διευθύντρια της ΜΕΘ κ. Καραθάνου σε συνεργασία με την ιατρική Υπηρεσία, που έγινε άμεσα αποδεκτό από την διοίκηση και κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο και την 5η ΥΠΕ για ενημέρωση στο πως θα γίνει η διαχείριση της κατάστασης.

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρήκε το Νοσοκομείο χωρίς παθολόγους και χωρίς πνευμονολόγους και η αναμονή στα επείγοντα είναι πολύ μεγάλη. Με τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει τεράστιο ζήτημα και οι συνθήκες εργασίας συνιστούν κίνδυνο για τους ίδιους και για εκείνους που έρχονται σε επαφή. Δύο νοσηλευτές η νοσηλεύτριες αντιστοιχούν σε 32 ασθενείς και αυτό είναι απάνθρωπο. Έπρεπε να έχουμε τους διπλάσιους νοσηλευτές σύμφωνα και με τα πρωτόκολλα. Έτσι όπως «τρέχουν τα πράγματα, δεν προλαβαίνουμε να ανταποκριθούμε. Εάν δεν πιάσει το λοκ νταουν δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε. Ένα ποσοστό 15% από όσους νοσούν χρειάζεται νοσηλεία και αυτή το ποσοστό είναι τεράστιο, είναι μια «καταιγίδα».

Για τους ιδιώτες γιατρούς απεύθυνε κάλεσμα λέγοντας πως 4,5 ώρες ο καθένας θα μπορούσε να βοηθήσει αλλά αδιανόητο το γεγονός ότι δεν τρέχουν ούτε οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ενταχθούν στο σύστημα έστω οι λίγοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Υπογραφές για ένταξη ιδιωτών στο Νοσοκομείο

Χθες το μεσημέρι υπήρξε συνάντηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας με την διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, την Ιατρική και τη Νοσηλευτική Υπηρεσία, με τον κ., Τσάμη να επαναλαμβάνει πως υπάρχουν διαθέσιμοι δέκα γιατροί να ενταχθούν στο σύστημα και να βοηθήσουν.
Μετά την χθεσινή πρόσκληση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της περιοχής ευθύνης της για την κατάρτιση καταλόγου ιατρών του ιδιωτικού τομέα που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δοκιμαζόμενα νοσοκομεία, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας καλεί τους ιατρούς-μέλη του, ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς, να δηλώσουν άμεσα την συμμετοχή τους σε αυτήν την προσπάθεια, προκειμένου να στηρίξουν την λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου, που δοκιμάζεται με αφορμή την Πανδημία COVID 19.

Δεν καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης των ιατρών στο Νοσοκομείο του Βόλου και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας αναμένει να διευκρινιστούν αυτές το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από την διοίκηση της 5η Υ.ΠΕ και την διοίκηση του Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου.
Ο πρόεδρος του ΙΣΜ κ. Τσάμης ζητάει από τους γιατρούς ιδιώτες ότι γρηγορότερα να δηλώσουν την συμμετοχή τους προκειμένου να βοηθήσουν το δοκιμαζόμενο Νοσοκομείο, τους ταλαιπωρημένους γιατρούς και τους πολλούς ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτό.

Σκληρή κριτική για το «χάος»

Είναι βέβαιο ότι πλέον γνωρίζουμε όλους αυτούς που από τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν δεν έπραξαν έγκαιρα αυτά που έπρεπε. Η απόδοση ευθυνών όμως σε αυτούς που αδράνησαν δεν πρέπει να είναι η προτεραιότητα μας αυτή την κρίσιμη περίοδο. Είναι βέβαιο ότι αυτές οι ευθύνες θα αποδοθούν στους υπευθύνους της απαράδεκτης υποστελέχωσης και αθωράκιστης Δημόσιας Υγείας από όλους μας, στον κατάλληλο χρόνο.

Τα τεράστια προβλήματα που καταγράφονται στο Νοσοκομείο μας απαιτούν την άμεση, ευρεία και αποφασιστική βοήθεια μας προκειμένου αυτό να μην καταρρεύσει.
Οι δοκιμαζόμενοι συνάδελφοί μας της πρώτης γραμμής έχουν ξεπεράσει τα ανθρώπινα όριά τους και χρειάζονται την βοήθειά μας.
Οι ασθενείς που αυξάνονται με εκρηκτικό ρυθμό δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν επαρκώς με τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό που δυστυχώς καταγράφονται στο Νοσοκομείο Βόλου. Είναι γνωστοί μας, συγγενείς μας, φίλοι μας, ασθενείς μας και ζητούν την βοήθειά μας. Μπορούμε να την αρνηθούμε;

Είναι ώρες μεγάλων αποφάσεων, είναι ώρες μεγάλης ευθύνης για όλο τον ιατρικό κόσμο.
Σας καλώ όλους να ανταποκριθείτε με θέρμη στην συστράτευση ιατρών που απαιτούν οι ζοφερές περιστάσεις που γνωρίζουμε και να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα των δύσκολων καιρών που βιώνουμε όλοι μας.
Είναι σίγουρο ότι δεν θα λησμονηθεί από κανέναν η βοήθεια που θα προσφέρουμε, αφού ο βασικός πυρήνας της Ιατρικής Επιστήμης και της δράσης των ιατρών είναι η αμέριστη βοήθεια του πάσχοντα συνανθρώπου μας.
Είναι σίγουρο ότι με την συμμετοχή μας σε αυτήν την προσπάθεια στήριξης των συναδέλφων μας, του Νοσοκομείου μας και των νοσηλευόμενων σε αυτό θα τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τον τίτλο του ΙΑΤΡΟΥ που θέλουμε να κατέχουμε», δηλώνει ο κ. Τσάμης απευθυνόμενος στους ιδιώτες γιατρούς.

Μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικές
Στο μεταξύ, δέκα ασθενείς που νοσηλεύονται σε κλινικές χωρίς να ασθενούν από covid πρόκειται να μεταφερθούν από το Νοσοκομείο του Βόλου στην ιδιωτική πολυκλινική “Άνασσα”, στο πλαίσιο της σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ της 5ης ΥΠΕ και της Διοίκησης του ιδιωτικού Θεραπευτηρίου, με σκοπό την αποσυμφόρηση του “Αχιλλοπούλειου”. Η σύμβαση αφορά επίσης τη νοσηλεία δυο ασθενών μη covid στη ΜΕΘ της πολυκλινικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου ενημερώθηκε μόλις χθες το πρωί για τη σύμβαση και την επικείμενη μεταφορά των ασθενών. Σημειώνεται ότι η νοσηλεία των ασθενών που θα μεταφερθούν στο ιδιωτικό θεραπευτήριο θα είναι δωρεάν για τους ίδιους, καθώς το κόστος νοσηλείας τους θα καλυφθεί από τον ΕΟΠΠΥ μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα διοχετευτούν γι’ αυτόν τον σκοπό.

Ειδικότερα, ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε τη διαδικασία χαρτογράφησης της διαθεσιμότητας κλινών για τη νοσηλεία ασθενών με άλλες παθήσεις, εκτός covid, σε ιδιωτικές κλινικές του Βόλου. Ήδη έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα η κλινική Κολέτσου με 10 κρεβάτια, η ΑΝΑΣΣΑ με 15 κρεβάτια και το Κέντρο Αποκατάστασης Κένταυρος με 15 κρεβάτια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το