Άρθρα

“Έχουμε πει το νερό νεράκι”

της Έφης Αντωνίου*

Το ζήτημα της διαχείρισης του νερού ήταν σαφέστατα μια από τις μεγαλύτερες αστοχίες της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής και θα αποτελέσει την «καυτή πατάτα» για την επόμενη Δημοτική Αρχή. Η νέα διοίκηση χρειάζεται να είναι απόλυτα έτοιμη και προετοιμασμένη για τα κρίσιμα ζητήματα διαχείρισης του νερού, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης, δράσεων, ενεργειών και έργων.

Ο δημοτικός συνδυασμός Βόλος-Έξυπνη Πόλη έχει ήδη παρουσιάσει τις προτάσεις του, κατόπιν εξειδικευμένης έρευνας σχετικά με τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και της υποδομής εφοδιασμού μέσω έξυπνων τεχνολογιών, πολιτικών και εργαλείων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης σε επαρκούς ποσότητας, καθαρό, πόσιμο νερό σε όλους ανεξαιρέτως τους δημότες, αλλά και με και τη διασφάλιση ποιοτικού νερού και υπηρεσιών αποχέτευσης με χαμηλό κοινωνικό τιμολόγιο. Είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η επαρκής διαθεσιμότητα υψηλής ποιότητας υδάτινων πόρων για όλες τις απαραίτητες χρήσεις: Οικιακή και βιοτεχνική χρήση, άρδευση και ανάγκες υγροτοπικών οικοσυστημάτων.
Μέσα από τη διαχείριση των υδάτων και της υποδομής εφοδιασμού μέσω έξυπνων τεχνολογιών, πολιτικών και εργαλείων, αξιοποιείται το υψηλής ποιότητας νερό των ορεινών κυρίως φυσικών πόρων, στον μέγιστο βαθμό, αναλογικά με τη ζήτηση και τις ανάγκες της κάθε περιοχής, χωρίς να το στερείται καμιά πληθυσμιακή ομάδα, αλλά και χωρίς να αποκλείεται άσκοπα κάποια άλλη.

Η διενέργεια άλλωστε αυστηρών καθημερινών ελέγχων τριών επιπέδων (αυτοέλεγχοι σε επίπεδο δοκιμαστικής παρακολούθησης, ελεγκτικής και συμπληρωματικής παρακολούθησης, έλεγχοι από εξωτερικά διαπιστευμένα εργαστήρια σε συνεργασία με τις Αρμόδιες Εποπτικές Αρχές, έλεγχοι εφαρμογής και τήρησης κανόνων υγειονομικής προστασίας και θεσμικού πλαισίου) αποτελεί βασική πρόταση του Συνδυασμού Βόλος-Έξυπνη Πόλη.
Αξίζει να σημειωθεί ο προγραμματισμός του Συνδυασμού σχετικά με τη χλωρίωση είναι σαφής και ξεκάθαρος. Περιορισμός λοιπόν στο ελάχιστο της χλωρίωσης αφού πρόκειται για μια συμπωματική, αλλά όχι θεραπευτική μέθοδο απολύμανσης με την οποία «σκεπάζονται» εύκολα υγειονομικά προβλήματα των δικτύων ύδρευσης, ανακόπτοντας προσωρινά τη λοιμογόνο δράση κάποιων μικροοργανισμών.

Τέλος, είναι αναγκαίο όλοι οι δημότες να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ορθολογικής χρήσης του νερού, διότι μια Έξυπνη Δημοτική Αρχή έχει σύμμαχους τους δημότες της και όχι απέναντί της. Προγραμματίζονται επομένως δράσεις ενημέρωσης των δημοτών σχετικά με την ορθολογική χρήση του δημόσιου φυσικού πόρου που λέγεται νερό αλλά και τη συνειδητοποίηση πως ο δημόσιος χαρακτήρας ενός αγαθού δε συνεπάγεται ταυτόχρονα και έλλειψη ιδιοκτησίας, άρα πρόσβαση χωρίς όρους και κανόνες.

*υποψήφιας δημοτικής συμβούλου εκλογικής περιφέρειας Βόλου, με τον Συνδυασμό Νάνσυ Καπούλα – Βόλος, Έξυπνη Πόλη

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το