Τοπικά

“Δώρα” ζωής από 60χρονo Βολιώτη που έφυγε από τη ζωή – Ολονύχτια επιχείρηση στο “Αχιλλοπούλειο” από ειδικεύμενους γιατρούς

«Γέφυρα» ζωής για τη λήψη οργάνων από 60χρονο Βολιώτη στήθηκε χθες στο Νοσοκομείο Βόλου με τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων γιατρών από Ελλάδα και εξωτερικό. Από τη δωρεά οργάνων επρόκειτο να αποκτήσουν τα πολύτιμα μοσχεύματα πέντε συνάνθρωποι.
Η επιχείρηση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 2 τα ξημερώματα σε μια προσπάθεια να ληφθούν τα νεφρά, οι κερατοειδείς, το ήπαρ, οι πνεύμονες και η καρδιά από τον 60χρονο άνδρα.
Ήταν η πρώτη φορά φέτος στο Νοσοκομείο που θα γινόταν δωρεά οργάνων, ένας απολογισμός πολύ μικρός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Άλλωστε πέρσι πραγματοποιήθηκε μια δωρεά οργάνων και πρόπερσι δύο δωρεές οργάνων.
Αμέσως μετά την διαπίστωση πως ο 60χρονος είναι κλινικά νεκρός και το οικογενειακό περιβάλλον είχε την ευαισθησία να αποφασίσει τη δωρεά οργάνων, στο Νοσοκομείο σήμανε συναγερμός. Γιατροί της ΜΕΘ που έχουν εμπειρία σε αυτά τα θέματα ενημέρωσαν τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και τα αντίστοιχα μεταμοσχευτικά κέντρα για να την κατάλληλη προετοιμασία και έλευση των ομάδων γιατρών, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από το εξωτερικό.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίος Δραμητινός δήλωσε πως «μόλις διαπιστώθηκε πως ο 60χρονος είναι κλινικά νεκρός και από την οικογένειά του δόθηκε η απαιτούμενη συγκατάθεση στο πλαίσιο της ευαισθησίας για τον συνάνθρωπο, υπήρξε μια άμεση ενεργοποίηση του σχετικού μηχανισμού του Νοσοκομείου Βόλου όντας σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΜ και τα άλλα μεταμοσχευτικά κέντρα. Στην προσπάθεια για τη λήψη των οργάνων από τον 60χρονο, δηλαδή πνεύμονες, ήπαρ, κερατοειδείς, νεφροί και καρδιά, επρόκειτο να έρθουν στο Νοσοκομείο τέσσερις ομάδες χειρουργών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το εξωτερικό. Στη συνέχεια τα όργανα θα μεταφερθούν στα αρμόδια μεταμοσχευτικά κέντρα για να ακολουθήσει η διαδικασία της μεταμόσχευσης στους συμβατούς δότες».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ελάχιστες δωρεές οργάνων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κόσμου για ένα τόσο μείζον ζήτημα. «Είναι η πρώτη λήψη οργάνων για φέτος, ενώ πέρσι έγινε μία και πρόπερσι δύο. Ο αριθμός στις δωρεές οργάνων είναι πολύ μικρός και πρέπει να αναστραφεί αυτή η κατάσταση» τόνισε.

Η μεταμόσχευση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής του 20ού αιώνα και έχει καθιερωθεί πλέον σήμερα ως μία θεραπευτική πρακτική. Επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών του σώματος που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν χαθεί και σε μερικές περιπτώσεις είχαν μερικώς υποκατασταθεί με μία μηχανικού τύπου μέθοδο (π.χ. αιμοκάθαρση).
Συγκεκριμένα η μεταμόσχευση είναι η εγχείρηση κατά την οποία υγιή όργανα, ιστοί ή κύτταρα μεταφέρονται από έναν εκλιπόντα ή ζωντανό δότη σε έναν χρονίως πάσχοντα ασθενή, με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας κάποιου οργάνου του που βρίσκεται σε ανεπάρκεια. Τα όργανα τα οποία μπορούν να μεταμοσχευτούν είναι οι νεφροί, η καρδιά, το ήπαρ, οι πνεύμονες, το πάγκρεας και τμήμα του λεπτού εντέρου. Ιστοί και κύτταρα που μπορούν να μεταμοσχευτούν, είναι το δέρμα, τα οστά, οι χόνδροι, οι βαλβίδες της καρδιάς, ο κερατοειδής χιτώνας του οφθαλμού, αιμοποιητικά κύτταρα κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο νεφροί μεταμοσχεύονται σε δύο ασθενείς. Το ίδιο συμβαίνει και με τους πνεύμονες, ενώ και το ήπαρ μπορεί να χωριστεί και να μεταμοσχευθεί σε δύο διαφορετικούς λήπτες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το