Τοπικά

«Πυρά» για κατεδάφιση πυροφυλακίου

Μετά από γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα γίνει εκτελεστή η απόφαση κατεδάφισης αυθαίρετης κατασκευής στην «Τσατάλι» του Δήμου Αλμυρού στις 29 Αυγούστου.
Την κατεδάφιση του πυροφυλακίου αναλαμβάνει ο Δήμος Αλμυρού και τα έξοδα θα χρεωθούν στην εθελοντική ομάδα «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», η οποία κατασκεύασε το πυροφυλάκιο και έφτασε το θέμα μέχρι τον πρωθυπουργό, ενώ αναστολή εκτέλεσης της απόφασης ζητεί το δασαρχείο Αλμυρού.
Η περιβαλλοντική ομάδα καταγγέλλει πως ο δήμαρχος Αλμυρού καταδιώκει την Εν Δράσει και τονίζει πως δημιούργησε μια ασπίδα προστασίας για το δάσος, καθώς από το 1998 που παραδόθηκε η πυροπροστασία από τα Δασαρχεία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, σταμάτησαν να στέλνονται στα πυροφυλάκια, για υπηρεσία δασοφύλακες και έκτοτε παρέμειναν αδρανή και κουφάρια και χρησιμοποιούνταν για άλλους σκοπούς, όπως αυτό της Όθρυος.
Η ανακατασκευή του Πυροφυλακίου στην Όθρυ (ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) δημιουργήθηκε για την καλύτερη λειτουργικότητά του, την πυροπροστασία του βουνού της Όθρυς, τη πάταξη της λαθροϋλοτομίας, αλλά και της προστασίας των βοτάνων του βουνού και ολοκληρώθηκε το έτος 2008, καθ’ υπόδειξη, εντολή, συνεννόηση και γνώση όλων των εμπλεκομένων δημοσίων φορέων, Δασαρχείο Αλμυρού, Νομαρχία Μαγνησίας, Πολιτική Προστασία Νομαρχίας , με αντινομάρχη τότε τον κ. Ντίτορα, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δήμος Αλμυρού, με χορηγία ιδιωτικών επιχειρήσεων, με μηδενική επιβάρυνση των Δημοσίων Φορέων.
«Τρία χρόνια μετά, κατόπιν αφόρητης πολιτικής πίεσης του τότε Δημοτικού Συμβούλου Αλμυρού και σημερινού δημάρχου κ. Εσερίδη προς την Αποκεντρωμένη με γενική γραμματέα την Πόπη Γερακούδη, η οποία πίεζε τον δασάρχη Αλμυρού εξεδόθη απόφαση κατεδάφισης.

Η απόφαση στηρίχθηκε στο ότι η κατασκευή έγινε σε δασική έκταση, σύμφωνα όμως με το Εθνικό Κτηματολόγιο και τους Δασικούς Χάρτες η κατασκευή αυτή για τις λειτουργικές ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας δημιουργήθηκε υπεράνω του υπάρχοντος Πυροφυλακίου, το οποίο δεν ήταν και δεν είναι χαρακτηρισμένο ως δασική έκταση, σύμφωνα με την Ομάδα.
Η Εν Δράσει τονίζει πως η σημαντική αυτή λεπτομέρεια ήταν γνωστή βέβαια στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης και πολύ περισσότερο στις υπηρεσίες του Δασαρχείου Αλμυρού και φυσικά στον ίδιο τον κ. Εσερίδη. Εκδόθηκε λοιπόν από την Πόπη Γερακούδη η υπ. αρ. 2909/56840/14-10-2011 απόφαση κατεδάφισης, για …κατασκευή αυθαιρέτου εντός δάσους, «στηριγμένη εσκεμμένα σε μη νόμιμο σκεπτικό, προκειμένου η εκτέλεση της απόφασης να συντελεσθεί από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, καθότι η κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων εντός δάσους, δασικής έκτασης κ.λπ. εκτελούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», σημειώνει η Εν Δράσει.

Σε κάθε άλλη περίπτωση αρμόδιες είναι οι Υπηρεσίες Δόμησης, οι οποίες σημειωτέον κατά την απογραφή του Καλλικράτη το 2011, στον Δήμο Αλμυρού είχαν καταμετρημένα 32 αυθαίρετα δημοτικά κτίσματα, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται το ίδιο το Δημοτικό Κατάστημα Αλμυρού, το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο, το Δημοτικό Στάδιο κ.λπ.
Η Εν Δράσει καταγγέλλει συμπαιγνία Αποκεντρωμένης και δημάρχου εις βάρος της δράσης της και του προέδρου της Χ. Καραζούπη προκειμένου με πρόσχημα την αυθαίρετη κατασκευή εντός δάσους, να πληγεί και συκοφαντηθεί, η μεγάλη κοινωφελής και κοινωνική δράση. Σημειώνεται ότι το δικαστήριο του Βόλου με την υπ. αρ. 2254/2016 απόφασή του αθώωσε ομόφωνα τον εκπρόσωπο και πρόεδρο της Εν Δράσει από την κατηγορία της …«ανεπίτρεπτης μεταβολής χρήσεως εγκατάστασης εντός δάσους καθ’ υπέρβαση» και ταυτόχρονα απέβαλε την πολιτική αγωγή του Δήμου Αλμυρού,
με παρόντα στη δίκη τον δήμαρχο Αλμυρού ο οποίος ήθελε να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας.
«Ενώ το Δικαστήριο απέβαλε την πολιτική Αγωγή του Δήμου Αλμυρού, σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, με το Χρηματικό Ένταλμα Πληρωμής Νο 1258/23-12-2016 (ΑΔΑ: Ω8Δ9ΩΨ7-ΓΓ7) ποσού πληρωμής 700 ευρώ, του Δήμου Αλμυρού, πληρώθηκε εξωτερικός δικηγόρος του Δήμου για υπηρεσίες τις οποίες δεν προσέφερε, αφού αποβλήθηκε από αυτό» καταγγέλλει η περιβαλλοντική ομάδα και τονίζει ότι για λόγους καθαρά προσωπικούς στήθηκε όλο αυτό το σκηνικό για την έκδοση απόφασης κατεδάφισης και έξι χρόνια μετά.

Ερωτήματα:
Η περιβαλλοντική ομάδα διατυπώνει τα εξής ερωτήματα:
– Σε ποια κανονική η χώρα, εμπλεκόμενοι δημόσιοι φορείς στήνουν μία σκευωρία για να πλήξουν το εθελοντικό, κοινωνικό και κοινωφελές έργο μίας οργάνωσης, η οποία βοηθά και στηρίζει τις ίδιες τις δημόσιες δομές σε απόλυτη συνεργασία μαζί τους;
– Σε ποια κανονική χώρα και βάσει ποιας νομιμότητας, ένας Δημόσιος Φορέας και συγκεκριμένα ο Δήμος Αλμυρού, ο δήμαρχος βασικά, γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει ερωτηθεί και αποφασίσει για κατεδάφιση ενός πυροφυλακίου, για το οποίο ο Δήμος Αλμυρού, δεν έχει επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ.
– Σε ποια κανονική χώρα, μετά από συνεννόηση και συνεργασία των Ενεργών Πολιτών με τους Δημόσιους Φορείς κατασκευάζεται ένα σημαντικό έργο για την προστασία και ανάδειξη της Όθρυος, την προστασία της δημόσιας υπηρεσίας και την προστασία των πολιτών, ιδιοκτησίας του Κράτους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση αυτού και βρίσκεται ένας άλλος δημόσιος φορέας (Δήμος Αλμυρού) που αναλαμβάνει τα έξοδα για να το γκρεμίσει.
«Εμείς πάντως αν και δυνάμεθα να βρούμε οικονομικούς πόρους και να αναλάβουμε με δικά μας έξοδα τη κατεδάφιση κάποιου από τα τριάντα δύο αυθαίρετα του Δήμου Αλμυρού, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε οικονομικά με τη συνδρομή των φίλων και μελών μας, αλλά και με εθελοντές επιστήμονες μηχανικούς, στη νομιμοποίηση μερικών εκ των αυθαιρέτων κτισμάτων του Δήμου Αλμυρού, όπως του Κλειστού Γυμναστηρίου και του Σταδίου Αλμυρού, τα οποία δεν διαθέτουν άδειες λειτουργίας, καθότι εκεί συγκεντρώνεται αθλητές και πολλοί πολίτες και η πρόκληση κάποιου ατυχήματος θα είναι ολέθρια για όλους μας» αναφέρει . Επίσης η ομάδα απευθύνθηκε στην εισαγγελία και κατέθεσε αίτηση θεραπείας στην Αποκεντρωμένη για να μην γκρεμιστεί το πυροφυλάκιο.

Επίσης διαβιβάσθηκε και το υπ. αρ. 2046/108468/21-08-2017 έγγραφο του Δασαρχείου Αλμυρού με το οποίο ζητεί την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης.
Όλα τα παραπάνω έχουν διαβιβαστεί και στο γραφείο του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα προκειμένου να λάβει γνώση, για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και για δικές του ενέργειες.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και η νομιμότητα και σε κάθε αντίθετη περίπτωση θα την επιβάλλουμε, Εάν δε επικρατήσει το παράλογο και η αμετροέπεια θα είμαστε όλοι εκεί, οι φίλοι και εθελοντές της Εν Δράσει, στη θέση μας, στο Πυροφυλάκιο, στις 29 Αυγούστου και ώρα 09:00 για να διαφυλάξουμε τη δημόσια περιουσία, την προστασία της Όθρυος και των πολιτών».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «Ίωνες»

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά Το περασμένο Σάββατο (9 Μαρτίου 2024) «έφυγε» για τη «γειτονιά των Αγγέλων»…

17 Μαρτίου 2024

Ο εξοστρακισμός μιας ιδιοφυίας

  Του Αχιλλέα Παπαρσένου* Βιβλίο: Charlie Chaplin vs America Συγγραφέας: Scott Eyman Εκδ. Simon &…

17 Μαρτίου 2024

Απεβίωσε στα 68 του χρόνια ο θρυλικός Ιάπωνας καλλιτέχνης Akira Toriyama – «Έφυγε» ο «πατέρας» των μάνγκα και άνιμε

  Του Γιάννη Ιατρού Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Akira Toriyama, «πατέρα»…

17 Μαρτίου 2024

Η Ψαλτική Παράδοση της Μαγνησίας

  Του Κων/νου Χαριλ. Καραγκούνη, καθηγητού της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών Η Μαγνησία καυχάται για…

17 Μαρτίου 2024

Σύσκεψη με το Υπουργείο Ναυτιλίας το μεσημέρι της Τετάρτης – Ακτοπλοϊκή σύνδεση Β. Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη

Το θέμα της επαναδρομολόγησης ταχύπλοου πλοίου που θα συνδέει τις Βόρειες Σποράδες με τη Θεσσαλονίκη…

17 Μαρτίου 2024

Πλούσιες αποκριάτικες εκδηλώσεις σε Βόλο και Μαγνησία

Ένα πληθωρικό απόγευμα από δράσεις, που θα προσφέρουν ψυχαγωγία, δημιουργία και κέφι, πρόκειται να εξελιχθεί…

17 Μαρτίου 2024