Πολιτισμός

Απεβίωσε στα 68 του χρόνια ο θρυλικός Ιάπωνας καλλιτέχνης Akira Toriyama – «Έφυγε» ο «πατέρας» των μάνγκα και άνιμε

 

Του
Γιάννη Ιατρού

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Akira Toriyama, «πατέρα» της θρυλικής σειράς κόμικς και κινουμένων σχεδίων – ή ορθότερα μάνγκα και άνιμε, όπως αποκαλούνται ευρέως οι αντίστοιχες ιαπωνικές παραγωγές – «Dragon Ball».
Οι περιπέτειες του Son Goku και της παρέας του έγιναν δημοφιλείς σε ολόκληρο τον κόσμο, επηρεάζοντας γενιές και γενιές αναγνωστών, τηλεθεατών και κυρίως καλλιτεχνών. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι δημιουργοί εφηβικών κόμικς στην Ιαπωνία – και όχι μόνο – όπως για παράδειγμα ο Eiichiro Oda («One Piece») και ο Masashi Kishimoto («Naruto»), αναφέρουν τον Toriyama ως βασική επιρροή του ύφους που διαμόρφωσαν στην πορεία. Στην Ελλάδα, η τηλεοπτική σειρά «Dragon Ball» προβλήθηκε στον ΑΝΤ1 περί τα τέλη της δεκαετίας του ’90, καθιστάμενη γρήγορα μία από τις αγαπημένες του ελληνικού κοινού.
Αναγνωρίζοντας από μικρή ηλικία την κλίση του για το σχέδιο, ο Akira Toriyama, γεννημένος το 1955 στο Kiyosu της Ιαπωνίας, ξεκίνησε να εργάζεται ως επαγγελματίας εικονογράφος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, ξεκίνησε να συνεργάζεται σταθερά με το πιο γνωστό εβδομαδιαίο περιοδικό κόμικς στην Ιαπωνία, «Shonen Jump», με την κωμική σειρά «Dr. Slump» (1980-1984). Η καταξίωση, όμως, ήρθε με την επόμενη σειρά που έφερε την υπογραφή του: Το «Dragon Ball» (1984-1995), μία ιστορία βασισμένη στην κινεζική και την ιαπωνική παράδοση, ξεκίνησε ως μία κωμική σειρά περιπέτειας και πολεμικών τεχνών, στα πρότυπα των αγαπημένων ταινιών του Toriyama με τον Jackie Chan, σύντομα όμως εξελίχθηκε σε ένα από τα επιδραστικότερα έργα μυθοπλασίας της εποχής μας. Μεταφέρθηκε πολλάκις στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη, σε βιντεοπαιχνίδια, κάρτες, επιτραπέζια, θεματικά πάρκα. Οι εκδόσεις του «Dragon Ball» έχουν πωλήσει περισσότερα από 260 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.
Το έργο του Toriyama δεν εξαντλείται, φυσικά, στα ανωτέρω. Ενδεικτικά, συμμετείχε στην παραγωγή δεκάδων σειρών μάνγκα και άνιμε, ενώ υπέγραψε το σχέδιο χαρακτήρων διάσημων βιντεοπαιχνιδιών, όπως τα «Dragon Quest» και «Chrono Trigger». Με την είδηση του θανάτου του, μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα έχουν πλημμυρίσει από σχετικές ειδήσεις, αναδρομές στο έργο του, χρονολόγια και συλλυπητήρια μηνύματα από τον καλλιτεχνικό, τον αθλητικό και τον πολιτικό κόσμο. Μεταξύ άλλων, συλλυπητήρια ανάρτηση στο X ανέβασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron. Υπενθυμίζεται ότι ο Akira Toriyama είχε ανακηρυχθεί σε Ιππότη του Γαλλικού Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων το 2019.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η Ψαλτική Παράδοση της Μαγνησίας

  Του Κων/νου Χαριλ. Καραγκούνη, καθηγητού της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών Η Μαγνησία καυχάται για…

17 Μαρτίου 2024

Σύσκεψη με το Υπουργείο Ναυτιλίας το μεσημέρι της Τετάρτης – Ακτοπλοϊκή σύνδεση Β. Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη

Το θέμα της επαναδρομολόγησης ταχύπλοου πλοίου που θα συνδέει τις Βόρειες Σποράδες με τη Θεσσαλονίκη…

17 Μαρτίου 2024

Πλούσιες αποκριάτικες εκδηλώσεις σε Βόλο και Μαγνησία

Ένα πληθωρικό απόγευμα από δράσεις, που θα προσφέρουν ψυχαγωγία, δημιουργία και κέφι, πρόκειται να εξελιχθεί…

17 Μαρτίου 2024

18χρονος αποπειράθηκε να βιάσει 8χρονη στις τουαλέτες του ΚΥΤ

Τον τρόμο έζησε ένα 8χρονο κοριτσάκι από τη Συρία, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της…

17 Μαρτίου 2024

Αράχωβα: Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά φυσικού προσώπου για την υπόθεση Όλιβερ, λένε οι δικηγόροι των φιλοζωικών

Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά φυσικού προσώπου για την υπόθεση του Όλιβερ στην Αράχωβα. Την πληροφορία…

17 Μαρτίου 2024

Παρουσιάζεται στον Βόλο το βιβλίο του Ηλία Παπαμόσχου «Ανάληψη»

  Ο Σύλλογος Μακεδόνων Ν. Μαγνησίας, το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη και οι Εκδ. Πατάκη προσκαλούν την…

17 Μαρτίου 2024