Πολιτισμός

Παρουσιάζεται στον Βόλο το βιβλίο του Ηλία Παπαμόσχου «Ανάληψη»

 

Ο Σύλλογος Μακεδόνων Ν. Μαγνησίας, το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη και οι Εκδ. Πατάκη προσκαλούν την Παρασκευή 22 Μαρτίου, στις 7.30 μ.μ., στην παρουσίαση του βιβλίου του Ηλία Παπαμόσχου «Ανάληψη».
Παρουσιάζουν το βιβλίο και συνομιλούν με τον συγγραφέα ο Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας, και η Εύη Κουτρουμπάκη, φιλόλογος. Θα συντονίσει η Βίκυ Μαντζώρου, φιλόλογος, πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Δαμιανού Κυριαζή» (Κωνσταντά 137 – Κ. Καρτάλη), με τη στήριξη των Ένωσης Ποντίων Νομού Μαγνησίας και Πολιτών για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου.
Η Περιστέρω, ένα βενζινοκίνητο ταχύπλοο, κάνει το παρθενικό της ταξίδι στη λίμνη της Καστοριάς. Είναι 13 Ιουνίου του 1929, ανήμερα της Αναλήψεως, κι απ’ το ξημέρωμα μεταφέρει προσκυνητές στο Δισπηλιό, το λεγόμενο Νησί. Εκεί, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, αφού τελεστεί λειτουργία στον ναό της Αναλήψεως, γίνεται πανηγύρι. Το τρίτο δρομολόγιο της Περιστέρως δεν θα φτάσει ποτέ. Ο θνησιγενής έρωτας ενός δασκάλου για μια ψυχοκόρη, το ματαιωμένο όνειρο ενός εφήβου για μια καλύτερη ζωή στην Αμερική, η άγουρη ζωή ενός βρέφους, αλλά και μια άλλη που κυοφορείται σε μήτρα τραγική, αφού βυθίσουν στο πένθος την πόλη, οδηγούν σε μια κάθαρση που πλαταίνει την ορφάνια και επιτείνει τη λιμναία ερημιά.
Ο Ηλίας Λ. Παπαμόσχος γεννήθηκε το 1967 στην Καστοριά. Η Ανάληψη (2023) είναι το όγδοο βιβλίο του. H συλλογή διηγημάτων του Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες τιμήθηκε με το Kρατικό Bραβείο Διηγήματος-Νουβέλας (2016) και μεταφράστηκε στα γαλλικά (Le renard dans l’escalier, εκδ. Le miel des anges 2018). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα σουηδικά και στα αλβανικά. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης η συλλογή διηγημάτων του Η μνήμη του ξύλου (2019), η οποία μεταφράστηκε στα γαλλικά (La memoire du bois, εκδ. Le miel des anges, 2020), και το μυθιστόρημά του Η καταγωγή της λύπης (2021), το οποίο επίσης μεταφράστηκε στα γαλλικά (L’origine de la tristesse, εκδ. Le miel des anges, 2023).

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ποιητικά βιβλία από τις νέες εκδόσεις – Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21η Μαρτίου) 

  Της  Χαριτίνης Μαλισσόβα Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης καθιερώθηκε στις 21 Μαρτίου και ανακηρύχθηκε από την…

17 Μαρτίου 2024

Ο δρ. Γεώργιος Καπότσης στο ερωτηματολόγιο του Proust “Πάνω από 2 εκατ. Έλληνες πάσχουν από διαταραχές ύπνου” 

    Καλεσμένος μας σήμερα ο δρ. Γεώργιος Ε. Καπότσης, MD, PhD πνευμονολόγος - φυματιολόγος,…

17 Μαρτίου 2024

Κώστας Γιαννουσάς στη “Θ”:«Κολλημένοι» στο διαδίκτυο από 10 ετών 

  Τα υψηλότερα ποσοστά προβληματικής ενασχόλησης με το διαδίκτυο εμφανίζονται μεταξύ 10 και 26 ετών,…

17 Μαρτίου 2024

“Χρυσός” πανελληνιονίκης στην πάλη ο Σερετίδης του ΠΑΟΒ

Για μια ακόμη φορά εκπροσώπησε επάξια την πόλη μας ο Παλαιστικός Αθλητικός Όμιλος Βόλου σε…

17 Μαρτίου 2024

Αγαπημένο βιβλίο

Του  Βασίλη Κουτσιαρή, συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ένα βιβλίο μες στη Βρόμα (Η ιστορία της ανθρώπινης…

17 Μαρτίου 2024

Με στόχο το “διπλό” κοντράρει τις Νέες Ατρομήτου ο Βόλος 2004

Εκτός έδρας αγωνίζεται σήμερα ο Α.Σ. Βόλος 2004 στο πλαίσιο της 19ης ημέρας της Α’…

17 Μαρτίου 2024