Πολιτισμός

Αγαπημένο βιβλίο

Του 

Βασίλη Κουτσιαρή,

συγγραφέα παιδικών βιβλίων

Ένα βιβλίο μες στη Βρόμα
(Η ιστορία της ανθρώπινης υγιεινής)
Monika Utnik – Strugata
Εικόνες: Piotr Socha
Μετάφραση – επιμέλεια έκδοσης: Μαριάννα Ψύχαλου
Μικρή Σελήνη
Όταν κυκλοφόρησαν το 2018 οι «Μέλισσες» και το 2019 τα «Δέντρα», μικροί και μεγάλοι ενθουσιαστήκαμε με το εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Τέσσερα χρόνια μετά, το «Ένα βιβλίο μες στη Βρόμα» επιβεβαίωσε αυτό που ήδη γνωρίζαμε, ότι δηλαδή επρόκειτο για ένα ακόμη υποδειγματικό βιβλίο γνώσεων, υψηλής αισθητικής. Υπεύθυνος και για τα τρία αυτά βιβλία ο Πολωνός εικονογράφος Piotr Socha, ο οποίος σε συνεργασία με τον εκάστοτε συγγραφέα (Wojciech Grajkowski στα δύο πρώτα, Monika Utnik – Strugata στο τελευταίο) βρίσκουν τον τρόπο να ενθουσιάζουν το αναγνωστικό κοινό.
Αυτά που κάνουν ακαταμάχητο το «Ένα βιβλίο μες στη Βρόμα» είναι οι πανέμορφες εικόνες – που είναι αδύνατον να μην σταθείς να τις επεξεργαστείς, καθώς είναι γεμάτες απίστευτες λεπτομέρειες – το μεγάλο σχήμα (24,5 Χ 33 εκ.), ο αριθμός των διακοσίων σελίδων, η πολυτελής έκδοση, και κυρίως οι χρήσιμες και άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δίνονται.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 31 κεφάλαια (ενδεικτικά αναφέρω μερικά: «Τα υδάτινα θαύματα της Ρώμης», «Καθαρά πουκάμισα και περούκες με ποντίκια», «Η πολωνική κοτσίδα», «Η ώρα του βουρτσίσματος», «Πλύσιμο χωρίς πλύσιμο» κ.ά.) στα οποία παρουσιάζεται – με άκρως κατανοητό τρόπο – η ιστορία της ανθρώπινης υγιεινής.
Ξέρατε, άραγε, πως η πρώτη αιγυπτιακή οδοντόβουρτσα ήταν ένα κλαδάκι με μικρά κρόσσια στην άκρη; Ή πως όταν ξέσπασε η πανούκλα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν τιμωρία από τον Θεό ή αποτέλεσμα της κακής θέσης των πλανητών και πως το ζεστό νερό βοηθούσε στη διείσδυση μικροβίων στο σώμα; Ξέρατε πως τον 17ο και 18ο αιώνα οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μια παχιά στρώση λευκής πούδρας για να καλύψουν ατέλειες του δέρματος, η οποία όμως περιείχε τοξικό μόλυβδο με αποτέλεσμα να δηλητηριάζεται ολόκληρο το σώμα; Ή πως η παλιότερη τουαλέτα με καζανάκι, ηλικίας 3.000 ετών, έχει ανακαλυφθεί στα ερείπια του Μινωικού Ανακτόρου της Κνωσού, στην Κρήτη;
Το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών, καθώς εντάσσεται στην ενότητα (Ζω καλύτερα / Ευ Ζην) των εργαστηρίων δεξιοτήτων, αλλά και ευχάριστο και άκρως ενδιαφέρον ανάγνωσμα στα χέρια των μαθητών των τριών μεγάλων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.
Βιβλία όπως το συγκεκριμένο, κρύβουν πολλή δουλειά από πίσω και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους. Θα ήθελα να κλείσω αυτή την παρουσίαση με ένα απόσπασμα από το πιο ενδιαφέρον για μένα κεφάλαιο του βιβλίου, το τελευταίο, με τίτλο «Τα βακτήρια σώζουν!».
Στον Πόλεμο των κόσμων (Χ. Τζ. Γουέλς) οι Αρειανοί καταλαμβάνουν το Λονδίνο, αλλά μετά πεθαίνουν όλοι από τα γήινα βακτήρια, καθώς ο δικός τους πλανήτης ήταν αποστειρωμένος.
«Δεν είχαν έρθει ποτέ σε επαφή με βακτήρια, κάτι που είναι σημαντικό για να φτιάξει κανείς το ανοσοποιητικό του σύστημα. Το σώμα χρειάζεται να αντιμετωπίζει εχθρούς για να μάθει πώς να τους πολεμά. Η υγιεινή έχει τεράστια σημασία για την υγεία μας, αλλά η υπερβολή στην καθαριότητα βλάπτει…».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Με στόχο το “διπλό” κοντράρει τις Νέες Ατρομήτου ο Βόλος 2004

Εκτός έδρας αγωνίζεται σήμερα ο Α.Σ. Βόλος 2004 στο πλαίσιο της 19ης ημέρας της Α’…

17 Μαρτίου 2024

Νεαρός καρναβαλιστής έπεσε σε λάκκο 5 μέτρων – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Από ύψος 5 μέτρων έπεσε 24χρονος νεαρός που είχε πάει στην Πάτρα με τους φίλους…

17 Μαρτίου 2024

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν και οι 49 προσαγωγές στο ΑΠΘ

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν και οι 49 προσαγωγές ατόμων, από την επέμβαση της αστυνομίας στη Σχολή…

17 Μαρτίου 2024

Οι εντυπωσιακές Λαμπαδηφορίες στη Νάξο – Χιλιάδες στο ιδιαίτερο καρναβάλι

Οι δρόμοι στη Νάξο «πλημμύρισαν» χθες (16/3) από κόσμο για τις λαμπαδηφορίες, αφού το έθιμο…

17 Μαρτίου 2024

Εξελίξεις για τη δολοφονία στο Μεσολόγγι – Ξεκινά νέος κύκλος καταθέσεων

Η υπόθεση της δολοφονίας του Μπάμπη Κούτσικου δεν κλείνει και μάλιστα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις…

17 Μαρτίου 2024

Καταγγελία 25χρονης για επίθεση από τον σύντροφό της

Ακόμα ένα επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκε το βράδυ του Σαββάτου (16/3) στο Ηράκλειο της Κρήτης.…

17 Μαρτίου 2024