Πολιτισμός

Πτυχές εκπαιδευτικής ιστορίας του Βόλου από «Πρακτικόν Λύκειον εν Βόλω»

Η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Βόλου (κληροδότημα Δαμιανού Κυριαζή) συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του γραμματέα της ΕΘΕ Πρακτικόν Λύκειον εν Βόλω. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα της Λαϊκής Ββλιοθήκης την Τετάρτη 3 Απριλίου και ώρα 7.00 μ.μ. Θα προλογίσει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπος Γ. Χαρίτος, εκ των θεμελιωτών του επιστημονικού αντικειμένου της ιστορίας της εκπαίδευσης στη χώρα μας, και εν συνεχεία ο εκπαιδευτικός Αριστείδης Παπαδόπουλος θα παρουσιάσει το βιβλίο. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσάνα Πώποτα.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να συμβάλει στη γνώση της τοπικής εκπαιδευτικής ιστορίας, ενώ συνδέεται και με τη γενική εκπαιδευτική ιστορία, καθώς τίθεται το γενικό πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου. Εξ άλλου η έρευνα εκτάθηκε μερικώς και σε άλλα σχολεία της χώρας αυτού του τύπου. Και είναι η πρώτη μελέτη στη χώρα για τον σχολικό αυτό τύπο, που στην έκδοση μάλιστα καταλαμβάνει 510 σελίδες κειμένου.

Το Πρακτικό Λύκειο Βόλου λειτούργησε από το σχολικό έτος 1921 – 1922 ώς το 1944, οπότε ο θεσμός καταργήθηκε, καθώς έγιναν δομικές αλλαγές, ώστε λειτούργησαν στη συνέχεια τα πρακτικά τμήματα στις ανώτερες τάξεις των γυμνασίων παράλληλα με τα κλασικά τμήματα.
Το Πρακτικό Λύκειο Βόλου ήταν μοναδικό στο θεσσαλικό, ωστόσο χρειάστηκαν στην αρχή κοπιώδεις προσπάθειες για να αποκτήσει το κύρος που του αναλογούσε.
Η ανάγνωση του βιβλίου οδηγεί σε πολλές πτυχές της σχολικής ζωής που βέβαια παραπέμπουν στα βιώματα του καθενός στη δική του σχολική διαδρομή, έστω και αν αφορούν άλλες χρονικές περιόδους. Προβάλλονται οι προσπάθειες των εκπαιδευτικών του σχολείου να προσφέρουν έργο, ενέργειες μαθητών ενδιαφέρουσες κ.λπ. Πολλοί συμπολίτες θα δουν δράση προσώπων είτε του οικογενειακού είτε του ευρύτερου φιλικού τους περιβάλλοντος. Η μνήμη των προσώπων αυτών ενισχύεται, καθώς στο βιβλίο καταγράφονται όλα τα ονόματα των καθηγητών που δίδαξαν στο Πρακτικό Λύκειο, καθώς και όλα τα ονόματα των μαθητών.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Κυριακής 24/12

Το σημερινό πρόγραμμα των τηλεοπτικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 15.00 Ολυμπιακός-Απόλλων Π. -Ζ-…

24 Δεκεμβρίου 2023

Διώξε τις φοβίες σου

  Της Χαράς Ζήκα, χημικού, MSc, δρ Φαρμακευτικής Διαβάζοντας την ιστορία της ανθρωπότητας βλέπει κανείς…

24 Δεκεμβρίου 2023

Τέμπη:Με επιτυχία επέμβαση στον 21χρονο Γεράσιμο – Ιάσονα στη Βοστώνη Αχτίδες ελπίδας για τον 21χρονο Γεράσιμο – Ιάσονα Γεωργιάδη, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις προηγούμενες ημέρες, η πρώτη από μία σειρά επεμβάσεων, στις οποίες θα υποβληθεί στο εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης στο οποίο νοσηλεύεται. Ο Γεράσιμος είναι ο μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού της μοιραίας αμαξοστοιχίας των Τεμπών, που συγκρούστηκε με την εμπορική το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη. Μέσα Νοεμβρίου, διακομίσθηκε με ειδική πτήση από την 110 πτέρυγα μάχης στη Βοστώνη των ΗΠΑ, προκειμένου να υποβληθεί σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων. Η πρώτη επέμβαση στο κεφάλι, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Θ», στέφθηκε με επιτυχία. Στο πλευρό του έχει την οικογένειά του, καθώς και μία ομάδα εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Στόχος είναι να λάβει ειδική θεραπεία, προκειμένου να καταφέρει να επανέλθει και να επιστρέψει νικητής στην πατρίδα του και στην πόλη του.

Αχτίδες ελπίδας για τον 21χρονο Γεράσιμο - Ιάσονα Γεωργιάδη, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις προηγούμενες…

24 Δεκεμβρίου 2023

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΣΕ 60’’ – ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ.Ιγνάτιος, για την…

24 Δεκεμβρίου 2023

Νεαρός έσπασε τζαμαρία τσιπουράδικου

Νεαρός υπό την επήρεια αλκοόλ , έσπασε τζαμαρία τσιπουράδικου στην οδό Ιάσωνος στις 3:00 το…

24 Δεκεμβρίου 2023

Ποιοι είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου για το 2023; Ζαλίζουν οι περιουσίες τους

Το 2023 σημοτοδοτήθηκε και από την παγκόσμια οικονομική κρίση, από την οποία επλήγησαν εκατομμύρια πολίτες…

23 Δεκεμβρίου 2023